SKILLER LAG MED KIRKEN: Jan Åge Fjørtoft har valgt å bryte med Den norske kirke. – For meg er alle mennesker like mye verdt, sier fotballprofilen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
SKILLER LAG MED KIRKEN: Jan Åge Fjørtoft har valgt å bryte med Den norske kirke. – For meg er alle mennesker like mye verdt, sier fotballprofilen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

Jan Åge Fjørtoft melder seg ut av kirken i homo-protest

Fotball-profilen Jan Åge Fjørtoft har fått nok av kirkens syn på homofile, og har i protest meldt seg ut av Den norske kirke. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Den norske kirke må gjerne ha sine meninger og sine verdivalg, men det har jeg også. Jeg skiller ikke mellom mennesker. For meg er alle like mye verdt. Da skal også alle ha de samme rettighetene, sier fotball-profilen Jan Åge Fjørtoft til Dagbladet.

Beholder troen

Torsdag formiddag valgte Fjørtoft å dele, via sin Twitter-profil, at han har brutt med kirken. 

Han skriver: 

– Jeg «tror» fortsatt, men jeg tror ikke lenger på Den norske kirke grunnet deres holdninger til homofile. Derfor har jeg nå meldt meg ut.»

Lang prosess

Fjørtoft har vært åpen om sin kristne tro. 

– Troen min har alltid vært der, og kommer alltid til å være der. Jeg ber min aftenbønn, har han tidligere sagt til Frelsesarmeen.no. 

Til Dagbladet sier Fjørtoft torsdag at avgjørelsen om å melde seg ut av kirken er har tatt tid. 

– Det er en prosess jeg har vært i. Den har sikkert vart hele livet. Ting forandrer seg og ting modnes. Dette er et valg jeg har tatt. For meg har Den norske kirke etter hvert ingenting med min tro å gjøre, sier Fjørtoft til avisen.

– Veldig trist

Den norske kirke er både skuffet, og forundret, over at Fjørtoft velger å melde seg ut av kirken. 

– Vi synes det er veldig trist at han melder seg ut. Spesielt synd at han gjør det bare uker før kirkevalget, hvor han har en reell mulighet til å påvirke, sier kommunikasjonsrådgiver i Den norske kirke, Ingeborg Dybvig, til TV 2. 

Ingeborg Dybvig

Kommunikasjonsdirektør FOTO: FRELSESARMEEN / FRELSESARMEEN
Ingeborg Dybvig Kommunikasjonsdirektør FOTO: FRELSESARMEEN / FRELSESARMEEN

Foran høstens kirkevalg er vigsling av homofile blitt det store teamet. 

Organisasjonen Åpen folkekirke slår et slag for å snu kirkerådets beslutning om å si nei til likekjønnet ekteskap, og stiller i år med en egen liste til kirkevalget. En liste som kun inneholder kandidater som er for en liberal kirke og for at både heterofile og homofile kan gifte seg i kirken.

– Fjørtoft har vært åpen om sin tro, er det spesielt trist at en så profilert person velger å melde seg ut av kirken? 

– Vi rangerer ikke våre medlemmer. Alle medlemmer i kirken er like mye verdt, uansett om man er en kjent person eller ikke, sier Dybvig.