Ola (22) kjøpte sex i Danmark: 
– Mange er glad for at jeg så ærlig 

Ola Schrøder Røyset (22) sier 90 prosent av sex-opplevelsen handler om intimitet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ola Schrøder Røyset (22) og fetteren Arne Schrøder Kvalvik (32) har sammen skrevet boken «Min fetter Ola og meg».

I boken, som er en samtale mellom Ola og Arne, diskuterer de livet og utfordringer rundt det er å være funksjonshemmet. Ola har sykdommen spinal muskelatrofi og har sittet i rullestol store deler av livet. 

– Når media fremstiller funksjonshemmede så er det enten som et offer eller som en helt som har fått til et eller annet. Mitt syn er at ingen er en helt eller et offer. Jeg er rett og slett menneskelig, sier Schrøder Røyset da han gjestet God Morgen Norge mandag. 

Kjøper sex i Danmark 

Et av temaene i boken er sex, og Olas ønske om å ha et seksualliv. Han forteller i detalj om hvordan han tar turen til Danmark for å kjøpe sex. De siste årene har det blitt flere turer. Sexkjøpsloven i Norge gjør det kriminelt for Ola å bruker penger på å ha et seksualliv. 

– For meg er intimiteten det viktigste. Seksualitet er etter min mening 90 prosent intimitet og ti prosent seksualdrift, forteller Ola. 

Er du i samme situasjon som Ola? Ta kontakt med vår journalist her

Etter at Ola Schrøder Røyset sto frem og fortalte sin historie i A-magasinet i Aftenposten har reaksjonene vært mange.

– Reaksjonene har utelukkende vært positive. Det er mange som er glad for at jeg er såpass ærlig. Så har jeg også fått en del henvendelser fra folk som har funksjonshemninger som spør meg om praktiske ting, hvordan det oppleves og hvordan jeg gikk fram, sier Ola.

Han sier det er en utfordring å vite hvor mye han skal svare og hva han faktisk skal fortelle videre. 

Sykdommen Ola har gjør at musklene hans stadig svinner hen, og han vet ikke hvordan fremtiden ser ut. 

– Et liv har positive og negative ting i seg. Dessverre er det noen som har mer negativt på slutten, men jeg kommer ikke til å ta meg en tur til Sveits, for å si det sånn, sier han. 

Unikt vennskap 

De to fetterne hadde nærmest ikke snakket med hverandre på syv-åtte år, da Arne Schrøder Kvalvik bestemte seg for å gjøre noe med livet sitt. 

– Jeg følte jeg hadde alt i livet, nydelig kjæreste, et fantastisk barn, hus, katt og garasje. Så hadde jeg likevel mørke tanker og tunge stunder. Da tenkte jeg på hvem som kunne hjelpe meg å få et perspektiv på livet, og da kom jeg på Ola, forteller Arne. 

Midt på natten skrev han til Ola på Facebook: Skal vi skrive bok? 

Svaret fra Ola kom umiddelbart: Ja!

Vennskapet og samholdet derfra har vært fantastisk, forteller de to. 

– Jeg sitter igjen med en god venn, og nye venner når man er 30 år får man ikke hver dag, sier en rørt Arne.