Den pedosiktede fangerom-mannen har jobbet som lærer

Mannen som skal ha bygd et fangerom i kjelleren er tidligere lærer. Nå er han siktet for seksuell omgang med et barn gjennom fire år.

Eks-læreren i 40-årene, som er bosatt i Vestoppland politidistrikt, ble pågrepet 15. mai i år. De siste årene har han byttet både for- og etternavn, og har flere ganger flyttet fra sted til sted på Østlandet det siste tiåret.

TV 2 kunne tidligere denne uken vise eksklusive bilder fra innsiden av det som fremstår som et spesialbygd kjellerrom for å holde barn innesperret.

Bistandsadvokat Kristin Hovden Norstedt.
Bistandsadvokat Kristin Hovden Norstedt.

Pågripelsen av mannen skjedde etter en anmodning fra et annet politidistrikt som etterforsket et overgrep mot en gutt i 2008.

– Jeg ble oppsøkt av en ung gutt fra Østlandsområdet i fjor høst som bar på en tung hemmelighet. Han fortalte at han var blitt utsatt for seksuelle overgrep av en SFO-ansatt i 40-årsalderen. Overgrepene skal ha skjedd fra gutten var 7-8 år til han var 11-12 år gammel, sier bistandsadvokat Kristin Hovden Norstedt til TV 2.

Det skulle ta seks år før gutten klarte å snakke om hva læreren skal ha gjort mot ham.

– Det er veldig tøft å snakke om og innrømme at man har blitt utsatt for et seksuelt overgrep. Og her snakker vi om et langvarig seksuelt overgrep, grove overgrep, hyppige og mange, sier Hovden Norstedt.

– Gjorde seg til venn med smågutter

Mannen som er utdannet barneskolelærer har jobbet ved flere skoler i Østlandsområdet i perioden fra 2001 til 2006. Han jobber i dag ikke i skoleverket. I tillegg til å være siktet for seksuell omgang er han siktet for forsøk på frihetsberøvelse. Han nekter straffskyld.

– Jeg ser på ham som en tikkende bombe. Jeg tenker at det ikke var så klokt å løslate ham, men det er gjort nå, så nå er han på frifot, sier Hovden Norstedt.

Mannen er siktet etter straffelovens paragraf 195 første avsnitt for seksuell omgang med barn under 14 år. I følge guttens forklaring skal overgrepene ha skjedd hjemme hos den tidligere barneskolelæreren.

– Mannen gjorde seg til venns med gutter i nabolaget der han bodde, gutter han kjente fra SFO. De unge guttene skal blant annet ha fått godteri, dataspill og penger av mannen, sier bistandsadvokaten til TV 2.

Polititjenestemennene som skulle pågripe mannen i mai i år visste lite om hva som ventet dem. Da de tok seg inn i huset til mannen fikk de sjokk. I kjelleren hadde den tidligere læreren innredet et lydisolert barnerom. Politiet tror mannen hadde planer om å kidnappe barn og holde de i fangenskap.

– Rommet er egnet for å holde barn der over tid. Det er sengesett beregnet på unger, i tillegg til toalett som kunne brukes. Det er Lego i hyllene og kjøleskap med noe mat, sa politiadvokat i Vestoppland politidistrikt, Julie Dalsveen til TV 2 onsdag.

Bistandsadvokaten tør ikke å tenke på hva som hadde skjedd dersom ikke hennes klient i fjor hadde anmeldt forholdet fra 2008.

– Jeg tror vi har forhindret en barnebortføring, sier bistandsadvokat Kristin Hovden Norstedt til TV 2.

Avviser anklagene

Mannen nekter straffskyld.

– Hans oppfatning er at dette ikke innebærer noe form for straffbarhet, sier mannens forsvarer Harald Stabell til TV 2.

2. juli ble to rettssakyndige oppnevnt av Nordre Vestfold tingrett for å vurdere om mannen var strafferettslig tilregnelig. De har konkludert med at han er strafferettslig tilregnelig. Den siktede nektet, i følge TV 2s opplysninger, å samarbeide med de sakkyndige.

Mannen ble løslatt i midten av juli fordi påtalemyndigheten mener det ikke er fare for bevisforspillelse.