Amnesty sier ja til sexkjøp: 
– Gir argumentene våre tyngde, sier Frp-politiker

Organisasjonen sier forbud mot prostitusjon gjør sexarbeidere mer utsatt for vold og diskriminering.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Menneskerettighets-organisasjonen Amnesty International mener sexhandel bør avkriminaliseres. Organisasjonen sier forbud mot prostitusjon gjør sexarbeidere mer utsatt for vold og diskriminering.

– Dette er samme argumentasjon som Fremskrittspartiet brukte da vi stemte nei, sier Stortingsrepresentant Bente Thorsen i Frp til TV 2.

Vedtatt tirsdag

Forslaget om å støtte avkriminalisering ble vedtatt på et internasjonalt Amnesty-møte i Dublin tirsdag. 400 delegater fra 70 land var samlet for å diskutere og deretter stemme over forslaget.

– Sexarbeidere er en av de mest marginaliserte gruppene i verden, og de er ofte i konstant fare for å bli utsatt for diskriminering, vold og misbruk, sier Amnesty Internationals generalsekretær Salil Shetty og legger til at å tillate salg og kjøp av seksuelle tjenester bidrar til å styrker menneskerettighetene til sexarbeidere.

Men vedtaket er kontroversielt fordi det også foreslår avkriminalisering av den tredje parten involvert i sexhandelen, nemlig de som organiserer handelen som bordelleiere og halliker.

– Virker forebyggende

Til tross for motstand fra blant andre Frp ble det innført forbud mot kjøp og salg av sex i Norge i 2009.

Amnesty sin konklusjon endrer ikke på Arbeiderpartiet sitt standpunkt.

– De erfaringene vi har tilsier at det er bra å ha en sekskjøpslov, og at den virker forebyggende på vold og overgrep mot prostituerte, sier Arbeiderpartiets Kari Henriksen, medlem i justiskomiteen på Stortinget til TV 2.

For ifølge en uavhengig evalueringsrapport fra Vista Analyse, har sexkjøpsloven bidratt til å redusere prostitusjonen i Norge. Likevel er det med Venstre, Høyre og Frp i utgangspunktet flertall på Stortinget for å fjerne loven.

Ifølge Thorsen gir Amnesty argumentene til Frp tyngde.

– Fremskrittspartiet og mange andre som tok del i debatten var fryktelige motstandere av å kriminalisere dette fordi de som selger å selge sex blir gjort rettsløse.

NTB/TV 2