Slik svarer Russland på TV 2s omstridte dramasatsing: – Hysteri er ikke vår stil

Flere eksperter forventet reaksjoner fra Russland da traileren ble lansert. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag lanserte TV 2s traileren for sin dramastorsatsing «Okkupert». Serien tar utgangspunkt i at Norge legger ned sin olje- og gassproduksjon av miljøhensyn, hvorpå Russland annekterer Norge for å ta kontroll over petroleumsindustrien.

Russland-eksperter kommenterte serien i mediene, og flere forventer reaksjoner fra nabolandet i øst. 

– Temperaturen i russiske medier mot utlandet er ganske høy, så man må vente seg litt skrik og skrål. Men jeg tviler på at det får konsekvenser for politikken, sa seniorforsker Arild Moe ved Fridtjof Nansens Institutt til TV 2. 

Han fikk støtte fra seniorforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI).

– Jeg tror de bryr seg. Reaksjonen vil merkes, sa Bukkvoll til TV 2.

– Skremmer norske seere

TV 2 tok kontakt med den russiske ambassaden. Presse-attaché Andrey Kulikov ved den russiske ambassaden i Norge skriver følgende i en epost til TV 2:

«Vi er selvfølgelig vel kjent med planene av TV2 om å lage tv-serien «Okkupert» som aktivt blir diskutert i norske medier. Selv om forfatterne utrettelig understreker at handlingen er oppdiktet og har ingenting med virkeligheten å gjøre, handler serien om svært reelle land og Russland er dessverre presentert som agressor. Man bør ikke forvente noe hysteri fra den russiske siden i denne forbindelse – det er ikke vår stil. Samtidig er det selvfølgelig synd at i året når man markerer 70-årsjubileum av Seieren i andre verdenskrig bestemmer seriens forfattere – som om de har glemt om heroisk innsats av Den Sovjetiske Hæren i frigjøringen av Nord-Norge fra Nazi okkupanter – å skremme norske seere med en ikke-eksisterende trussel fra øst»

– Ikke om politikk

Serien har et budsjett på 80 millioner kroner. Til sammenligning hadde NRK-serien Mammon et budsjett på 36 millioner kroner.

Seriens regissør Erik Skjoldbjærg har tidligere sagt til TV 2 at «Okkupert» ikke handler om Russlands politikk sådan, men at situasjonen mer er et eksempel på hvordan nordmenn hadde reagert på en okkupasjon hvis velferdsgodene ikke blir rokket ved.

– Serien handler om norske karakterer og hvordan vi hadde reagert i en slik situasjon, sa han.

I 2003 forberedte en gruppe russiske advokater søksmål mot produsenten av Harry Potter-filmene, Warner Brothers, da russerne mente at husalven Dobby var en karikatur på president Vladimir Putin.