– Vi begynte å løfte opp en kropp, bare for å oppdage en annen under. Og slik fortsatte det

MIDDELHAVET (TV 2): Mannskapet på Siem Pilot måtte bryte seg gjennom dekket på den skrøpelige flyktningebåten for å få ut de døde. 

Politibetjent Haakon Bolstad jobber så raskt det lar seg gjøre i den kvelende varmen. Han og kollegene på Siem Pilot er på sitt mest krevende oppdrag hittil: Å hente ut døde båtflyktninger fra et trangt lasterom.

Sakte, men sikkert, klarer de å bryte seg gjennom dekket på den skrøpelige flyktningbåten. Det er den eneste måten å få de døde ut på. De to lukene ned til lasterommet er altfor små.

Til slutt er hullet i dekket stort nok til at nordmennene kan gå ned. Bolstad blir møtt av et syn det er vanskelig å beskrive:

– Jeg så mange mennesker ligge hulter til bulter. Jeg var ikke forberedt på at de var stuet så tett sammen. Vi begynte å løfte opp en kropp, bare for å oppdage en annen under. Og slik fortsatte det, sier Brunstad.

– Hva gjorde størst inntrykk?

– Det er tankene man gjør seg underveis. Hva har de tenkt og følt? Har de prøvd å komme seg ut?

49 flyktninger

49 døde båtflyktninger ble tatt om bord på Siem Pilot den dagen.

Nå har det gått noen dager, og mannskapet er igjen ute på oppdrag i Middelhavet. Mannskapet består av rundt 20 fra Forsvaret og politi, samt skipets vanlige mannskap.

Skipet er et av de aller største i Operasjon Triton, som er et bidrag fra EU-byrået Frontex.

Venter nytt oppdrag

Skipet driver nå patruljering mens de venter på et nytt redningsoppdrag. Denne tiden bruker mannskapet til å forberede seg. Mat, vann, medisiner – alt skal være klappet og klart til neste gang alarmen går.

– Jeg håper det neste oppdraget ikke blir like ille som det forrige, det var bare død og fordervelse, sier Bolstad, før han raskt legger til:

– Men uansett hva som skjer, så er vi klare.

Alt fokuset til Bolstad er på redde flyktninger. Samtidig får han med seg flyktningdebatten som raser i Norge. 

– Jeg registrerer den, men jeg tenker ikke noe mer over det. For min del så vet de ikke de uttaler seg om. 

PRØVDE VERNEDRAKTER: Også TV2s team om bord har blitt drillet i bruken av
vernedraktene. Draktene holder varmen inne, og  den avkjølende havbrisen
ute. Vi kan skrive under på at varmen raskt blir en påkjenning. FOTO: TV 2
PRØVDE VERNEDRAKTER: Også TV2s team om bord har blitt drillet i bruken av vernedraktene. Draktene holder varmen inne, og  den avkjølende havbrisen ute. Vi kan skrive under på at varmen raskt blir en påkjenning. FOTO: TV 2