Politiet vil varetektsfengsle promilletatte piloter og flyvertinner 

Politiet aksjonerte på Gardermoen etter tips fra en hotellansatt.

Fire besetningsmedlemmer skulle fly 112 turister fra Oslo til Kreta. Det var før de blåste rødt i promillekontroll på Gardermoen tidlig lørdag morgen.

Politiet bekrefter overfor TV 2 at de vil fremstille kapteinen, styrmannen og to flyvertinner for varetektsfengsling, etter at de fire ble promilletatt i morges. Det var det latviske selskapet Air Baltic som skulle gjennomføre charterflyvningen for Star Tour.

– Politiet fikk tips fra en hotellansatt og valgte å aksjonere, sier jourhavende jurist i Romerike politidistrikt, Edith Ek Sørensen, til TV 2.

De fire pågrepne besetningsmedlemmene, samt ytterligere ett medlem av besetningen som ikke hadde promille, var allerede ombord i flyet, da politiet kom for å utføre promillekontrollen.

– Resultatene som ble påvist resulterte i pågripelse av fire personer. Disse fire sitter nå i politiets varetekt, og vil bli fremstilt for varetektsfengsling på mandag, sier Ek Sørensen.

Politiet har klare indikasjoner på promillenivået, men ønsker ikke å kommentere hvor høyt over promillegrensen på 0,2 besetningen blåste. 

Det vil bli tatt ut en siktelse i løpet av dagen, opplyser politiet til TV 2.

– Ikke i stand til å fly i hvert fall

Kontrollen skjedde klokken 05.15 lørdag morgen.

Politiet ville heller ikke da si noe om nøyaktig hvor høyt over promillegrensen de fire pågrepne var.

– De var ikke i stand til å fly i hvert fall, sa operasjonsleder Ronny Årstein i Romerike politidistrikt til TV 2 i morgentimene.

Redd kone

Flyet de promilletatte besetningsmedlemene skulle føre fra Oslo til Chania på Kreta hadde planlagt avgang klokken 05.45. 

– Min kone er i utgangspunktet relativt flyredd, og denne situasjonen gjør det ikke akkurat bedre, sa passasjer Erling Langeland til TV 2, etter at han og kona hadde funnet ut hvorfor avgangen deres var utsatt.

Hverken Langeland eller kona merket noe mistenkelig før avgang.

– Mannskapet kom som planlagt en halvtime før avgang, og alt så helt normalt ut. Så gikk tiden, og ingenting skjedde. Det ble mer og mer hektisk telefonkontakt mellom gaten og flyet. Etter hvert fikk vi beskjed om at besetningen var syk, og flyvningen var kansellert, sa Langeland.

Dårlig start på ferien

Dermed ble det en dårlig start på ferien for de over hundre turistene som var på vei til sol og varme på Kreta.

I LUFTEN: Air Baltic-flyet er endelig på vei i retning Kreta. Flyet skulle gått klokken 05.45, men ble nesten fem timer forsinket, etter at pilotene og deler av besetningen ble tatt i en promillekontroll.  FOTO: STEINAR SALTVIK / TV 2
I LUFTEN: Air Baltic-flyet er endelig på vei i retning Kreta. Flyet skulle gått klokken 05.45, men ble nesten fem timer forsinket, etter at pilotene og deler av besetningen ble tatt i en promillekontroll. FOTO: STEINAR SALTVIK / TV 2

– Jeg synes det er helt forferdelig. At én kan gjøre det, kan være en personlig skjebne. Men at hele mannskapet gjør det, synes jeg er helt forferdelig. Det må være brudd på alle rutiner, og langt utenfor det som er greit, sa Langeland.

Rundt fem timer forsinket, og med ny besetning, var charterflyet til Chania endelig på vingene klokken 10.42.

– Vi er glade for at vi har fått sendt avgårde flyet til Kreta, og at passasjerene endelig kommer seg på tur. Det har vært vår førsteprioritet. Nå vil vi innhente mer informasjon om det som har skjedd, sier kommunikasjonsansvarlig i Star Tour, Nora Aspengren, til TV 2.

Star Tour avventer forklaring

Reiseselskapet har opprettet dialog med Air Baltic, men vil ikke si om hendelsen kommer til å få konsekvenser for det latviske selskapet.

– Det er for tidlig å si noe konkret om hvilke konsekvenser dette vil få. Nå avventer vi Air Baltics forklaring og den videre politietterforskningen, sier Aspengren.

Aspengren kan aldri huske at Star Tour har vært involvert i en lignende hendelse.

– Meg bekjent har vi aldri opplevd dette før. Vi ser selvfølgelig veldig alvorlig på dette, og vi er takknemlig for at Oslo lufthavn har gode rutiner for å fange opp slike hendelser, sier Aspengren.

– Åpenbart alvorlig for flysikkerheten

Pressevakt ved Oslo lufthavn, Bjarte Økland, er fornøyd med at politiet fikk stoppet de berusede besetningsmedlemmene.

– Vi er glade for at politiets rutiner fungerer og at slike hendelser blir fanget opp og håndtert, sier Økland til TV 2.

– Hvor alvorlig er slike saker for flysikkerheten?

– Det er åpenbart alvorlig for flysikkerheten at slike ting skjer, på samme måte som promillesaker ellers i samfunnet er alvorlig for samferdselssikkerhet, sier Økland.

Lørdag ettermiddag beklaget Air Baltic hendelsen.

– Vi beklager til alle våre kunder som er berørt av denne hendelsen, sier Air Baltic-talsmann Janis Vanags i en pressemelding.