Her er beistet som skal erstatte en av verdens tøffeste

Og dette blir ikke småtterier! 

Det nye beistet fra Oshkosh, tar seg bedre frem enn selv den tøffeste 71 grader Nord-deltaker.
Det nye beistet fra Oshkosh, tar seg bedre frem enn selv den tøffeste 71 grader Nord-deltaker.

Alle som har sett nyheter de siste 30 årene, har fått med seg amerikanernes voldsomme terrengkjøretøy Humvee. Navnet kom som et resultat av bokstavene HMMWV, som står for High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle. AM General fikk kontrakten for å bygge bilene i 1983, og da Gulf-krigen kom i 1991 hadde man allerede produsert 72.000 biler. 

Dens første krigsinnsats kom i invasjonen av Panama i 1989, men den skapte sitt rykte i Gulf-krigen i 1991. Der ble den en stjerne, og skuespilleren Arnold Schwarzenegger ble ekstremt begeistret for maskinen. Han pushet på for å lage en sivil versjon, og det viste seg fort at ingen turte å si nei til "The Terminator", ei heller AM General.

Dermed dukket gateversjonen opp i 1992, basert på en M998 Humvee. Kjøretøyet kalt Hummer ble raskt det heteste man kunne bli sett i (The Terminator hamstret en stund slike biler), og i 1998 kjøpte GM opp rettighetene til å lage bilen. 

Stygge tapstall i Irak

Med årene kom ulike forbedringer til den militære Humvee, men i Irak og Afghanistan har fienden brukt landminer og improviserte bomber, noe som førte til stygge tapstall. Det resulterte i mer pansring, men som igjen gjorde kjøretøyet tyngre og som medførte en tung belastning for drivverket.

Her er et nytt luksusmerke på plass i Norge

US Marine Corps gikk over til MRAP-kjøretøy i 2007 (det kan motstå landminer), og i 2012 uttalte US Army at bilen ikke lenger var bra nok for innsats i felten.  Å være militærkjøretøy er i sannhet en utakknemlig oppgave...

Derfor har man i lengre tid arbeidet med å erstatte bilen, og nå er kontrakten signert. Den gikk til Oshkosh Corporation fra Wisconsin, som for et par dager siden fikk kontrakten på 6,7 milliarder dollar. Selskapet har lang erfaring med militære kjøretøy av ulike slag.

Se hvem som kommer med lekker familiebil

Beskytter mannskapet mot miner

Oshkosh regner med å lage 17.000 eksemplarer av den nye JLTV (Joint Light Tactical Vehicle), i ulike konfigurasjoner. 

Fabrikken er mest stolt over det nye "Core1080 Crew Protection System". Det innebærer at bilen tåler miner (den største svakheten til nåværende Humvee), at den har IED-gjenkjennelse (et system som varsler om improviserte bomber, som fienden ofte bruker i fattige land), og mengder med armerte plater i ulike fasonger. 

Ellers er alt som det skal være. Ekstreme offroad egenskaper, fjæring som kan senkes og heves, samt mulighet for å montere rakettutskytings-systemer. Oshkosh hevder også den er 70 prosent raskere enn noen annen slik bil. Det bør holde til å kjøre fra topptrimmede irakiske esler. Hasta La Vista, som smurfene pleide å si. 

Alt med puls snur seg etter denne