FINGRENE AV FATET-OPPSKRIFT: Sodd med røkt knoke, mini medisterkaker og potetball. FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2
FINGRENE AV FATET-OPPSKRIFT: Sodd med røkt knoke, mini medisterkaker og potetball. FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2

Kokkenes versjoner av medisterkaker 

Her er oppskriftene på to ulike versjoner av medisterkake-retter laget i Fingrene av fatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I tirsdagens program av Fingrene av fatet var hovedingrediensen medisterkaker. Stjernekokken Danièl Roguè Madsen og politiker Per Sandberg kokkelerte fram følgende meny: Sodd med røkt knoke, mini medisterkaker og potetball.

Se kokk og matskribent Øyvind Hjelles oppskrift på en medisterkakerett lenger ned.

Slik lager du Danièl Roguè Madsens medisterkaker

 

Ingredienser:

 

Medisterkaker

  • 1 kg medisterfarse
  • 3 ss salt
  • 2 ss hvetemel
  • 1 ts sort pepper, kvernet
  • ½ ts muskat malt
  • ¼ ts malt ingefær
  • 1 stk egg
  • 2 dl melk

Sodd ala Madsen

  • 1 l Røkt svineknoke kraft
  • ½ stk spisskål
  • 2 stk løk, delt i større terninger
  • 2 stk gulrot, i større biter
  • 10 stk sjampinjong
  • 3 stk laurbærblad
  • 1 ss sort pepper
  • løpstikke
  • bladpersille

Potetboller

  • 500 g faste poteter eks. Kerrs Pink
  • 300 g bygg eller sammalt mel

Flatbrød

Slik gjør du:

  1. Kok opp kraften
  2. Kutt opp sopp, gulrot, kål og løk og ha i kraften.
  3. I mellomtiden lager man kjøtt- og melbollene.
  4. Rør først sammen ingrediensene til kjøttbollene. Spe med litt melk for å få en smidig masse.
  5. Form små, runde kjøttboller, men lag først en prøvebolle for å teste smaken.
  6. La dem trekke i kraften.
  7. Lag så potetbollene ved å rive potetene og klem ut væsken, ha i mel. La deigen få hvile.
  8. Lag ovale melboller med skje. Disse legges i kraften.
  9. Kok opp og la suppen trekke 10 minutter.
  10. Ha i urtene og server suppen med flatbrød til.

 

Øyvind Hjelles oppskrift på medisterkaker

 

Kokk og matskribent Øyvind Hjelle og politiker Sylvi Listehaug gikk for stuffet medisterkake med baconcrisp, søt rødkål, flamberte epler og steinsoppsaus.

Ingredienser for 4 posjoner

 

Medisterkaker:

  • 1 kg medisterdeig med krydder og stivelse.
  • 200 gr kvernet grisenakke/kjøttdeig gris
  • 50 gr pistasjekjerner
  • 100 gr gule rosiner
  • 4 stk fryst steinsopp
  • 50 gr smør
  • 1 stk banansjalottløk
  • 2 ss smør
FINGRENE AV FATET-OPPSKRIFT: Medisterkake med baconcrisp, søt rødkål, flamberte epler og steinsoppsaus FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2
FINGRENE AV FATET-OPPSKRIFT: Medisterkake med baconcrisp, søt rødkål, flamberte epler og steinsoppsaus FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2

Rødkål:

  • 1 stk liten rødkål
  • 2 ss rosiner
  • 2 ss brunt sukker
  • 1 dl rødvin
  • 2 ss sherryeddik
  • 1 dl kyllingkraft
  • 2 ss smør
  • salt og pepper

Steinsoppsaus

  • 1 stk løk
  • 1 fedd hvitløk.
  • 2 stk fryst steinsopp
  • 1 neve tørket steinsopp
  • 1 dl sherry
  • 2,5 dl jacobs oksekraft.
  • 1 dl hvitvin
  • 2 dl fløte
  • 2 ss smør
  • salt og pepper

Flamberte epler:

  • 2 stk epler norske røde
  • 2 ss smør
  • 1 dl calvados
  • 1 ss smør
  • 100 gr sukker
  • salt

På toppen:

  • 1 neve fleskeskov
  • 1 stk gul endivesalat
  • 3 stilker flatpersille
  • 1 ss hakket gressløk

Fremgangsmåte

Medisterkaken:
Skjær løk og steinsopp i terninger på ca ½ cm. Stek løk og hakket steinsopp i panna sammen med smøret, avslutt stekingen med de gule rosiner og pistasjekjerner i panna. Hell dette over på en tallerken for avkjøling.
Kverne svinenakken og bland den inn i den ferdige medisterfarsen.
Ha nå i steinsopp/løkblandingen. Elte dette godt sammen til en fast farse.

Ha litt smør i pannen og stek hele farsen som en svær kake i panna. klem den ut til den er 2 cm tykk og steke den på begge sider.
Etter gjennomsteking stikker vi ut en stor rund kake fra midten med et ustikkerverktøy. Dette er nå selveste «medisterkaken».

Rødkålen:

Snitt opp rødkålen tynt. Ha alle ingrediensene i en kjele/panne og kok dette under lokk så lenge som mulig, ca 20 minutter. Ta av lokket siste 5 minutter slik at vesken fordamper og kålen smaker mer. Rør inn en skje smør rett før servering.

Flamberte epler:

«Tournerer» eplene (skjærer eplebåtene i pen 6 kantetform).
Eplene skal først stekes i smør salt og sukker og deretter flamberes med calvados. Hell over Calvados og tenn på. Trekk pannen til side og la eplene trekke ferdig i pannen.

Steinsoppsaus:

Stek løk og steinsopp i en stor kjele. Hell på sherryen og hvitvinen.
La dette koke ned noe. Hell i oksekraft og fløte.
Kok dette inn til det begynner og tykne. Sil sausen tilsett en skje smør og kjør den opp med stavmikseren. Smak til med salt og pepper og ha i gressløken rett før servering.

Topping:

skjær av 2 blader endivesalat og bland den med knust baconcrisp hakket gressløk og persille.

Legg opp slik

  • Legg tre-fire spiseskjeer med rødkål i den største ringen i bunnen av tallerken. Bre den utover slik at den er helt flat. Denne ringen er litt større enn medisterkaka som er stukket ut med den neste største ringen. Ringen skal ligge på under hele oppleggingen og skal fjernes rett før servering.
  • Legg mediskerkaka kaka oppå rødkålen
  • 3 eplebåter legges som en trekant oppå kaka.
  • Oppå eplene legger vi salaten, persille og baconcrisp.
  • Steinsoppsausen skummes/ kjøres med stavmikser og legges rundt rødkålen.
  • Ta av ringen før servering.