UT PÅ TUR: Det er en god grunn til at du må vise frem boardingkortet ditt når du reiser utenfor EU. Illustrasjonsfoto: Colourbox
UT PÅ TUR: Det er en god grunn til at du må vise frem boardingkortet ditt når du reiser utenfor EU. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Derfor må du egentlig vise frem boardingkortet når du handler på flyplassen

Flyplassbutikker håver inn på reiseglade nordmenn. 
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Har du boardingkortet ditt?».

Du står der og svetter i taxfreen med kurven full av Matador Mix og billig vin, og nok en gang har du glemt at de alltid spør. Alltid. 

Hvor har du egentlig gjort av den lille stumpen av et boardingkort, og hvor viktig kan den være, da?

Og hva er egentlig årsaken til at du på død og liv må vise boardingkortet frem i kassa? 

Britiske The Independent avslørte i helga årsaken til dette. Det handler selvsagt om penger. Forhandlerne på utenlandske flyplasser tjener milliarder på passasjerer som reiser utenfor EU.

Etter avsløringen raser britene, og truer med både reise- og shoppingboikott.

Holder munn
Å vise frem boardingkortet er ikke noe lovpålagt krav i Storbritannia. 

En som reiser fra en flyplass til en annen innenfor EU må ifølge et regelverk betale full moms på de varene som blir kjøpt på flyplassen.

– De ber om å få se passasjerenes boardingkort, men sier ikke noe til dem om at dette er for å kunne tjene mer penger på dem ved å slippe å betale moms til staten for salget, sier forbrukerekspert Paul Lewis til nettstedet. 

Norge er utenfor EU, og derfor er det vanlig at norske reisende blir bedt om å vise boardingpasset sitt på utenlandske flyplasser. 

ANDRE REGLER I NORGE: Avinors pressetalsmann Kristian Løksla opplyser overfor TV 2 at praksisen i Norge er ulik Storbritannias. Foto: Avinor
ANDRE REGLER I NORGE: Avinors pressetalsmann Kristian Løksla opplyser overfor TV 2 at praksisen i Norge er ulik Storbritannias. Foto: Avinor

Avinor: – Ikke slik her

I Norge er det andre regler for de reisende.

Dette opplyser Avinors kommunikasjonssjef Kristian Løksa overfor TV 2.

– Beskrivelsen stemmer ikke med hvordan det er på våre lufthavner. På Avinors lufthavner betales det moms for alle varene, unntatt på Duty Free. Det er også kun i Duty Free-butikkene hvor boardingkort blir sjekket, og det er et lovpålagt krav, sier han.

  • TV 2 avslørte i fjor at taxfreebutikkene håver inn i Norge. Omsetningen i taxfree-butikken ved ankomst ved OSL har mer en doblet seg de siste åtte årene. I fjor omsatte taxfreebutikken for to milliarder kroner. 

Butikkene slipper unna

Den britiske økonomiekspert Guy Anker sier dette om britiske flyplasser:

THE AIRPORT VAT SCAM: Britene raser etter The Independents avsløring.
THE AIRPORT VAT SCAM: Britene raser etter The Independents avsløring.

– Det er en antagelse om at «duty free» betyr billigere, men det er ikke virkeligheten. Det betyr bare at butikkene selv kan slippe unna avgiftene. De trenger ikke å la dette komme kundene til gode.

Avsløringen har ført til at tusenvis av britiske passasjerer nå nekter å vise frem boardingkortet sitt når de handler på flyplassen. 

The Sun oppfordrer samtlige briter til å bli med på det de kaller et opprør mot pengegriske forhandlere.

– Jeg skal aldri vise boardingkortet mitt igjen. Aldri, skrives det i én av de mange tusenvis av tweetene om avsløringen.

Etter The Independents avsløring, har apotekkjeden Boots og elektrokjeden Dixons bedt sine ansatte på britiske flyplasser om å ikke lengre be passasjerer vise frem boardingkortet.

– På britiske Boots ønsker vi å gjøre shopping på våre flyplassbutikker til en god opplevelse. Det har aldri vært obligatorisk for våre kunder å vise frem boardingkortet sitt for å få handlet på Boots' flyplassbutikker, sier en talsperson for Boots til The Sun. 

– Få skjønner hvorfor

Redaktør for The Telegraphs reisesider, Nick Trend sier dette til eget nettsted: 

– Jeg skulle likt å sett nøyaktig hvor mye du sparer på taxfreevarer, satt opp ferdig satt pris. Ikke overraskende – de største forhandlerne sparer millioner av pund i merverdiavgift hvert år. Men burde ikke de pengene kommet de som reiser utenfor EU til gode? 

I Norge er det Tollvesenet som har bestemt at alle reisende må kunne fremvise «gyldig reisedokumentasjon» når de handler taxfreevarer. Dette til tross for å allerede ha vist frem boardingkortet i sikkerhetskontrollen.

Dette er for å bevise at man er berettiget for å gjøre et kjøp. Skal du ikke ut eller inn av landet, kan du ikke handle avgiftsfritt.