Aage må betale dyrt for at bilen har "feil" skilter

– Dette er helt urimelig.

Hit, men ikke lenger: Aage Nordheim reagerer på at han må betale dobbel avgift bare fordi han har grønne skilter på bilen og parkerte den i stedet ved porten. Foto: Edle Eidbo-Hansen, TA/AMEIDA
Hit, men ikke lenger: Aage Nordheim reagerer på at han må betale dobbel avgift bare fordi han har grønne skilter på bilen og parkerte den i stedet ved porten. Foto: Edle Eidbo-Hansen, TA/AMEIDA

Kommer du med bil med grønne skilter på Pasa må du betale dobbel avgift for søpla, uavhengig av hvor mye du faktisk har med deg.

Det er rett og slett helt urimelig, mener Aage Nordheim.

Det var i forrige uke han ble oppmerksom på det nye regelverket som ble iverksatt ved nyttår, skriver TA.

– Jeg hadde med meg to solstoler og et par pappesker. En mengde jeg tidligere har betalt 50 for, men som jeg nå måtte gi 100 for fordi bilen min har grønne skilter. Forstå det den som kan. Jeg er for at en skal betale for søpla si, men at det er kjøretøyet som faktisk avgjør, blir for dumt, mener han.

Tilbake

Torsdag var han tilbake igjen på Pasa. Bilen ble parkert utenfor og tre lette søppelsekker ble i stedet båret ned til mottaket.

– Hvordan håndterer de egentlig det? Slik regelverket er nå tar de kun betaling etter hva slags kjøretøy du kommer i.

– Du vil kanskje oppfattes som en kranglefant?

– Mulig det, men systematisk urimelighet, som dette, synes jeg det er verdt å gjøre et poeng ut av. Gutta på mottaket kjenner han igjen fra sist og trekker på smilebåndet. De konstaterer at han utfordrer regelverket og at de må bruke skjønn.

– I utgangspunktet åpner ikke regelverket for skjønn sånn det er nå, men noen ganger må vi. I går kom det for eksempel en ATV med henger hit, forteller Jonn Kjetil Strand, operatør på privatmottaket.

Det er åpenbart at Nordheim ikke er den eneste som har stilt spørsmål ved den nye ordningen.

– Vi må forholde oss til de reglene som er satt og følge de. Men vi ser jo at det kan oppfattes urettferdig vi også, innrømmer han.

50 kr inntil én kubikk

Regelverket er at du betaler 50 kroner for avfall inntil én kubikk levert med personbil. I en varebil med grønne skilter kan du potensielt få med deg mer, og skal derfor betale 100 kroner. Daglig leder i Renovasjon Grenland, Anne Berit Steinseth, erkjenner at det kan slå ut som urettferdig.

– Men jeg har hatt en runde med styret og inntil videre opprettholder vi det systemet vi har. Nå er det jo også slik at egenbetalingen faktisk bare er 10–15 prosent av hva det koster å håndtere søpla. I tillegg kan veldig mye leveres gratis, sier hun.

Et alternativ er å vurdere hvor mye hver enkelt har med seg. En ordning som har blitt praktisert noen steder tidligere.

– Erfaringsmessig blir det enda mer støy rundt det, sier Steinseth.

Avgift og avfallsordninger er likevel hele tiden til vurdering.

– Selskapet er i utvikling og etter hvert som vi utvider kommer kanskje nye løsninger. Men det er også et spørsmål hvor mye ressurser vi skal bruke på å få et helt rettferdig system, når det for de aller aller fleste oppfattes helt greit, påpeker hun.

Les flere bilsaker i TAs motormagasin her

Les også: Politiet fikk en skikkelig overraskelse da de stoppet varebilen