Det ble heftig budkrig da Steve McQueens siste bil gikk på auksjon. Foto: Mecum Auctions.
Det ble heftig budkrig da Steve McQueens siste bil gikk på auksjon. Foto: Mecum Auctions.

Det er en grunn til at denne bilen gikk for 16 millioner kroner

Dette var Steve McQueens siste bil.

Steve McQueen var en skuespiller med en ekstrem bilinteresse. Han kjørte en 1968 Mustang i tidenes mest berømte biljakt i filmen «Bullitt» (1968), og han dedikerte mye tid og ressurser på sitt drømmeprosjekt: Filmen «Le Mans» fra 1971.

Han døde i 1980, men blir fortsatt sett på som «The King of Cool», og takket være at den Porsche 917 som han kjører i filmen «Le Mans» har Gulf-dekor, har Gulf-dekoren spredd seg til alt som fins av autofile produkter.

Hans siste bil

Men har ikke denne McQueen-dyrkelsen gått for langt? Det finnes i hvert fall endel som mener det, og en bekreftelse på akkurat det fikk de kanskje under auksjonen i Monterey, California, for noen dager siden.

Snart kommer tidenes superbil

Den første Porsche 911 Turbo (ofte kalt 930 Turbo) ble vist på Paris-utstillingen høsten 1974, og gikk i salg våren 1975. Med sine 260 hk var den så startrask, at kun en Lamborghini Countach LP 400 kunne holde følge. I 1978 ble motoren oppgradert fra 3 til 3,3-liter, og ga nå 300 hk. Det holdt til en sensasjonell 0-100 tid på 5,4 sekunder (noen kilder oppgir 5,2 sekunder).

I dag er bilen sett på som et ikon fra syttitallet, og søker du på biler til salgs ligger de gjerne fra en halv million opp til 1,2 millioner kroner.

"The King of cool" i filmen "Le Mans" fra 1971.

Hvor mye betaler man for et navn?

Så hva tror du en grå 1976 Porsche 930 Turbo tidligere eid av Steve McQueen, gikk for da den skulle selges på auksjon i Monterey? 1,95 millioner dollar! Eller rundt regnet 16 millioner kroner!

Det betyr sånn cirka 1 million kroner for bilen, og 15 millioner kroner for at den har tilhørt McQueen.

Verdens "beste" SUV blir ny

Bilen var riktignok den siste som skuespilleren bestilte før sin død i 1980 (som ikke helt forklarer hvorfor det er en 1976-modell), og han gjorde visse modifikasjoner med den. De inkluderer større hjul, og en bryter som slår av baklysene, i tilfelle blir forfulgt av politiet i mørket. Sønnen Chad McQueen øvelseskjørte også en del med bilen da han var 15 år gammel.

Så at bilen har en interessant historie er hevet over enhver tvil. Men 16 millioner for en millionbil? Er Steve McQueens navn virkelig verdt så mye? Tydeligvis…

Den heldige eieren av denne har nå verdens dyreste Porsche 911 Turbo. Foto: Mecum Auctions.
Den heldige eieren av denne har nå verdens dyreste Porsche 911 Turbo. Foto: Mecum Auctions.

Tilskuerne jublet da tyskeren fikk tilslaget på auksjon