Gallupsmell for Siv og Erna

Med to uker igjen til valget går de to regjeringspartiene mest tilbake på fersk TV 2-gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet er taperne på TNS Gallups ferske kommunevalgbarometer for TV 2.

Kan miste makt

To uker før velgernes dom er klar, peker pilene feil vei for Høyre og Frp. Begge partiene taper oppslutning sammenlignet med den forrige målingen som ble publisert mandag.

Høyre går tilbake 2,1 prosentpoeng til 22,6 prosent, som vil være et langt dårligere valg enn rekordhøye 28,0 som Høyre oppnådde for fire år siden.

Fremskrittspartiet går ned 2,0 til 9,0 prosent. Det er godt under resultatet for fire år siden på 11,0 og vil i så fall være Fremskrittspartiets dårligste kommunevalg siden 1991.

Usikker på hva du skal stemme? Ta TV 2s partitest

Grønn rekord

De Grønne fortsetter fremgangen og setter ny rekord med 5,6 prosent (+ 1,1) som er den høyeste oppslutningen partiet har fått på den nasjonale kommunevalgmålingen fra TNS Gallup.

OSLO  20150826.
Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen under en pressekonferanse i forbindelse med regjeringens budsjettkonferanse. FOTO: POPPE, CORNELIUS / NTB Scanpix
OSLO 20150826. Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen under en pressekonferanse i forbindelse med regjeringens budsjettkonferanse. FOTO: POPPE, CORNELIUS / NTB Scanpix

TV 2s prognose viser at det ville gitt viktige vippeposisjoner i en lang rekke av landets største kommuner, blant annet Oslo og Bergen.

Les Kjetil Løsets blogg: De Grønne bestemmer hvem som kan styre

Her er TV 2s storbyprognose

Uendret for Ap 

Arbeiderpartiets oppslutning er stabil sammenlignet med den forrige målingen på 33,7 prosent. Bakgrunnstallene viser at partiet har mer lojale velgere enn de andre partiene.

Arbeiderpartiet er størst både blant kvinner og menn, og blant velgere under 60 år. Blant de eldste velgerne er imidlertid Høyre jevnstore med Arbeiderpartiet.

Ap er også størst i alle landsdeler, unntatt Oslo og Akershus der Høyre er jevnstore.

Bevegelser blant de små

Senterpartiet er fjerde størst med 7,3 prosent (+ 0,8), mens SV får en etterlengtet opptur med 2,1 til 6,1 prosent. på denne målingen. Venstre som tidlig i uken kunne juble over 6,4 prosent, går tilbake til 5,1. 

Kristelig Folkeparti får 4,9 (+ 1,0) etter at forrige måling var på rekordlave 3,9. Forsatt er det imidlertid grunn til bekymring for KrF-leder Knut Arild Hareide som ligger an til å gå mot tidenes dårligste kommunevalg for partiet. 

Hvem stemmer du på? Slik påvirker du stemmeseddelen

Rødt får en oppslutning på 2,8 (+ 0,8) og andre partier og lister 2,7 (- 0,5).  Her finner vi både Partiet De Kristne, Pensjonistpartiet, Kystpartiet og flere navngitte lokale lister som stiller til valg.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup med personlige telefonintervjuer av 973 personer med stemmerett, i tidsrommet 24. - 28. august. 71,8 prosent av de spurte oppgir partipreferanse, noe som er ned fra målingen tidligere i uken. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.