Pegida-Max tilbake på jobb som lærer i Oslo-skolen 

– Jeg håper jeg ikke kommer til å skade elevene i selvforsvar. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag er Pegida-talsmann Max Hermansen tilbake som lærer på Kuben videregående skole i Oslo, der over halvparten av elevene har innvandrerbakgrunn.

Hermansen sier til TV 2 at han frykter for sin egen sikkerhet. Samtidig er han redd for å skade elever i nødverge.

– Jeg er alvorlig bekymret. Det er dessverre slik i dag i Oslo-skolen at det er mange som har grunn til å være bekymret for sin egen sikkerhet. Jeg er redd for at jeg skal bli enda et offer for islam og muslimer, sier Hermansen,

 

Slår først

55-åringen ble sykemeldt i oktober i fjor etter at muslim-fiendtlige uttalelser førte til opprør blant elevene han underviste på Etterstad videregående skole. Ifølge Hermansen sykemeldte han seg av hensyn til sin egen sikkerhet.

Men fra skolestart mandag skal han undervise elever i historie og samfunnsfag. Hermansen sier at han har forberedt seg grundig, også på å forsvare seg. 

 Jeg har militær bakgrunn, og jeg er bekymret for at jeg kan komme til å skade en eller flere elever om jeg forsvarer meg mot det jeg oppfatter som en trussel. 

– På hvilken måte da? 

– At jeg kommer i en nødvergesituasjon, hvor jeg føler meg så truet at jeg slår først. Det er en situasjon jeg absolutt ikke ønsker. Jeg vil helst ikke være den som blir slått ned og får ødelagt livet mitt på grunn av at dette ikke fungerer. 

– Da slår du heller først?

– Jeg er veldig godt kjent med nødvergesystemet. Hva gjør man hvis man føler seg veldig truet? Det er ikke sikkert jeg kan opptre helt rasjonelt.

Ledelsen ved Kuben videregående skole ønsker ikke å kommentere Hermansens frykt for å skade elever i nødverge.

Rektor på Kuben videregående skole, Kjell Ove Hauge bekrefter at Max Hermansen er ansatt og vil ha full beskjeftigelse på skolen i dette året.

– Vi er i løpende dialog med ham for å sikre hans trygghet og ikke minst for å sikre at elevene skal oppleve et godt læringsmiljø, med høyt faglig fokus. Utover dette har jeg ikke lyst til å kommentere noe mer i denne saken, sier han til TV 2. 

Hermansen har ingen planer om å dempe aktiviteten i Pegida. Denne uken la han ut et manipulert bilde på Facebook av Ap-leder Jonas Gahr Støre med IS-skjerf.

I kommentarfeltet blir Støre blant annet kalt Judas, svin, møkkamann og dritt.

 – Jeg har fått veldig mange kommentarer på bildet, 74 kommentarer og 200 likerklikk, smiler Hermansen.

Han får ingen likerklikk av Ap-politiker Annette Trettebergstuen. Hun mener Pegida-lederen ikke kan være lærer.

– Du kan jo ikke undervise i samfunnskunnskap eller religion dersom du deltar i marsjer med hatefulle ytringer på fritiden, sier hun til TV 2. 

– Vanskelig å være objektiv

Hermansen sier at han ikke skal blande inn sine holdninger til muslimer inn i undervisningen, men innrømmer at han innser at det er vanskelig for en lærer å være objektiv. 

– Jeg vil forsøke å opptre profesjonelt som lærer, og følge læreplanen, men det er klart når man har samfunnsfag og ser de store problemene man har med muslimer i det norske samfunn - det er over 200.000 muslimer som har kommet til Norge - det er noen store problemer der, og når vi skal snakke om kultur, religion og ismer, så er det noen ting man er nødt til å legge fram,og da bruker jeg selvfølgelig fakta og statistikk fra statistisk sentralbyrå.