STILLER: Esben Esther Pirelli Benestad (V), Jan Eggum (MDG)  og Eskil Brøndbo (H) er blant kjendisene som stiller til valg. FOTO:NTB SCANPIX/MONTASJE: TV 2
STILLER: Esben Esther Pirelli Benestad (V), Jan Eggum (MDG)  og Eskil Brøndbo (H) er blant kjendisene som stiller til valg. FOTO:NTB SCANPIX/MONTASJE: TV 2

Disse kjendisene kan du stemme på i kommunevalget

Hvordan hadde det gått om Jan Eggum ble ordfører i Bergen? Eller om DeLillos-sangeren hadde tatt over Oslo?

Det sies at sisteplassen på valglisten til kommunestyret er hedersplassen. Her kan kjendiser og partiveteraner støtte partiet de har tilhørighet til, uten å ha en reell sjanse for faktisk å måtte gjøre noe. 

TV 2 har foretatt en høyst uoffisiell gjennomgang av disse sisteplassene for å finne kjendisene som stiller til valg.

På veien har vi også funnet andre kjendiser som er litt høyere oppe på listene enn sisteplass, men fortsatt langt nok nede til at de må regnes som listefyll.

– Jeg stiller som varatrans!

I Grimstad står Esben Esther Pirelli Benestad på Venstres liste. 

– Jada, jeg stiller for fjerde eller femte gang, sier Benestad til TV 2, og han er veldig fornøyd med kjønnsfordelingen på lista.

– Vi er tjue kvinner og tjue menn, og en transe, haha, kan du tenke deg en mer perfekt fordeling? 

– Nei, det var jo ganske bra. Men hvorfor ble det Venstre? 

– Jeg er bestefar og vil gjerne at det skal gå bra for barnebarna. Jeg synes Venstre er det mest troverdige miljøpartiet, og i tillegg måtte jeg velge et parti der det er lov å skifte mening, sier Benestad, som slett ikke bare er listefyll. På grunn av mange kumuleringer har han vært vara de siste fire år. 

– Jeg stiller som varamann, jeg mener varatrans! Og jeg har blitt innkalt fem ganger, sier han fornøyd. 

Han sier han vil delta aktivt i valgkampen dersom anledningen byr seg, eller han blir spurt. 

DeLillos-frontfigur

I Oslo er det flest «kjendiser» å finne på listene – de fleste av dem på venstresiden:

IKKE BLÅ, MEN...: Grønn. Forfatter Erlend Loe er på 64. plass på Miljøpartiet De Grønnes liste i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
IKKE BLÅ, MEN...: Grønn. Forfatter Erlend Loe er på 64. plass på Miljøpartiet De Grønnes liste i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Hos Miljøpartiet De Grønne finner vi forfatter Erlend Loe og DeLillos-frontfigur Lars Lillo Stenberg. De er henholdsvis på 64. og  62. plass på listen med totalt 65 kandidater. Sosiolog og samfunnsdebattant Thomas Hylland Eriksen er på 60. plass på listen. 

– Jeg står på listen fordi det er behov for en politikk som representerer en positiv visjon uten fossilt brennstoff, sier Hylland Eriksen til TV 2. 

SHABANA: Shabana Rehman er kjent for å løfte folk. Nå kan det hende hun skal løfte Oppegård kommune også, da hun der stiller til valg for Miljøpartiet De Grønne. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SHABANA: Shabana Rehman er kjent for å løfte folk. Nå kan det hende hun skal løfte Oppegård kommune også, da hun der stiller til valg for Miljøpartiet De Grønne. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Han sier han kommer til å delta i valgkampen i sitt nærmiljø rundt Universitetet. 

– Hvor stor oppslutning håper du MDG får? 

– Jeg håper på rundt 10 prosent, det hadde vært moro! 

Erlend Loe sier at han valgte De Grønne fordi han mener miljøsaken er vår tids viktigste sak. 

– Jeg synes det er fascinerende og skremmende at vi mennesker ikke er i stand til å ta innover en trussel som vi opplever som litt abstrakt. Jeg velger MDG fordi jeg har behov for å signalisere at det er alvor. Jeg gidder ikke å stemme taktisk på en lunken venstreside som ikke helt vet hva den vil og ikke tør være upopulær, sier Erlend Loe til TV 2.

– Hvordan ser du på det kommende valget?

– Jeg har forhåpninger om lederskifte i Oslo, tror og håper at Ap med støttespillere og MDG på vippen kan få til ting som kan gi en signaleffekt i resten av landet.

– Hvilke saker er spesielt viktige for deg?

– Jeg er opptatt av den holdningsendringen som nødvendigvis må komme, og av at vi må skjønne at konsumet vårt er selve problemet. Kapitalismen ber oss om å handle for å holde hjulene i gang, og det budskapet liker vi. Men nå må vi snart komme oss ut av tankeløsheten og se hva som foregår, sier Loe. 

