Påtalemyndigheten med aktor Guro Hansson Bull til høyre. Foto: Kjell Persen/ TV 2
Påtalemyndigheten med aktor Guro Hansson Bull til høyre. Foto: Kjell Persen/ TV 2

Trippeldrapssaken: Nekter straffskyld for æresdrap

OSLO TINGHUS (TV 2): Onkelen til kvinnen som giftet seg uten foreldrenes samtykke, erkjenner straffskyld.

Mandag startet den åtte uker lange rettssaken mot tre personer som er tiltalt for trippeldrap i Pakistan.

Politiet mener drapene ble beordret av et ektepar som er bosatt i Norge. 

Det har vært en omfattende etterforskning, der kommunikasjonskontroll og romavlytting har vært brukt. Politiet har også innhentet trafikkdata fra mobiltelefoner.

Oslokvinnen (25) som anmeldte forholdet, hadde giftet seg med en mann uten foreldrenes samtykke. Politiet har etterforsket saken som en æresdrapssak. De tre drepte er kvinnens tidligere ektemann, ektemannens bror og deres far.

Kvinnens onkel (56), som er tiltalt for medvirkning til de tre overlagte drapene som ble begått i mai 2013, tilsto under avhør i forrige uke.

– Drept med flere skudd

Statsadvokat Guro Hansson Bull innledet med å lese opp tiltalen, som redegjør for hvordan politiet mener at drapene ble begått i Gujrat i Pakistan. 

På spørsmål fra dommeren om de tiltalte erkjenner straffskyld, svarer onkelen ja mens kvinnens foreldre ikke gjør det.

– De ble drept med flere skudd mot hodet og kroppen, på eiendommen til en av de tiltalte, sa statsadvokaten om hvordan to av de drepte ble skutt i onkelens gjestehus.

Faren til den fornærmede kvinnens advokat Abdelilah Saeme i Oslo tingrett mandag. FOTO: Kjell Persen/TV 2
Faren til den fornærmede kvinnens advokat Abdelilah Saeme i Oslo tingrett mandag. FOTO: Kjell Persen/TV 2

De hadde reist dit for å lete etter kvinnens ektemann, som var meldt savnet. 

Svigersønnen ble drept i de tiltalte foreldrenes villa i Pakistan, etter å ha blitt holdt innesperret og torturert. Den tiltalte faren (67) og moren (53) er fetter og kusine på begge sider, sa statsadvokat Bull i innledningsforedraget.

Politiet har sikret seg overvåkingsbilder som viser den tiltalte 67-åringen og et annet familiemedlem da han overførte 400.000 pakistanske rupies (drøyt 24.000 kroner) fra Forex på Furuset til Pakistan 18. mai, rett etter at drapene fant sted. Politiet mener at samme våpen ble brukt på begge åstedene. Kort tid etter at pengene ble overført, anmeldte den nå 25 år gamle kvinnen saken til politiet, fortalte Bull.

Politiet tror pengene ble formidlet videre til den antatte gjerningsmannen i Pakistan, men dette har ikke påtalemyndigheten klart å bevise.

Drapsdømt hushjelp skal vitne

Hushjelpen (63) som i fjor ble dømt til 13 års fengsel for drapet på Pål Stener Johannessen (90), er innkalt som vitne. 63-åringen skal ifølge VG ha vært involvert i en krangel med den 53 år gamle tiltalte kvinnen.

– Vet du ikke at jeg har drept tre personer før. Jeg kan drepe deg også, skal den varetektsfengslede 53-åringen ha sagt til 63-åringen i Bredtvedt kvinnefengsel, skriver VG.

Den 25 år gamle enken, som anmeldte sine foreldre etter drapene, startet sin forklaring etter lunsj. De tiltalte må følge hennes forklaring fra et annet rom, ettersom hun ikke ville at de skulle være tilstede i samme rom under forklaringen. 25-åringen som er født i Norge, bor i dag på hemmelig adresse, opplyste hun til retten.

Gikk på barneskole i Pakistan

– Jeg gikk på barneskole i Pakistan. Hele familien var med. De ville at jeg skulle studere i Pakistan, og bli bedre kjent med kulturen. Så kom vi tilbake, og jeg begynte på ungdomsskole i Norge. Det var utrolig vanskelig å lære norsk, jeg sliter fortsatt og klarer ikke å snakke helt flytende. 

På ungdomsskolen hadde hun ikke venner og var uten et sosialt nettverk. Men hun fikk venninner på videregående.

– Forholdet har ikke vært så bra. Jeg fikk ikke lov til å bestemme noe selv, sier hun om hvordan forholdet til foreldrene utviklet seg da hun ville gifte seg med han hun var blitt glad i.

Hun beskriver foreldrene som veldig religiøse i Norge, men ikke like mye i Pakistan. Hun reiste med dem en gang på pilgrimsreise til Saudi-Arabia mens hun gikk på videregående. Under forklaringen omtaler hun sine foreldre bare med fornavn, ikke som mor og far.

– Jeg skjønner ikke hva ære er. Det må du spørre dem om. Gutter kan gifte seg med hvem de vil, sa hun med hevet stemme da aktor spurte henne om hva hun forbinder med æresbegrepet.

– De hadde helt lik tankegang. Han ble prioritert foran min bror. Nesten hele familien så hvor godt forhold de hadde til hverandre, sier hun om forholdet mellom de tiltalte foreldrene og den antatte skytteren i Pakistan.

– Slo med løftet hånd

De tiltalte foreldrene tok alltid avgjørelser sammen, men det var faren som bestemte. Kvinners status i det pakistanske miljøet er høy; det er de som føder barna og oppdrar dem, forklarte hun videre.

– Han ble sinnsykt farlig, sier hun om den tiltalte farens (67) temperament hvis han ikke fikk det som han ville.

Faren skal ha utøvd vold mot henne ved en anledning i Pakistan. Også hennes søsken og mor fikk ifølge 25-åringen gjennomgå.

– Han slo med løftet hånd. Da vi ble store, sluttet han med det. Det var vanlig i familien vår, og vanlig i kulturen vår at menn banker konene sine, forklarte hun under aktors utspørring. 

– De tenker ikke på barna sine, men bare på hva andre kommer til å si. Man redder ikke æren ved å drepe noen. De har ingen andre løsninger. Jentene blir ikke hørt. Det er mangel på kunnskap, sier hun om hvorfor slike drap finner sted.

25-åringen fortsetter sin forklaring tirsdag.

LIK TV 2 Nyhetene PÅ FACEBOOK