HVOR BLIR DET AV MATEN?!: Det er ikke lett å holde humøret oppe når man er sulten. Illustrasjonsfoto: Colourbox
HVOR BLIR DET AV MATEN?!: Det er ikke lett å holde humøret oppe når man er sulten. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Derfor blir du så gretten når du er sulten

Blir du sint og ukonsentrert når det nærmer seg lunsj? Det er faktisk et godt tegn!

Det er ikke alltid like lett å være tålmodig overfor kolleger, venner og kjæresten når man er sulten. 

Fenomenet kalles gjerne «hangry», som er en blanding av ordene «hungry», altså sulten, og «angry», altså sint.

Professor og fedmeforsker Amanda Salis ved australske Boden Institute of Obesity, Nutrition, Exercise & Eating Disorders har undersøkt fenomenet. 

I en artikkel i The Conversation skriver hun at årsaken til at humøret synker proporsjonalt med den økende sulten, rett og slett skyldes biologi blandet med en liten dæsj evolusjon. 

– Når du begynner å bli litt sulten, føler du deg kanskje litt irritabel, eller kanskje får vansker med å konsentrere deg, men du klarer deg. Jo mer sulten du blir, kan disse reaksjonene bare bli sterkere og sterkere, skriver hun. 

ERNÆRINGSEKSPERTEN: Beate Rossvoll. Foto: Privat
ERNÆRINGSEKSPERTEN: Beate Rossvoll. Foto: Privat

Lagrene tømmes 

Ernæringsfysiolog og personlig trener, Beate Rossvoll (31) sier til TV 2 at det er når blodsukkeret synker at humøret også synker.

– Enten har du spist feil, eller så har du spist for lite. Da kan du bli irritabel, sier hun. 

På spørsmål fra TV 2 om hvorfor ikke alle blir like irritable når de er sultne, svarer hun dette:

– Jeg tror det kan skyldes forskjeller i kroppen, at noen for eksempel reagerer bedre på karbohydratrike måltider, mens andre ikke gjør det. 

Fettet, proteinene og karbohydratene du spiser blir fordøyd og nedbrutt til til aminosyrer, frie fettsyrer og enkle sukkerarter. De nevnte stoffene går over i blodet, hvor de blir sendt ut til organer og vev for å bli brukt til energi. 

Jo lengre tid det går etter måltidet, jo mer faller mengden næringstoffer du har i blodet. Synker blodsukkernivået nok, tror hjernen din at det er fare på ferde. 

– Hangry er en aggresjon som kommer når du er sulten, og som forsvinner fort når du spiser. Det er en forbigående følelse av irritasjon, aggresjon eller sinne, sier professor Amanda Salis.

Med andre ord: Sultsinne er en forsvarsmekanisme!

Mens de fleste organene og vevstyper i kroppen kan bruke en lang rekke næringsstoffer for å kunne fungere, er hjernen din helt avhengig av glukose for å kunne fungere.

Faller blodsukkernivået ditt nok, kan selv de enkleste ting bli vanskelige. I tillegg blir det vanskelig å holde humøret oppe, og det blir enkelt å snerre til de som måtte befinne seg i umiddelbar nærhet.

Sinne og frustrasjon er vanlig

Talsperson for American Dietetic Association, Marjorie Nolan har tidligere fortalt NBC at når blodsukkeret blir lavt, blir hjerneregionen hypothalamus trigget slik at hormonnivåene i hjernen blir påvirket.

– Denne ubalansen fører til et skift i nevrotransmitterne, som igjen påvirker kroppens evne til å behandle serotoninnivåene i hjernen, sa hun.

Serotonin er et hormon som balanserer humøret og appetitten.

– Når du reduserer kroppens evne til å behandle stoffet, så bør du forberede deg på humørsvingninger. Sinne og ekstrem frustrasjon er vanlige reaksjoner, sa hun.

Psykososiale faktorer

Kanskje klarer du å unngå å snerre mot viktige kolleger, men går du nærmest til verbalt angrep på både barn, venner, familie og kjæreste?

Det er mange fysiske faktorer som bidrar til at man blir sultensinna, men psykososiale faktorer har også en rolle. Kultur påvirker om du for eksempel uttrykker verbal aggresjon direkte, eller kanskje viser dem indirekte. 

Det å være «hangry» er med andre ord en forsvarsmekanisme, og har i alle disse år vært positivt for både mennesker og dyr. 

For - hvis sultne organismer trakk seg og lot andre spise før dem, kunne deres rase dø ut. 

Med andre ord er det faktisk bare greit at du blir eitrende forbanna når du er sulten. Det er jo bare hjernen din som hjelper deg med å overleve.