Sandberg: – Pressen kaster masse stein i eget glasshus

Justisminister Anders Anundsen (Frp) blir beskyldt for å ha lagd propagandafilm.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) får kritikk etter at han mandag lanserte en video på sitt eget departements nettside. 

I videoen, kalt «Trygghet i hverdagen», forklarer Anundsen hva han og hans kolleger har oppnådd, og belyser hvilke aspekter de mener er viktig å fokusere på for å sikre landets innbyggere.

Se videoen øverst i saken.

– En av de tingene som er mest frustrerende som politiker er at media veldig ofte er opptatt av å finne de negative vinklingene på sakene. Derfor har vi laget en egen film som skal fokusere på hva regjeringen mener er viktig for å sikre din trygghet, sier justisministeren i åpningen av videoen.

I filmen opptrer Anundsen i en reporter-rolle, og intervjuer blant annet politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, samt lederen for beredskapstroppen, Helge Mehus.

Får kritikk

Justisministeren får kraftig kritikk for videoen, som blir karakterisert som både «propaganda» og «Nord-Korea-aktig».

– Det er klart at dette er propaganda når departementet lager en slik informasjonsvideo. Det er valgkamp og vi er vant til at politikere skryter litt ekstra, men det er annerledes når det ligger på departementets nettsider, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum til TV 2.

Kritisk til journalistikk

Stavrum mener Anundsen ikke burde sparke mot pressen i videoen. 

– Anundsen er en politiker som fra før han ble justisminister, har vært kritisk til journalistikk. Før han ble justisminister, brente han et eksemplar av lokalavisen sin og la videoen på Facebook, sier hun, og legger til:

– Jeg synes det er uheldig at han kritiserer pressen for å gjøre jobben sin.

Stavrum erkjenner at pressen kan fremstå som hårsår, og lite villig til å ta debatten når medier selv blir kritisert. 

– Pressen er hårsår og ikke alltid så flink til å ta debatten, som vi ønsker at andre skal være. Men her er et litt annet fenomen, en statsråd som ikke ønsker å bli utsatt for kritikk, sier hun.

– Jeg mener det er viktig å huske at den kritiske journalistikken som Anundsen er kritisk til, skapte slitasje på den forrige regjeringen. Den bidro kanskje til at nettopp Anundsen ble justisminister. Den journalistikken som han selv synes er plagsom, antar jeg han liker når den angår andre politikere, sier generalsekretæren.

– Ledende spørsmål til lojale undersåtter

Per Lægreid, professor ved Institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap ved Universitetet i Bergen, trekker paralleller til Nord-Korea. 

– Dette er ikke i tråd med norske tradisjoner, og gir politiske assosiasjoner til forholdene i Nord-Korea. Her har vi en statsråd som går rundt og stiller ledende spørsmål til sine lojale undersåtter. Han vet at han får gode svar, sier Lægreid til Aftenposten.

Per Sandberg slår tilbake

Anundsens partikollega Per Sandberg slår hardt tilbake mot kritikken på sin egen Facebook-side. Frps 1. nestleder mener pressen har «vondt» for at justisministeren fremfører sitt budskap uten at de kan påvirke hvordan det fremstilles.

– Pressen må kanskje vurdere hvorfor det faktisk er nødvendig å omgå «den subjektive makten» slik vår justisminister gjør. Pressen kaster jo masse stein i eget glasshus når man fremhever Nord-Korea i denne sammenhengen, skriver Sandberg.

Til VG sier Anundsen at dette bare er en informasjonsvideo, og ikke har noe med propaganda å gjøre.

– Dette er ikke en propaganda-video, men en objektiv informasjonsvideo. Informasjonen i videoen er objektiv, men utvelgelsen av temaene er selvsagt subjektiv. Det er en viss forskjell, da, sier statsråden til avisen.