Odins mamma: – Rektorer som ikke griper inn mot mobbing må sparkes

Moren til mobbeofferet som tok sitt eget liv, mener Ernas nye forslag ikke går langt nok.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag skulle sønnen hennes, Odin, startet i 10. klasse. Men isteden tok han livet sitt i mars 2014 etter år med mobbing.

Nå bistår Katrine Olsen Gillerdalen foreldre som trenger hjelp når barna deres mobbes.

– Det føles godt å hjelpe noen som er i den situasjonen. Det manglet jeg selv, sier hun. 

Kan du hjelpe oss?

Da Odin døde våknet engasjementet i folket. Fakkeltogene mot mobbing over hele landet, inspirerte også mamma Katrine. Nå jobber hun fulltid med Odins stiftelse, som stadig får henvendelser fra fortvilte foreldre. Det øker nå som det er skolestart. 

– Mange etterlyser planene som skolen lovet før sommerferien, sier hun. Hun mener mange rektorer har så mye annet med skolestart, at de nedprioriterer mobbesakene.

Hun leser opp fra en mail som kom i forrige uke:

– Jeg har et barn som blir mobbet på skolen. Det har holdt på siden første klasse. Rektor benekter at det foregår mobbing. Kan du hjelpe oss?

– Det kan vi, sier hun. Vi kan i hvertfall prøve.

Katrine bruker mye tid på å informere om foreldrenes og barnas rettigheter, og hun er med foreldrene inn i møter med rektor, når situasjonen er fastlåst.  

– Da går jeg inn i den profesjonelle rollen, og kan være på foreldrenes side uten at følelsene tar overhånd, forklarer hun 

Tror ikke på bøter

Statsminister Erna Solberg sa i går at hun ønsker å følge rådet fra Djupedal-utvalget, om å innføre bøter til de som bryter opplæringsloven. Katrine tviler på om det er løsningen. Hun vil heller at rektorene fjernes. 

– Når jeg ser skoler hvor rektor til gangs har unnlatt å gjøre noe i veldig tydelige og klare mobbesaker, så bør ikke det mennesket sitte i toppen. Men man får ikke sparket dem, sier hun fortvilet.

Hold dem hjemme

Mailene og telefonene fra foreldre som ikke får gjennomslag gjør at hun kommer med en sterk oppfordring når som sommerferien er over. 

– Hvis barnet ditt er så preget at han eller hun er redd for å gå på skolen, ville jeg holdt dem hjemme. Ikke send dem et sted der de ikke følger seg trygge. Det ville jeg ikke gjort, sier hun.