SELFIE I SOLA: Rihanna har over 20 tatoveringer. Danske forskere mener at sorte tatoveringer kan beskytte mot hudkreft. Foto: Rihanna/Instagram
SELFIE I SOLA: Rihanna har over 20 tatoveringer. Danske forskere mener at sorte tatoveringer kan beskytte mot hudkreft. Foto: Rihanna/Instagram

Mener at tatoveringer kan beskytte mot hudkreft

Danske forskere sier at de ble tatt på senga av egne resultater. Kreftforeningen advarer.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere ved Tatoveringskliniken på danske Bispebjerg Hospital hevder at sorte tatoveringer kan minske risikoen for å utvikle hudkreft.

Det melder Danmarks Radio. 

TATOVERINGSLEGE: Jørgen Vedelskov Serup leder Tatoveringsklinikken på Bispebjerg Hospital. Foto: Bispebjerg Hospital
TATOVERINGSLEGE: Jørgen Vedelskov Serup leder Tatoveringsklinikken på Bispebjerg Hospital. Foto: Bispebjerg Hospital

Et forskerteam har studert 99 mus, i fire grupper.

Mus som fikk en sort tatovering på ryggen, og som ble utsatt for UV-stråler to timer om dagen, utviklet hudkreft i mindre grad enn de musene som ikke var tatoverte og som ble utsatt for samme stråling. 

Professor og hudlege Jørgen Vedelskov Serup, som leder Tatoveringsklinikken på sykehuset, sier dette til nettstedet:

– De sorte tatoveringene hemmer forekomsten av solutløst hudkreft, og virker dermed forebyggende. Musene som var tatovering utviklet hudkreft i et mindre omfang enn musene som ikke var tatovert.  

Skeptisk til resultatet

Vedelskov Serup sier at han i utgangspunktet trodde at de tatoverte musene i større grad ville utvikle hudkreft, og da spesielt siden tatoveringsblekket som ble brukt for å tatovere musene er forbudt i Danmark. 

Det aktuelle blekket inneholdt et stoff som heter BaP.

KRITISK: Erik Viganger i Kreftforeningen. Foto: Øyvind Bjørkum
KRITISK: Erik Viganger i Kreftforeningen. Foto: Øyvind Bjørkum

Dr.med. Eli Janne Fiskerstrand ved Hudspesialisten i Trondheim er spesialist i hudsykdommer. Hun sier til TV 2 at hun ikke har hørt om lignende resultater i tidligere studier.

Hun sier at hun ikke tror at tatoveringer på noen måte kan beskytte mot hudkreft. 

– Teoretisk sett høres dette ganske usannsynlig ut, sier hun. 

Hud- og føflekkreft: 

  • Rundt 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråling for sol og solarium. 
  • Kreftsvulstene oppstår vanligvis i ansiktet og andre steder på kroppen som er mye eksponert for sol. 
  • Føflekkreft er den mest alvorlige formen for hudkreft. 
  • Føflekkreft kan oppstå på hele kroppen, i både eldre og nye føflekker. Det kan også oppstå i slimhinner, lymfeknuter, øyne og under negler. 
  • Symptomer på føflekkreft er: endrer form eller farge, vokser, klør, blør eller danner sår, har asymmetrisk form, ujevn farge, uklar overgang til normal hud. 
  • Ta kontakt med lege dersom symptomene varer over tre uker. 
  • Det viktigste du kan gjøre er gode solvaner, samt unngå solarium.

Kilde: Kreftforeningen (les mer på om hud- og føflekkreft på deres nettsider)

Falsk trygghet

Pressesjef i Kreftforeningen, Erik Viganger sier til TV 2 at de verken vil anbefale eller fraråde tatoveringer for å minske risikoen for hudkreft.

– Dersom det er slik at tatoveringer kan absorbere de farlige UV-strålene, må det uansett ikke gi noen falsk trygghet. Alle - også de med tatoveringer - må være forsiktig i solen: Bruk solkrem, dekk deg til og oppsøk skygge av og til. Og hold deg unna solarium, sier han.

Han sier at mørke tatoveringer kan gjøre det vanskeligere å oppdage hudkreft. 

– Det kan være problematisk å oppdage hudforandringer der du har mørke tatoveringer. Det kan være vanskelig å se om føflekker endrer form og farge. Man bør derfor være ekstra påpasselig med å observere huden der man har tatovering.

Farlige farger

Det svenske legemiddelverket ga tidligere i år ut en rapport som viser at tatoveringsfarger, samt farger som blir brukt til permanent makeup, kan inneholde ulovlige stoffer, og at disse i noen tilfeller kan utgjøre en helserisiko.

De testet 29 tatoveringsfarger, og 15 av dem inneholdt skadelige stoffer.

Seks av disse kan blant annet være kreftfremkallende, skade fruktbarheten, være allergifremkallende og gi DNA-skader.

– Tatoveringsblekk som inneholder azofargestoffer er forbudt i Norge, men tilsyn har vist at stoffene er i bruk både her og i Danmark. Hvis du skal tatovere deg, bør du forsikre deg om at tatoveringsstudioet du går til er godkjent av kommunen, og at fargene som brukes er i henhold til forskriftene. Det finnes liten kunnskap om komplikasjoner ved tatovering, både på kort og lang sikt, sier Kreftforeningens Erik Viganger til TV 2. 

– Ikke tatover utsatte steder

I 2013 gikk også tyske forskere ut og advarte mot at tatoveringer kan skjule føflekkreft. 

– På et generelt plan burde man aldri tatovere steder som er utsatt for pigmentforandringer, altså føflekker eller fødselsmerker. Tatoveringer burde heller aldri behandles med laser, sa studieleder Laura Pohl ved Laserklinik Karlsruhe til Web MD.