– Hun kan bli en dominant skikkelse i norsk kvinnefotball

Statoils talentpris: Karina Sævik (19) er tredje kandidat i andre delfinale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sander Svendsen (Molde) vant den første delfinalen etter å ha slått både Johanne Fridlund (Vålerenga) og Sondre Rossbach (Odd).

I den andre delfinalen har hittil Kristoffer Ajer (17 år, Start) og Cecilie Høegh Dekkerhus (17 år, Stabæk) blitt presentert. Karina Sævik (19 år, Kolbotn) er den siste kandidaten. 

Stem på din favoritt her!

Landslagskaptein

Som kaptein for Norges J19-landslag har Karina Sævik (19) etablert seg som et fremtredende talent i norsk kvinnefotball. Forventningene til talentet er nå store:

– Mange har allerede spådd at hun vil bli en markant skikkelse i norsk kvinnefotball. Det neste målet for henne nå vil være å debutere for A-landslaget, sier TV 2s sjefsspeider Ole Martin Årst.

I sommer utmerket hun seg i J19-EM, men det ble dessverre en tidlig exit for de norske jentene.

– Vi hadde en tøff gruppe, men samtidig hadde vi også sjansen til å avgjøre det selv. Dessverre var vi ikke helt «på» i den første kampen. Senere slo vi Tyskland 2-0, og i ettertid tenker jeg at vi hadde gått videre dersom vi spilte på samme måten mot Spania, sier hun selv.

I tillegg til å være en lederskikkelse på banen, har 19-åringen vist utmerket tekniske ferdigheter.

– Hun er inne i sitt tredje år i Toppserien. Hun er en moderne fotballspiller med god nærteknikk og bra spilleforståelse, lyder Årsts dom over talentet.

Det er Sævik langt på vei også enig i.

– Teknikk og fotballforståelse er hovedstyrkene mine, men jeg er ikke så veldig god i luften, ler hun.

Overgang til Kolbotn

I sommer valgte hun, som følge av studier, å forlate Avaldsnes og dra til Oslo. Der er det som kjent flere gode klubber å spille for, men valget falt på Kolbotn.

– Jeg bor med tre spillere fra laget, så det har vært lett å bli kjent med spillerne. I tillegg kjente jeg også noen fra før.  

Hun håper nå å kunne ta det neste steget inn mot A-landslaget og en karriere i utlandet.

– Landslaget er et langsiktig mål for meg, men det spørs jo hvordan jeg utvikler meg. For meg handler suksess om ikke å slutte når det gjør vondt, men i stedet å stå på videre. Jeg håper at jeg har fått den muligheten innen to-tre år, sier det avbalanserte talentet.

Mens hun studerer spillere som Messi og Neymar, mener hun selv at hun får det største utbyttet av å trene med gode spillere.

– Jeg har lært mye av Cecilie Pedersen og nå kan jeg lære mye av Solveig Gulbrandsen fremover. 

Om kåringen:

Årets fotballtalent er et samarbeidsprosjekt mellom Statoil, Norges Fotballforbund og TV 2. Kandidatene plukkes ut av en jury i Norges Fotballforbund bestående av Nils Johan Semb, Gøril Kringen og Leif Gunnar Smerud, og vinneren kåres av TV 2s brukere.

Finalistene stemmes frem gjennom tre delfinaler vår, sommer og høst 2015. Vinner av delfinalene blir premiert med 50.000 kroner fra Statoil Morgendagens helter som doneres til den klubben som talentet mener har hatt mest betydning for egen utvikling. De to andre kandidatene får 25.000 kroner hver til samme formål.

Sander Svendsen (Molde) vant den første delfinalen. Kandidatene i delfinale to vil bli presentert i FotballXtra og Fotballkveld på TV 2 Zebra utover sensommeren. Vinneren avgjøres av TV2.nos brukere.

Årets talent blir kåret i oktober og blir tildelt 50.000 kroner til å donere klubben som har betydd mest for karriereutviklingen.

Dette er tidligere vinnere:

2014 Martin Ødegaard (Strømsgodset)
2013 Mads Møller Dæhli (Molde)
2012 Håvard Nielsen (Vålerenga) og Caroline Graham Hansen (Stabæk)
2011 Melissa Bjånesøy (Sandviken) og Valon Berisha (Viking)
2010 Markus Henriksen (Rosenborg)