SKADET: Sebastian Kommisrud (24) opplevde marerittet da han ble lam etter en fotballskade. Foto: Solfrid Therese Nordbakk/Nordstrands Blad/Privat
SKADET: Sebastian Kommisrud (24) opplevde marerittet da han ble lam etter en fotballskade. Foto: Solfrid Therese Nordbakk/Nordstrands Blad/Privat

Sebastian (24) ble lam fra brystet og ned etter takling

Les den utrolige historien om «mirakelgutten» som nektet å gi opp drømmen om å kunne gå igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er en kald januarkveld i 2015 og Sebastian Kommisrud er på fotballtrening.

Det utenkelige skjer

Den talenfulle 24-åringen som spiller i tredjedivisjonsklubben Oppsal går i duell om ballen med en lagkamerat da det utenkelige skjer. 

Ved et uhell får Sebastian lagkameraten over seg. Kommisrud blir liggende igjen på bakken og forstår raskt at noe er galt.

– Jeg er bevisst hele tiden og kjenner smerter i nakken, men jeg klarer ikke å bevege meg og har ingen følelser i beina. Jeg tenker med en gang at nå er jeg blitt lam, forteller han til TV 2.

Blir operert

24-åringen blir fraktet til Ullevål sykehus der legene raskt påviser en ryggvirvelskade og Sebastian blir operert. Han svever inn og ut av medisintåken, men kan fortsatt huske frykten og angsten som raskt vokser i ham.

– Jeg tenkte at nå er det «game over». Nå skal jeg aldri mer få lov til å gjøre noe som er gøy. Nå skal jeg ligge i en seng resten av livet.

Sjokkbeskjed

For familien som har samlet seg på sykehuset kommer sjokkbeskjeden fra legene. Sebastian er lam fra brystet og ned.

– De var i sjokk, de også. Jeg kan tro at det nesten er enda tøffere for dem rundt meg å høre dette enn det er for meg. Jeg ligger tungt medisinert og er delvis ute av bevissthet den første tiden, og så blir jeg operert. 

Panikken

Sebastian øyner et lite håp om at operasjonen kan fikse lammelsen i bena, men da han blir vekket etter inngrepet kan han fortsatt ikke føle noen ting under brystet. Det er da panikken kommer sigende, husker Kommisrud.

– Jeg ble mye mer redd enn deppa da jeg våknet opp etter operasjonen. Plutselig begynte det å synke inn at dette var endelig, uten at man egentlig ville tro på det. Jeg kunne ikke lenger gå, forteller Sebastian til TV 2.

TILBAKE: Sebastian på treningssenteret på Sunnaas sykehus. Foto: Solfrid Therese Nordbakk/Nordstrands Blad
TILBAKE: Sebastian på treningssenteret på Sunnaas sykehus. Foto: Solfrid Therese Nordbakk/Nordstrands Blad

Sunnaas sykehus

Etter fjorten dager på Ullevål blir Kommisrud flyttet til Sunnaas, et sted han før bare har lest om i avisen.

– Jeg hadde jo hørt om stedet før, at det var et sted man kom til hvis man ikke kunne gå, men jeg visste ikke hva jeg kom til. Den første tiden er den tøffeste. Man får et team rundt seg som skal hjelpe deg i starten, men det blir lange dager, for å si det sånn. De lærer deg hvordan du skal klare å gjøre ting selv. Du må lære deg å spise og alle slike dagligdagse ting, forklarer han.

Håpet tennes

Men så skjer det noe som gir Sebastian et lite gnist av håp. Han kan kjenne noe i sin venstre stortå. Han kan bevege den – såvidt. Nå begynner en knallhard og intensiv treningsperiode på senteret sammen med treningsteamet. Time etter time, hver eneste dag, tilbringer Sebastian på treningsrommet med ett mål for øyet: han skal ikke bare bli bedre – han SKAL gå igjen.

PÅ BEINA: Tre måneder etter at Sebastian Kommisrud ble trillet inn på Sunnaas sykehus kunne han gå ut på sine egne ben. Foto: Solfrid Therese Nordbakk/Nordstrands Blad
PÅ BEINA: Tre måneder etter at Sebastian Kommisrud ble trillet inn på Sunnaas sykehus kunne han gå ut på sine egne ben. Foto: Solfrid Therese Nordbakk/Nordstrands Blad

«Mirakelgutten»

Treningen begynner å gi resultater og etter en stund klarer Sebastian å bevege den ene foten, så flere og flere fingre. Også teamet på Sunnaas er overrasket over framgangen til Sebastian.

– De kalte meg «mirakelgutten» og pushet meg enda hardere på treningen. Det kunne bli opptil fire timer med trening hver eneste dag, forteller Sebastian til TV 2.

Ut av mørket

24-åringen fra Oslo blir sterkere og sterke og kan etterhvert begynne å bruke begge ben. Kommisrud mener at hans sterke fysikk er grunnen til at han klarte å trene kroppen opp av rullestolen.

Tre måneder etter at Sebastian ble rullet inn på Sunnaas går «mirakelgutten» ut igjen – på egne bein. 

KJÆRESTE: Sebastian sammen med sin kjæreste Stine Mikkelsen. De to har vært sammen siden våren 2010. Foto: Privat
KJÆRESTE: Sebastian sammen med sin kjæreste Stine Mikkelsen. De to har vært sammen siden våren 2010. Foto: Privat

En enorm glede

Selv om Kommisrud i dag er ute av rullestolen og selv kan gå, er det fortsatt en lang vei tilbake til å bli helt frisk. Han er i dag fortsatt sykemeldt, men bryter nye barrièrer hver eneste dag.

– Jeg spilte fotball i går og klarte å trikse ballen tjue ganger. Da kjente jeg en helt vannvittig glede. Det er så gøy, utbryter Sebastian.

Aksjon Sunnaas

På lørdag sender TV 2 «Aksjon Sunnaas: Fra tragedier til mirakler». Innsamlingsaksjonen som ledes av Hallvard Flatland (58) og datteren Katarina (26) har som formål å samle inn mest mulig penger til senteret.

Ble selv syk

Hallvard Flatland ble selv alvorlig syk i 2013 og gir Sunnaas sykehus mye av æren for at han ble helt frisk igjen.

– Jeg ble trillet inn i rullestol, og gikk ut dørene på egne bein ti uker senere. I løpet av de ti ukene der fikk jeg både se og selv oppleve det utrolig viktige arbeidet som gjøres på Sunnaas, forteller han.

Gi ditt bidrag

I lørdagens sending kan du være med å gi et bidrag til Sunnaas sykehus for hjelpe andre som opplever sykdom eller alvorlig skade. Under sendingen vil et panel sitt klare for å ta imot samtaler, og er åpen så lenge sendingen pågår.

Telefonnummeret til panelet er 815 11 321.

Du kan også ringe givertelefon 820 44 773 Takst kr 200,-

I tillegg kan du sende en sms med teksten: SUNNAAS, til 2160 Takst kr 200,-

«Aksjon Sunnaas: Fra tragedier til mirakler» sendes på TV 2 lørdag 22. august kl 2030.