TIL TOPPS: Carl-Johan Forssen Ehrlin står bak boka «alle» småbarnsforeldre prater om. Den handler om en kanin som har så lyst til å sove. Foto: Privat
TIL TOPPS: Carl-Johan Forssen Ehrlin står bak boka «alle» småbarnsforeldre prater om. Den handler om en kanin som har så lyst til å sove. Foto: Privat

Carl-Johans sovebok får småbarnsforeldre verden over til å juble

Jungeltelegrafen har sendt svenske Carl-Johan Forssen Ehrlin rett til topps på bestselgerlistene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For de aller fleste forfattere ville det vært fryktinngytende å tenke på at boka deres får folk til å sovne. 

For den svenske forfatteren, psykologen og språkviteren Carl-Johan Forssen Ehrlin er det helt annerledes.

TIL TOPPS: Carl-Johan Forssen Ehrlin er psykolog, språkviter og forfatter. Foto: Carl-Johan.com.
TIL TOPPS: Carl-Johan Forssen Ehrlin er psykolog, språkviter og forfatter. Foto: Carl-Johan.com.

Han vil at høytlesningsboka hans, «Kaninen som så gjerne ville sovne: En annerledes godnatthistorie», skal få små barn til å sovne.

Og det er ingen tvil om at det fungerer!

Topper salgslistene

Forssen Ehrlin har gitt ut den 26 sider lange boka på eget forlag – og i 23 dager har den toppet bestselgerlista på gigant-nettbokhandelen Amazon.

SOVEBOK: Kaninboka er utgitt på syv språk. Flere norske forlag har kontaktet forfatteren. Foto: Amazon
SOVEBOK: Kaninboka er utgitt på syv språk. Flere norske forlag har kontaktet forfatteren. Foto: Amazon

– Dette er helt uvirkelig. Jeg får telefoner fra reportere fra hele verden. Jeg er litt sjokkert, faktisk, sier han til TV 2.

Han forteller at han laget boka på svensk for noen år siden, og at det tok fullstendig av da boka ble utgitt på engelsk.

– Den selger veldig godt over hele verden, og spesielt i England og USA, sier han. 

Dette er første gang at en selvutgitt bok topper Amazons salgslister. Responsen fra både småbarnsforeldre og besteforeldre er overveldende:

– Vi har brukt boka hver dag på fireåringen vår, og hver gang har hun sovnet før historien er ferdig, skriver «RHDBEX» i sin vurdering på Amazon etter å ha kjøpt boka.

– Leste boka for barnebarnet mitt, og da jeg var ferdig hadde han snudd seg og sov dypt. Jeg leste den for de to andre barnebarna mine på en overnatting, og de sovnet halvveis, skriver «Angiegirl».

Slik virker den:

De som leser boka for barnet blir bedt om å gjespe med jevne mellomrom, i tillegg til å legge trykk på visse ord. Visse setninger blir de bedt om å lese ekstra sakte.

I «Kaninen som så gjerne ville sovne: En annerledes godnatthistorie» bruker svensken psykologi og positive forsterkningteknikker for å få barnet til å slappe av, fokusere og til slutt sovne. 

Ideen til boka fant Carl-Johan, som tidligere har skrevet bøker om selvutvikling og ledelse, da han kjørte tur med moren sin. 

 – Jeg fikk ideen til ei barnebok mens jeg kjørte langtur med moren min og hun sovnet, og jeg kom på ideen om hvordan jeg kunne bruke mine metoder til å få barn til å slappe av, sier han. 

Svensken sier til The Telegraph at boka er «det verbale svaret på å bysse en baby i søvn».

Onkel Gjesp og trøtte ugler

Han forteller at det tok ham tre og et halvt år fra han fikk ideen til boka var til salgs.

– Det hjelper barnet med å fokusere, og gjør den til en del av historien slik at de faller i søvn sammen med kaninen. De møter karakterer som Onkel Gjesp og Den Stuptrøtte Ugla.

Leder for Amazons avdeling for bok- og underholdningsmedier sier at det er jungeltelegrafen som sendte salgstallene i været.

–  Dette er første gang en uavhengig forfatter har tatt førsteplassen på vår bokliste, og «Kaninen som så gjerne ville sovne» danker ut store bøker som «The Girl on a Train» og Harper Lees «Go Set a Watchman». Det er en stor bragd og vi, som så mange familier i Storbritannia, håper det kommer flere bøker, sier hun til The Telegraph.

Enn så lenge ser det ut til at nordmenn må vente på at boka kommer på norsk.

– Det er noen norske forlag som har kontaktet meg, men vi har ikke blitt enige om noe enda, sier Carl-Johan til TV 2.