Høyre fosser frem

Samtidig får Fremskrittspartiet sin laveste oppslutning noen sinne på TV 2s ferske kommunevalgbarometer.

Det rykende ferske kommunevalgbarometeret TNS Gallup har laget for TV 2, gir kraftige utslag for Høyre som fosser frem to uker før valget.

Opptur for Erna

Høyre går frem hele 2,9 prosentpoeng fra målingen søndag kveld og starter dermed valgkampinnspurten med en oppslutning på 25,5 prosent.

Mens Høyre på målingen søndag var jevnstore med Arbeiderpartiet i Oslo og Akershus, viser tallene mandag kveld at partiet går klart frem i resten av landet.  

Bakgrunnstallene viser at flere tidligere Høyre-velgere nå har funnet veien tilbake til partiet. Høyre har nå de mest trofaste velgerne fra forrige kommunevalg. 70 prosent av de tidligere Høyre-velgerne sier at de vil stemme på partiet.

Her er TV 2s prognose for de største kommunene

Rekordlav oppslutning for Frp

Aldri før har TNS Gallup målt lavere oppslutning for Fremskrittspartiet, som bare får 8,2 prosent. Det vil være det dårligste kommunevalgresultatet for Fremskrittspartiet siden 1991 og er en tilbakegang på 0,8 prosentpoeng siden TV 2s måling søndag kveld.

Bare fire av ti velgere som stemte på Fremskrittspartiet ved forrige kommunevalg sier at de vil stemme på partiet i dag. SÅ mye som en fjerdedel av de tidligere Frp-velgerne sitter nå på gjerdet.

Nedtur for Ap

Arbeiderpartiet går tilbake med 1,0 prosentpoeng til 32,7 prosent. Bakgrunnstallene viser at Arbeiderpartiet fortsatt har mange velgere som ikke stemte ved forrige valg.

Bakgrunnstallene viser at 66 prosent av Ap-velgerne fra 2011 vil stemme på partiet igjen, det er lavere enn målingen søndag kveld.

Miljøpartiet De Grønne går for første gang i valgkampen tilbake og får nå 5,0 prosent (- 0,6). 

Parti eller person? Slik påvirker du hvem som velges

Sp nærmer seg Frp

Senterpartiet er fjerde største parti med 7,2 (- 0,1) og er nå under én prosent mindre enn Fremskrittspartiet. Under landsmøtet i vår sa partileder Trygve Slagsvold Vedum til TV 2 at hans mål var å bli større enn Fremskrittspartiet ved kommunevalget.

Kristelig Folkeparti får 5,0 (+ 0,1) og ligger fortsatt an til å gjøre det dårligste kommunevalget noen sinne. SV går tilbake 0,3 prosentpoeng til 5,8.

Tilbakegangen fortsetter for Venstre som får 4,6 (- 0,5), Rødt får 2,9 (+ 0,1) og andre partier og lister 3,1 (+ 0,4).

KJETIL LØSETS BLOGG: De er valgårets tapere så langt

Målingen er tatt opp av TNS Gallup med personlige telefonintervjuer av 1083 personer med stemmerett i tidsrommet 26. - 31. august. 70,7 prosent av de spurte oppgir partipreferanse.