Slik reagerer UP på «lurekontrollen»

Stig Thorbjørn tok affære på egenhånd – og fikk enorm respons.

UP-sjef Runar Karlsen har ikke sansen for at privatpersoner setter opp sin "egen" UP-betjent i oppkjørselen. Foto: Politiet / Privat
UP-sjef Runar Karlsen har ikke sansen for at privatpersoner setter opp sin "egen" UP-betjent i oppkjørselen. Foto: Politiet / Privat

Etter mye råkjøring, fikk Stig Thorbjørn Rognli Dalhaug og familiens hans nok. En dag gikk far i huset ut i garasjen, og straks etterpå kom han ut igjen med det han håpet skulle være løsningen på problemet. Nemlig sin egen, noe provisoriske UP-betjent.

Med refleksvest, støvler, hatt og kikkert, som på avstand minner påtakelig om en lasermåler, stod han i oppkjørselen og "voktet" gata. Resultatet lot ikke vente på seg. Bilistene roet seg med en gang.

Etter at Broom og TV 2 omtalte stuntet, har det tatt helt av for Rognli Dahlhaug. Telefonen har ikke stått stille, og journalister fra nesten alt av nasjonale aviser har ringt, lokalavisa har vært i kontakt. Sågar den store svenske avisen Aftonbladet har laget en stor sak på nordlengingen sin kreative portest!

– Det er helt vilt. Jeg hadde aldri forestilt meg en slik respons. Men det er jo bra, for vi får fokus på et viktig problem, sier hovedpersonen selv. Ja, ikke den falske UP-betjenten altså ...

Les også: Super-BMW satte råkjøringsrekord på norske veier

Måtte sjekke lovverket 

Broom har vært i kontakt med UP-sjef Runar Karlsen, for å få hans synspunkter på saken. 

– Jeg har fått med meg den saken, ja, sier han.

– Hvilke tanker har dere gjort dere om det som er gjort her?

– Vi har måttet sjekke litt hjemler vi også, for å si det sånn. Men det er jo slik at myndighetene har bestemt at det er politiet og vegvesenet som skal gjennomføre kontroller. Det er altså, heldigvis, det offentlige som skal gjøre slikt. Bare så det er klart. Med andre ord er dette i strid med hva vi kan godta.

Les også: Tatt i samme fotoboks - 11 ganger!

– Skal ikke lure folk

Lovverket sier at man ikke skal skape distraksjoner langs veien, eller gjøre noe som kan ta bort fokus fra kjøringen. 

– Vi vil ikke ha ting som lurer folk. Det er et grunnleggende prinsipp i rettsstaten. Publikum skal vite at det er offentligheten som driver med kontrollvirksomhet. Så vi synes ikke noe om slike grep som er tatt her. Jeg skjønner at hensikten er god, nemlig å gjøre veien tryggere. Men man må følge spillereglene, påpeker Karlsen.

Han understreker også at reaksjonene ville vært langt hardere, og mer konkrete, om det var snakk om at noen forsøkte å utgi seg for å være politi.

– Hvis noen tar på seg en politiuniform er det noe helt annet. Det er strengt ulovlig. Men her ser du jo ganske kjapt at det bare er tull.

Les også: Dette er bilen for fartssyndere

UP kan ta affære

Karlsen understreker at han er enig i målet, med ikke i virkemidlene.

– En må gå linjevei - altså via kommunen og statens vegvensen, og forsøke å få endret på fartsgrensen. Er vilkårene til stedet, kan det jo bli gjort noe. Men vi kan ikke ha det slikt at folk selv skal avgjøre hvilken fartsgrense det skal være rundt omkring.

– Men har du forståelse for at dette ble gjort?

– Nei, slikt bør en ikke gjøre. Jeg forstår hensikten, men ikke metoden.

– Han har forsøkt å snakke med politiet også. Hjelper det å be om å få kontroller på enkelte steder?

– Ja, absolutt! Vi har massevis av kontrollaktivitet basert på tilbakemeldinger fra publikum. I motsetning til kameraene som står plassert langs veiene, forflytter vi oss hele tiden. 

Les også: Topp 5: Slik unngår du fotoboks-bot

Vil ta saken videre

Rognli Dahlhaug kan berolige Karlsen med at den provisoriske UP-betjenten har fått fri på utbestemt tid.

– Ja, nå får han fri litt. Men vi kommer til å ta grep for å ta saken videre. Vi er flere som nå har gått sammen og skal ta kontakt med både kommunen og statens vegvesen, sier han.

Les også: Hvor mye straff får jeg for å sage ned en fotoboks?