Eks-justisminister i Anundsen-parodi

Stortingspolitiker for Geir Pollestad (Sp) fikk med seg Knut Storberget (Ap) i en parodi på Anders Anundsens «informasjonsvideo».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Anundsen-parodien øverst i artikkelen!

Den 30 minutter lange videoen av og med justisminister Anders Anundsen har måttet tåle sterk kritikk, både fra politikere og pressefolk.

I videoen trekker justisministeren frem positive resultater han mener departementet har oppnådd i hans tid som statsråd, og kommer med spark til media. Videoen blir av flere kalt propaganda.

– Det er klart at dette er propaganda når departementet lager en slik informasjonsvideo. Det er valgkamp og vi er vant til at politikere skryter litt ekstra, men det er annerledes når det ligger på departementets nettsider, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum til TV 2.

«Ein film om det gode eg har gjort»

Tirsdag ble en ny politikerprodusert video publisert på nett. Denne gangen som et direkte svar på Anundsens video. Bak videoen, som er filmet vertikalt på en mobiltelefon og har fått navnet «Ein film om det gode eg har gjort og som media ikke skriver om», står Senterpartiets Geir Pollestad fra Rogaland. Lederen for Næringskomitéen tøyser i videoen, men blir alvorlig på spørsmål om hvorfor han har laget den.

– Jeg lurte først på om videoen til Anundsen var en parodi, men skjønte snart at den var ment i fullt alvor, sier Pollestad til TV 2.

Han mener det mest oppsiktsvekkende i Anundsens film ikke er kritikken av media, men at det som skal være et uavhengig embedsverk bidrar så sterkt i videoen.

– Videoen er langt over grensen for hva man kan bruke embedsverket til, og den beste måten å møte Anundsens pompøsitet på mente jeg var en parodi, sier Pollestad.

Til TV 2 sier han at han mener Erna Solberg må «ta en runde med departementene sine» for å klargjøre kjørereglene som skal gjelde i samspill med politikerne.

På spørsmål fra TV 2, avviser Anundsen at han har presset eller påvirket noen i embedsverket til å stille opp i videoen.

– Det var ingen som ble tvunget til noe som helst, og jeg er sikker på at de ville svart det samme om du stilte spørsmålet, sier Anundsen til TV 2s reporter.

Anundsen avviser at videoen og måten den kom til på er kritikkverdig.

– Dette er en god video som gir et godt bilde av hva vi har gjennomført og sånn sett ivaretar informasjonsbehovet justis- og beredskapsdepartementet har, sier Anundsen til TV 2.

I Pollestads parodivideo dukker tidligere justisminister Knut Storberget opp. Arbeiderpartiveteranen svarer svært positivt på Pollestads tullespørsmål om egen person og innsats som komitéleder.

Knut Storberget er ikke tilgjengelig for kommentar om sin opptreden i parodifilmen eller Anundsens film, opplyser rådgiver Elin Kobro tirsdag ettermiddag.

TV 2 og NRK godkjente bruk

Ifølge VG brukte Frp-Anundsen 50.000 skattekroner på å produsere filmen. NRK fikk betalt 13.000 kroner, mens TV 2 fikk 7000 kroner fra Frp for å bruke videomaterialet.

TV 2s nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther sier salget av materialet ikke skulle vært gjort.

– Vi har ganske stor pågang fra både seere og aktører som er interessert i klipp fra vårt arkiv. Vi er normalt svært restriktive til bruk av vårt materiale i ren markedsføring. I dette tilfellet skulle vi sagt nei til ekstern bruk av våre bilder i en såkalt opplysningsfilm, som ikke er noe annet enn en ren politisk reklame. Som attpåtil er forbudt på tv. Men det er umulig å få denne tannkremen inn igjen i tuben. Jeg kan imidlertid forsikre at den ikke vil få plass i reklamepausene på våre kanaler, sier Årsæther.

Massiv kritikk

Både Oslos politimester og tjenestemenn i politiet blir intervjuet av Anundsen i videoen. Også politikere fra Venstre og Arbeiderpartiet fremmer sterk kritikk mot videoen.

– Dette er et ganske alvorlig misbruk av underordnede tjenestemenn. Det er ikke tilfeldig at denne videoen kommer nå, dersom det ikke skulle vært en del av valgkampen ville departementet ventet, sier Iselin Nybø, justispolitisk talsperson for Venstre til Aftenposten.