Fylkesleder Geir Finne (t.v) og ordførerkandidat Kristian Andresen i Kystpartiet i Troms er sterkt kritiske til røykeloven, og mener diskrimineringen av røykeloven kan sammenliknes med forfølgelsen av jøder under krigen.   FOTO: INGER PRESTÆNG THUEN  / NORDLYS
Fylkesleder Geir Finne (t.v) og ordførerkandidat Kristian Andresen i Kystpartiet i Troms er sterkt kritiske til røykeloven, og mener diskrimineringen av røykeloven kan sammenliknes med forfølgelsen av jøder under krigen. FOTO: INGER PRESTÆNG THUEN / NORDLYS

Kystpartiet i Troms: Sammenlikner røykeloven med jødeforfølgelse

– Vi kjemper mot den systematiske diskrimineringen av røykere. Vi har ikke hatt noe som likner siden okkupasjonstiden, mener Kystpartiet i Troms. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er lovmessig påtvunget diskriminering. Jødene ble også forfulgt allerede fra 1933, sier Geir Finne, fylkesleder i Kystpartiet i Troms. 

Han mener røykeloven er en del av en uheldig utvikling av samfunnet vårt. 

– Vi er mer overvåket i dag enn under Stasi, vi er blitt et rart samfunn. Derfor synes vi dette er en god symbolsak.

– Må bruke kraftige gloser

Kystpartiet kjemper for røykerom i offentlige bygninger, på cafeer og restauranter. 

Ordførerkandidaten til Kystpartiet i Tromsø, Kristian Andresen (21), kjent fra NRK-programmet «Yttersia», er helt enig i at røykeloven er meget diskriminerende.

– Røykeloven henger ikke på greip, folk må begynne å se seg om, sier han. 

– Røykere blir jo satt helt til side av det sosiale miljøet blant folk, de blir sparka ut. Snusere kan snuse hvor de vil, men er du røyker må du jo langt faen bort fra folk. Er ikke det diskriminering? sier Andresen til TV 2. 

Han skjønner at sammenlikningen med jødene kan virke voldsom, men vil likevel stå for det. 

– Man må vel bruke litt kraftige gloser for at folk skal høre.  Det er derfor vi sammenlikner røykeloven med jødeforfølgelse, spesielt det som skjedde i 1933-39. Vi sammenlikner ikke med tortur og drap som skjedde under krigen, men selve forfølgelsen, sier han til TV 2.  

Også i partiprogrammet sitt skriver Kystpartiet om loven. 

«Gjennom røykeloven fikk vi et røykefritt arbeidsmiljø, men vi fikk også gjeninnført systematisk diskriminering. Noe vi i Norge ikke har hatt siden okkupasjonstiden,» står det der.

Vil ikke være usynlig

Etter at Andresens uttalelser ble publisert i avisa iTromsø 26. august, har ikke telefonen stått stille. 

– Ja faen steike æ får hør det så øran flagra, sier han. 

Men det går visst helt fint. 

– Politikere blir jo kritisert for hvordan de snakker så det får jeg tåle. Røykeloven er viktig og da får jeg stå for det. Jeg sa egentlig det med jødene i en bisetning, og jeg kan jo ikke annet enn å flire over alle de sinte kommentarene på nettet. Har ikke folk noe annet å bruke tiden på?

Han håper det å være ærlig vil lønne seg i politikken. 

– Jeg synes mange politikere blir spurt om ting uten å si nøyaktig hva de mener. Jeg velger å gjøre det annerledes. Jeg sier nøyaktig det jeg mener og så får jeg ta smellen, sier han til TV 2. 

– Hadde vi bare sagt at vi ønsket å innføre røykerom så hadde ingen brydd seg. Og når ingen bryr seg, da er man usynlig som politiker. 

– Les historie

Monica Csango er forfatter, regissør, samfunnsdebattant. Hun er en av 1500 jøder i Norge. 

Monica Csango, blogger, kokebokforfatter og jøde, synes Kystpartiet bør skaffe seg noen gode kommunikasjonsrådgivere.  Foto: TV 2
Monica Csango, blogger, kokebokforfatter og jøde, synes Kystpartiet bør skaffe seg noen gode kommunikasjonsrådgivere.  Foto: TV 2

– Jeg vil anbefale Kystpartiet ikke bare et krasjkurs, men minimum ett års grundig lesning av historie, sier hun til TV 2. 

Hun synes uttalelsene er litt utenfor hva hun ville forvente seg av et seriøst politisk parti. 

– Mest av alt vil jeg anbefale at de tar kontakt med et veldig dyktig kommunikasjonbyrå, som jeg vet at det finnes raust av i Tromsø, sier Csango. 

Borgerrettighetskampen

Men fylkesleder i Kystpartiet Geir Finne trekker gjerne flere historiske paralleller, blant annet til borgerrettighetskampen i USA på 50- og 60-tallet. 

– Rosa Parks kjempet for at også negrene kunne sitte fremme i bussen (i 1955 red.anm.) Dette med røykeloven er også en symbolsak når det gjelder diskriminering. Jeg er glad for at media oppdaget det, sier Finne. 

– Så røykeloven er altså et stort problem i Tromsø?
– Selvfølgelig er dette et problem. Det er jo kaldt her oppe, det er vinter 8-9 måneder i året. Når de lager skur utenfor er de også utrolig nøye på at det skal være svære åpninger, det skal jo være kaldest mulig. 

– Er dette deres kampsak?

– Det vil ikke ha førsteprioritet og vi må selvsagt forhandle om saker, men vi betrakter systematisk diskriminering som ubehagelig. 

– Skjønner dere at noen kan synes dette er litt uheldige sammenlikninger?

– Det er jo ikke tvil om at dette er på kanten av det uanstendige, men det er ikke bare jødene som har abonnement på diskriminering. At det skal bli galt hver gang vi nevner ordet jøde, det bør vi kanskje alle lære litt av.

Finne er også skuffet over høyresiden i politikken, som han mener har veket fra sine gamle verdier. 

– I gamle dager hadde man det blå Høyre vi kunne stole på. I dag har man det kontrollfrikete Høyre som ønsker at folk skal stå giv akt for profitten.

Nå håper han at Kystpartiet skal få en plass i Tromsø-politikken. 

– Jeg håper at orførerkandidat Kristian Andresen kommer inn, han er et genuint talent. Folk forstår hva han sier, og han har ungdommens pågangsmot, sier Finne til TV 2.