Ordførerkandidat i Nesna

STILLER: Tidligere The Voice-mentor og hiphopveteran Tommy Tee stiller til valg for Rødt i Oslo.Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
STILLER: Tidligere The Voice-mentor og hiphopveteran Tommy Tee stiller til valg for Rødt i Oslo.Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Artist Ida Maria er MDGs ordførerkandidat i Nesna, og har allerede holdt på en konsert til inntekt for valgkampen. 

Kommunikasjonssjef Sindre Buchanan i Miljøpartiet De Grønne er glad for at så mange kulturpersonligheter har valgt partiet. 

– Har dere jobbet aktivt for å få mange kjente mennesker på listene? 

– Nei, dette er ikke mer utspekulert enn at mange kulturpersonligheter støtter saken. En undersøkelse ved forrige valg viste at 27,8 % av kunstnere stemte grønt, så det er klart at mange i denne bransjen støtter opp om partiet. Mange har dessuten stått på De Grønnes lister tidligere, og låner gjerne ut navnet sitt til en god sak, sier han til TV 2.

STILLER: Eggum gjør ikke som kameraten og lar Mao styre alt han sier og gjør. Eggum stiller til valg for Miljøpartiet De Grønne i Bergen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
STILLER: Eggum gjør ikke som kameraten og lar Mao styre alt han sier og gjør. Eggum stiller til valg for Miljøpartiet De Grønne i Bergen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ringrever 

I tillegg til ringrever fra samfunnsdebatten som Thorvald Stoltenberg (sisteplass), leder i Landsforeningen for overvektige Jørgen Foss, advokat Geir Lippestad og reality-kjendis og idrettsutøver Birgit Skarstein, finner vi også avtroppende Norway Cup-general Frode Kyvåg. Alle stiller på Arbeiderpartiets liste i hovedstaden.

Blodrøde hiphopere

På Fremskrittspartiets side finner vi Erik Schjenken, mannen som ble kjent etter at han i kraft av å være ambulansesjåfør forlot Ali Farah som hadde blitt slått ned i Sofienbergparken. Schjenken fikk mye pes i media for saken, men Dagbladet ble senere dømt for ærekrenkelser i sin omtale. 

For Rødt stiller kjendisadvokat Harald Stabell. Han har forsvart blant andre mulla Krekar, Arne Treholt og Per Kristian Orderud.

Sammen med nasjonalbibliotekar og tidligere RV-leder Aslak Sira Myhre og hiphop-artistene Tommy Tee og Elling Borgersrud fra gruppen Gatas parlament, danner de en rød kvartett som glitrer i rampelyset.

Anno-Enok og Eggum

I Bergen er det bare Miljøpartiet De Grønne som legger ut den røde løperen på lokallagsmøtene sine. Som kandidater til bystyret finner vi den yndete visesangeren Jan Eggum, akkopagnert med reality-stjerne Enok Groven.

Tenk de møtene da! Vi skulle gjerne sett Groven i debatt med Trude Drevland i hvert fall. 

I Oppegård utenfor Oslo stiller artist Maja Ratkje, såvel som komiker Shabana Rehman. Sistnevnte er kanskje mest kjent for det sagnomsuste Krekar-løftet, tilbake i 2004. Begge stiller for MDG. Hvis Rehman bruker samme taktikk på lokaldebatter i Oppegård, skal TV 2 vurdere å flytte hele redaksjonen dit. Vi gleder oss. 

D.D.E.-kjendis

Oppegård kommune kjører du gjennom hvis du kjører E6, rakeste veien nordover, og da kommer man etterhvert til Overhalla i Nord-Trøndelag. Her bor Eskil Brøndbo, trommis i musikkgruppen D.D.E. og bror til frontfigur Bjarne Brøndbo.

Eskil stiller til valg for Høyre, og det er knyttet stor spenning til om det går likar no enn i 2011 da Senterpartiet stakk av med ordførerkjedet.

– Du har valgt å bytte fra Arbeiderpartiet til Høyre, hvorfor det? 

– Nja, innerst inne er jeg vel fortsatt Arbeiderpartimann, men det er rart med det i lokalpolitikken. Der handler det mer om person og ikke parti, og om hvordan gruppene fungerer. Jeg syntes Høyre sin gruppe var bedre, derfor byttet jeg. 

Han sier at Ap og Høyre samarbeider godt og står ganske nær hverandre i Overhalla. 

Han har sittet i kommunestyret i Overhalla i fire år, men har fått nok av aktiv politikk. Derfor har han sørget for å havne så langt nede på lista at han ikke kommer inn. 

– Systemene er veldig tunggrodde syns jeg. Det er greit at vi klarer å vedta hvem som skal få skjenkebevillinger og slikt, men når det kommer til store saker som å bygge skoler og eldrehjem, da får man enorme mengder papirer som er umulige å fatte. Da må vi bare store på rådmannen, forteller han. 

Men han har ikke lagt politikken på hylla for godt. 

– Det kan jo hende jeg vil tilbake igjen. Jeg står nå i hvert fall på lista, så får vi se.