Her er politiets nye skjulte våpen mot innbruddstyver

SANDEFJORD (TV 2): Tester ut nye, usynlige skritt for å kunne spore tyvegodset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to siste årene har antall grove tyveri økt med 24 prosent. Nå går politiet nye veier for å forebygge innbrudd i boliger.

– Økningen i antall grove tyverier fra boliger er en stor bekymring for oss. Særlig fordi det kan være svært traumatisk for de som rammes, sier politiinspektør og prosjektleder Odd Skrei Kostveit til TV 2.

Usynlig væske

Derfor tester politiet nå et nytt våpen i kampen mot innbruddstyver.

En nærmest usynlig væske, som skal smøres på verdisaker. Væsken inneholder mikroprikker og en unik syntetisk DNA, som registreres i en global database.

– Kort sagt så er det en liten prikk på 0,5 millimeter med en kode inni som er i væsken, slik at politiet kan identifisere hvem som eier eiendelen, sier salgsdirektør Frode Mathiassen i Safe4 Security Group til TV 2.

Politiet har fått utstyr til å søke etter merkingen på gjenstander som kan være stjålet, og har tilgang til å søke i registeret for å finne rett eier.

– Det vil være veldig nyttig for oss. Særlig der gjenstandene ikke kan identifiseres på annet vis. Som for eksempel smykker og bunad sølv, sier Kostveit.

Prøveprosjekt

I første omgang er dette et prøveprosjekt som i samarbeid med flere politidiskrikt, forsikringsbransjen og produsenten, skal testes ut i et boligområde i Sandefjord fra og med i morgen.

– Effekten har vist seg å være god i tilsvarende forsøk i andre land. I forsøksområder i Stockholm så de over 80 prosent reduksjon i vinningskriminalitet, sier Skrei Kostveit.