Bjørg (81) bruker 5000 i måneden på at mannen Per (82) skal komme på beina

Minstepensjonisten Bjørg Kulvik (81) leier inn profesjonelle sykepleiere to ganger i uka fordi hun mener pleierne har det travelt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For fire år siden ble Per Kulvik (82) dement. Nå bor han på Dragvoll helse- og velferdssenter i Trondheim.  

Bjørg Kulvik besøker ektemannen gjennom nesten 60 år hver eneste dag. Noen dager er hun på sykehjemmet i åtte timer. 

– Jeg skifter bleier på Per, vasker ansiktet hans, steller og gir omsorg. Pleierne har det så travelt at jeg føler jeg må hjelpe dem, sier hun. 

Leier inn privat hjelp

Men en 81 år gammel dame klarer ikke alt. Derfor leier hun inn profesjonelle sykepleiere som hjelper Per med å komme seg på beina. 

Bjørg bruker over 5000 kroner i måneden av minstepensjonen sin for at Per skal få omsorgstjenesten.

– Det gjør jeg for mannen min. Det fortjener han virkelig. Han har vært en snill og god mann bestandig. De er her en halvtime, to ganger i uka, forteller Bjørg til TV 2. 

81-åringen understreker at hun ikke har noe vondt å si om pleierne på sykehjemmet. Hun roser dem for arbeidet de gjør, men sier de rett og slett ikke har nok tid.

Grethe Enlid er fast bystyremedlem (Frp) og daglig leder i Trondheim private omsorgstjenester. Hun var tidligere ansatt i kommunen, men maktet til slutt ikke mer. 

– De ansatte holder på å løpe seg ihjel. Det er ikke tid og penger til å gi beboerne god oppfølging. Dette er tilstanden på mange sykehjem i Trondheim, ikke bare her, sier Enlid. 

– Forsvarligheten er på et minimum

Én sykepleier er alene om ansvaret for åtte demente på kveldstid ved denne avdelingen. Når de er opptatte med skift og stell inne på en av beboernes rom går det gjerne lang tid før de andre får tilsyn.

– Forsvarligheten er på et minimum. Er de ansatte opptatte med et stell på kveldstid, og det tar 25 minutter, så vil avdelingen stå delvis tom i de 25 minuttene, sier enhetsleder Gørill Tranås ved Dragvoll helse- og velferdssenter. 

Trondheim, som karakteriseres som Arbeiderpartiets utstillingsvindu, har mange historier partiet neppe vil være bekjent med. 

Adresseavisen har nylig avdekket 1781 alvorlige avvik i eldreomsorgen i Trondheim de to siste årene. Vold og overgrep, feilmedisinering, eldre som ikke får smertestillende før de dør og eldre som dør alene på sykehjem er noe av det avvikene handler om. 

Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik erkjenner at det ikke er godt nok slik det er nå.

– Sånn skal det ikke være. Alle skal komme ut minst en gang i uka i henhold til retningslinjene, sier Rita Ottervik når TV 2 forteller om situasjonen til Per.

– Det er heldigvis ikke det som er hverdagen, men det skjer avvik og det skjer uheldige ting. Det er derfor vi må sette inn flere ansatte spesielt mot de som trenger ekstra oppfølging, sier Ottervik.

Tilstanden er god

– Sett fra mitt faglige ståsted så er den gjennomgående tilstanden veldig god. Men så har vi en del ting vi bør bli bedre på, sier kommunaldirektør for helse og velferd i Trondheim kommune, Helge Garåsen.

Helsedirektøren påpeker at det ikke er mulig for kommunen å gi eldre alle tjenester pårørende ønsker at de skal ha. 

– Kommunens ansvar er å dekke opp det vi er i stand til å dekke opp. Vi må dekke de basale behovene først. I en travel hverdag så er vi nødt til å nedprioritere en del ting, sier han.  

Bjørg sover på sykehjemmet enkelte netter i tilfelle Per blir dårlig. 

– Det er skrekken min. At mannen min skal dø alene. Jeg er redd for det. sier Bjørg.