«ALLE» SKAL EIE BOLIG: Skattefordelene ved å eie egen bolig pluss lav rente er med på å drive fram gjeldsveksten, mener ekspertene. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
«ALLE» SKAL EIE BOLIG: Skattefordelene ved å eie egen bolig pluss lav rente er med på å drive fram gjeldsveksten, mener ekspertene. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Vi har 2.271.000.000.000 kroner i boliglån: – Bekymringsverdig!

Gjelden er 157 milliarder kroner høyere enn på samme tid i fjor. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lav rente og gode tider de siste årene har fristet mange til å låne mer på boligen, enten til å pusse opp, bytte bolig eller for å bruke pengene på noe helt annet.

Men lavere oljepris, stigende arbeidsledighet og mindre økning i boligprisene er tegn som tyder på at vi må belage oss på vanskeligere tider. Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea er ikke glad for at gjeldsveksten øker.

– Det er klart bekymringsverdig fordi norsk økonomi er på vei inn i en ny fase og vi vet ikke hvordan den vil arte seg. Vi må forvente mer arbeidsledighet og dårligere lønnsoppgjør. Samtidig er renten lav, og det er positivt for mange husholdninger, sier Reitan til TV 2.

Spar i gode tider

Hennes klare oppfordring er å benytte tiden med lav rente til å betale ned på lånet så mye som mulig.

– Dette er en unik mulighet til å betale ned på lånet og legge av midler til dårligere tider, sier hun.

– Vil låne masse

Statistisk sentralbyrå melder torsdag at norske husholdninger ved utgangen av juni hadde 2271 milliarder kroner i lån med pant i bolig. Økningen det siste året er på 7,4 prosent. I rene tall økte nordmenns boliglån med 157 milliarder kroner fra juni i fjor til juni i år.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør i økonominettstedet E24.no, er enig i at folk bør betale ned så mye som mulig nå som renten er lav. Samtidig vil han ikke moralisere over at folk tar opp mer lån.

– Jeg vil ikke rette en pekefinger mot noen. Jeg er ikke noe bedre og har selv lånt mer det siste året, så det er mange her som sitter i glasshus, sier Valebrokk.

– Det jeg har tenkt å gjøre nå som renten er lav, er å låne masse for å pusse opp og så nedbetale så mye jeg kan. På et eller annet tidspunkt stiger renten, og da er det mange husholdninger som ikke bør ha så stor gjeldsbelastning, sier han.

Folk som er på jakt etter ny bolig, bør handle det man trenger og har råd til. Det er ikke smart å handle ut fra en forventning om at prisen vil stige.

Kjøp for å bo

Også Elin Reitan sier det er trygt å handle bolig om man ikke låner over evne.

– Veksten vi har sett i boligprisene er ikke bærekraftig på sikt. Det er vanskelig å spå boligprisene framover, men mye tyder på at de i hvert fall vil flate ut. Det er viktig å tenke på at man ikke kjøper bolig for å tjene penger. Kjøp for å bo. Gjør man det, er det trygt, sier Reitan. 

– Vil mange få problemer om renten øker med et par prosentpoeng?

– Noen bruker nok overskuddet i lommeboka til forbruk. Det er lett å venne seg til å bruke mer penger, men det er verre å endre livsstilen til å bruke mindre penger. Man bør være bevisst på at renten kan gå opp igjen.

Lar seg ikke rive med

Reitan mener likevel at de fleste husholdningene er godt rustet til å tåle en noe høyere rente.

– Vi har ikke kastet oss ut i en forbruksvekst på tross av gode tider. Vi er tross alt nøkterne, og det lover godt, sier forbrukerøkonomen.