Ble slaktet i Fotballkveld: – Vi brukte overhodet ikke storskjerm

Dommer Ola Hobber Nilsen slår tilbake mot TV 2-ekspertenes påstander. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ballen hadde vært i nettet, spillerne var tilbake ved midtstreken og Sandefjord trodde de hadde økt ledelsen til 2-0. 

Men så ombestemte dommer Ola Hobber Nilsen seg og målet ble annullert. Og i  stedet for at Sandefjord sikret seg de tre poengene de desperat trengte, utlignet Tromsø få minutter før slutt.

– Dette stinker, sa en svært oppgitt Lars Bohinen etter kampen.

Heftig diskusjon i Fotballkveld

Årsaken til Lars Bohinens sterke reaksjon var at dommerteamet angivelig hadde sett situasjonen på storskjermen og deretter ombestemt seg – etter at hjemmefansen også hadde sett situasjonen og markert sin misnøye. Ifølge Bohinen skal dommeren ha forklart valget med en «dårlig magefølelse» etter kampen.

Avgjørelsen fikk Jesper Mathisen til å rase i Fotballkveld.

– Vi har nå sett situasjonen 50 ganger og kan fortsatt ikke se om det er offside. Det som skjer er at dommer og linjedommer godkjenner målet og løper opp igjen til midtstreken. Så kommer fjerdedommeren, som garantert har sett dette på storskjerm, og de hører at publikum begynner å rope. Derfor omgjør de avgjørelsen. De tåler ikke at 5000 mennesker på Alfheim roper at det er en gal avgjørelse, tordnet han.

– For det første ser ikke avgjørelsen gal ut, og for det andre så kan du ikke bruke video til å avgjøre dette. Jeg synes så ufattelig synd på Lars Bohinen. Her ender det med at de tar en helt elendig avgjørelse, fortsatte Mathisen.

Ole Martin Årst presiserte at Ola Hobber Nilsen, via Per Ivar Staberg, hadde gitt beskjed om at storskjermen aldri var i bruk, men var mer opptatt av «magefølelsen» som Bohinen hadde referert til.

– Det blir bare altfor tynt, sa han.

Dommeren slår tilbake

Ifølge Ola Hobber Nilsen selv, har TV 2s ekspertpanel fullstendig misforstått situasjonen.

– Hva skjedde egentlig, Ola?

– Ballen går i mål og det første jeg tenker er at det lukter offside. Jeg har kommunikasjon ut med dommerteamet og vi blir etter hvert sikre på at dette var en gal avgjørelse. Det er også slik at vi kan omgjøre avgjørelsen helt frem til neste spark på ballen blir tatt. Jeg ønsker å presisere at ingen av oss på noe som helst tidspunkt benyttet seg av storskjermen. Det eneste vi kunne plukke opp var misnøye fra publikum, men det er jo en helt normal del av hverdagen vår, sier han per telefon søndag kveld.

– Så det stemmer altså ikke at fjerdedommer så situasjonen på storskjerm og kommuniserte dette videre til dere?

– Nei. Fjerdedommer var ikke på noe som helst tidspunkt involvert i avgjørelsen. Denne avgjørelsen ble tatt av dommer og assistentdommer og ingen andre.

– Hva så med Bohinens påstand om magefølelse?

– Jeg føler det er tatt fullstendig ut av sammenheng. Som jeg sa tidligere startet dette med en følelse av at vi hadde landet på gal avgjørelse, og jeg ønsket derfor å kvalitetssikre avgjørelsen med teamet mitt. Vi diskuterte det og kom frem til at det var offside. 

– Det påstås også at dere lot dere påvirke av at publikum reagerte, og at dere kanskje følte det var substans i deres reaksjon ettersom de hadde sett reprisen på storskjermen. Har du noen tanker om det?

– Det kan jeg bare avkrefte på det sterkeste. Alt vi ønsker å gjøre er å lande på korrekt avgjørelse. Jeg har ikke sett situasjonen ordentlig i ettertid og tør derfor ikke uttale meg ennå. Vi er ydmyke for at vi kan ha gjort feil, og det er leit hvis vi tok en gal avgjørelse, men vi så ikke situasjonen på storskjerm og vi lot oss ikke påvirke av publikum.