Et nytt rettsmøte mot mannskapet på Air Baltic flyet som ble tatt med promille startet i Nedre Romerike tingrett. Forsvarer Jørund Lægland sammen med politiadvokat Camilla Ek Sørensen.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Et nytt rettsmøte mot mannskapet på Air Baltic flyet som ble tatt med promille startet i Nedre Romerike tingrett. Forsvarer Jørund Lægland sammen med politiadvokat Camilla Ek Sørensen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

FLYFYLLSKANDALEN: Air Baltic-pilot handlet i baren fire timer før han skulle fly

NEDRE ROMERIKE TINGRETT (TV 2): Annenpiloten ble mandag dømt til seks måneders fengsel.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Air Baltic-styrmannen, som ble tatt med en promille på 1,35 da han skulle fly charterturister til Kreta 8. august, er dømt til seks måneders ubetinget fengsel.

Flyvertinnene er dømt til henholdsvis 45 og 60 dagers ubetinget fengsel.

Dommerfullmektig Martin Eiebakke avsa dommen mot flyveren i Nedre Romerike tingrett klokken 13.30 mandag ettermiddag. 

I LUFTEN: Air Baltic-flyet endelig på vei i retning Kreta, flere timer etter egentlig etter at pilotene og deler av besetningen ble tatt i en promillekontroll. FOTO: STEINAR SALTVIK / TV 2
I LUFTEN: Air Baltic-flyet endelig på vei i retning Kreta, flere timer etter egentlig etter at pilotene og deler av besetningen ble tatt i en promillekontroll. FOTO: STEINAR SALTVIK / TV 2

Retten fant det bevist at styrmannen hadde handlet med forsett, og at han drakk så sent som klokken 01.49 natten før han skulle fly.

Styrmannen (38) ba om betenkningstid om han godtar straffen eller ønsker å anke.

– Han synes straffen er noe strengere enn han hadde ventet seg. Vi skal lese dommen grundig og ta en vurdering i spørsmålet om anke, sier styrmannens forsvarer Jørund Lægland til TV 2.

Videre varetekt for kapteinen

Mandag var det også fengslingsmøte for flyets kaptein (50). Hans promille ble målt til 0,49.

Mannen godtok videre varetektsfengsling fram til 17. september. Da starter etter alt å dømme rettssaken mot mannen.

Han erkjenner å ha hatt promille denne morgenen på Gardermoen, men erkjenner ikke skyld for siktelsen om å ha inntatt alkohol mindre enn åtte timer før han skulle fly.

Han ønsket ikke å ta stilling til et nytt punkt i siktelsen som går på hans spesielle ansvar som fartøysjef.

Følte seg trøtt, ikke full

Politiet ba om sju måneders fengsel for Air Baltic-styrmannen som sammen med tre kolleger ble tatt med promille før avgang på Oslo lufthavn.

– Mange personers liv kunne blitt satt i fare. Han tjenestegjorde i cockpit, noe som krever stor grad av årvåkenhet, sa aktor Camilla Ek Sørensen under rettsmøtet i Nedre Romerike tingrett mandag.

I retten forklarte annenpiloten at han ikke oppfattet seg selv som beruset den morgenen han og resten av besetningen ble tatt av politiet på Oslo lufthavn. Han følte seg trøtt og at han hadde fått for lite søvn. De skulle da føre Air Baltics flight BT7843 til Chania med norske charterturister om bord.

– Jeg trodde jeg hadde sovet for lite, det er vanlig i min jobb å sove to timer etter en 15 timers arbeidsdag, sa annenpiloten via sin tolk.

Drakk to flasker whisky

Mannen forklarte at mannskapet begynte å drikke ved 15-16-tiden om ettermiddagen. De delte to flasker whisky, fortalte han. 

– På et tidspunkt mistet vi kontrollen over mengden vi drakk, forklarte mannen.

De skulle avslutte festen i 20-tiden, men selskapelighetene fortsatte på hotellrommene. Annenpiloten selv mener han ikke drakk noe mer enn en øl etter klokken 20 om kvelden. Dette bestrider sakens aktor Camilla Ek Sørensen. Påtlemyndigheten mener drikkingen må ha fortsatt ut over kvelden og natten.

Et bilde fra baren som politiet har vist annenpiloten, viser at mannen kjøper en øl klokken 01.49. Den siktede flygeren nekter ikke for at han var i baren på dette tidspunktet.

Aktor mener det er skjerpende at besetningen drakk sammen og visste om hverandres promille. Flyet skulle gå 05.45 – under fire timer senere.

1,35 i promille

Mannskapet ble pågrepet tidlig om morgenen 8. august etter at politiet ble tipset av en hotellansatt som mistenkte at mannskapet var alkoholpåvirket. En blodprøve tatt klokken 06.37 målte styrmannens promille til 1,35.

I retten mandag sa annenpiloten at han er glad for at politiet stanset dem før de begynte å fly.

– Det er veldig bra at politiet stanset oss før vi i teorien gjorde noe som kunne ført til feil som utgjorde en risiko for passasjerene og besetningen. Jeg beklager dypt det som skjedde og jeg føler skyld, sa 39-åringen.

Han la til at saken er en stor personlig belastning for ham.

– Jeg mistet yrket, jobben og barndomsdrømmen min, sa mannen.

Den siktede flygeren erkjenner skyld i saken, som gikk som en tilståelsessak i Nedre Romerike tingrett. Av en besetning på fem, ble fire fengslet for en uke siden fordi de var beruset da de skulle fly fra Oslo Lufthavn til Kreta lørdag morgen 8. august. Siden da er siktelsen mot mannskapet utvidet.

Kapteinen og styrmannen ble først varetektsfengslet i to uker, mens de to flyvertinnene ble fengslet i en uke.

Stor belastning

Den siktede flyveren forklarte i retten mandag formiddag om svært belastende arbeidsforhold med 15-16 timers arbeidsdager og få timers søvn.

Annenpiloten sa i sin forklaring at han formelt sett ikke hadde startet å jobbe da politiet aksjonerte. Hvis han hadde startet å programmere flyet, hadde han kanskje skjønt at han var alkoholpåvirket og ikke var i stand til å fly, sa mannen.

Mannes forsvarer Jørund Lægland mente at mellom tre og fire måneders fengsel er passende straff. Han viste til at klienten har avgitt full forklaring. Han argumenterte også mot at flyveren er siktet både for å ha forsøkt å fly med promille og for å ha drukket alkohol mindre enn åtte timer før han skulle på jobb.

– Åttetimersregelen betyr ingen ting i denne saken når det gjelder straffutmåling så lenge man legger promillen til grunn, sa Lægland.

Sakene mot de to flyvertinnene går i en annen rettssal. 

LIK TV 2 Nyhetene PÅ FACEBOOK