Dette er noen eksempler på klassiske biler som kan oppnå høyere priser i utlandet enn på hjemmemarkedet i Norge.
Dette er noen eksempler på klassiske biler som kan oppnå høyere priser i utlandet enn på hjemmemarkedet i Norge.

Derfor kommer utlendingene til Norge for å kjøpe gamle biler

– Vi nordmenn er både for gjerrige og beskjedne. 

Norge er et annerledes land på mange måter. Det gjelder også når vi snakker om veteranbiler.

Akkurat hva som gjør det, er jeg faktisk litt usikker på, men på en del bilmerker og modeller følger vi ikke de internasjonale prisene.

Kanskje må vi ta en liten titt inn i den norske folkesjela for å finne svaret?

Overfladisk fjas

Vi liker jo absolutt ikke å innrømme det, men vi er jo kjent for å være en liten smule innesluttet og kanskje litt sære.

Vi har det ikke med å dele ut komplimenter og å strø om oss med superlativer i tide og utide. Overfladisk fjas kaller vi ofte slikt ...

Når kom noen bort til deg sist gang og sa om bilen din: "Fy filler'n! Den der var skikkelig fin, der har du lagt ned en fantastisk fin og god jobb som du kan være skikkelig stolt av!"

Ikke det, nei ...

Disse tre norske klassiske Porsche 911-ene ble fraktet til Tyskland
for salg under en veteranmesse nylig. Grunnen er åpenbar - man når et større
marked og oppnår høyere priser enn her hjemme.
Disse tre norske klassiske Porsche 911-ene ble fraktet til Tyskland for salg under en veteranmesse nylig. Grunnen er åpenbar - man når et større marked og oppnår høyere priser enn her hjemme.

Det går vel mer i: "Ja, den var brukbar den der - men her var du ikke helt heldig". Så pirker man på den ene detaljen som ikke er helt 100 prosent. Noen som kjenner seg igjen?

Oppnår ikke internasjonale priser

Men faktum er at det er mange svært fine og flotte veteranbiler i Norge. Det er det ingen tvil om. Jevnt over holder biler som er pusset opp og restaurert her på berget svært høy standard og kvalitet.

Allikevel oppnår vi ikke de samme prisene som på det internasjonale markedet, og mange biler selges langt under selvkost.

De som forsøker seg med internasjonale priser, ender ofte opp med usolgt bil.

Hyggelig for den som skal kjøpe - ikke fult så hyggelig for den som skal selge. Det gjør også at norske selgere oftere og oftere forsøker å selge bilen ut av landet. 

Julaften for alle som elsker klassiske biler

Gjerrige og beskjedne

Muligens kommer dette av at vi er litt gjerrige. Selv om vi generelt har god råd, så vil vi ikke betale så mye. Det er jo "bare" en gammel Volvo, VW eller Opel, de er ikke så  mye verdt...

Kanskje i kombinasjon med at vi også er litt beskjedne når vi skal selge noe. Vi kan jo ikke forlange så mye. Dette henger nok også sammen med at vi er et land med få mennesker, så klart. Markedet blir fort mettet. Hvilket også påvirker prisene negativt.

Les også: Kjøpe unik Opel til halv pris:

Biler forsvinner ut av landet

Dette har  smått om senn utlendinger også fått med seg. Kombinasjonen av generell høy kvalitet og lav pris er jo attraktiv over hele verden. Naturlig nok.

Dette gjør at flere og flere utlendinger tar kontakt med norske selgere for å kjøpe billige biler, i Norge. 

Gammel Fiat med norsk historie ble nylig solgt og er her på vei
til sitt nye hjemland - Nederland. Foto: Stein Inge Stølen.
Gammel Fiat med norsk historie ble nylig solgt og er her på vei til sitt nye hjemland - Nederland. Foto: Stein Inge Stølen.

Gammel og rusten – men sjekk prisen!

Mistet mang en Volvo

Bilene det ofte er snakk om, er eldre, luftkjølte Porsche 911, Eldre Volkswagen Transporter, samt ulike modeller av Volvo, Ford og Opel.

Man har allerede i noen år sett den samme trenden hos våre svenske naboer. Der har de siste årene mange fine biler forsvunnet utenlands. Både til Tyskland, Belgia og Nederland og ikke minst hit til Norge. De har mistet mang en Volvo...

Lik det eller ei: Verden har definitivt blitt et mindre sted, særlig etter at internett tok av. Det er ingen problemer å søke opp biler til salgs over hele Europa eller USA, for den del. Og det er lett å sammenlikne priser. 

Det vi har sett så langt, er nok bare begynnelsen.

Tro det eller ei - solgt for 350.000 kroner!

Har du innspill eller erfaringer rundt dette  – skriv inn i kommentarfeltet under: