Her sov Swansea-spillerne da laget var på treningsleir i juli. FOTO: www.swanseacity.net
Her sov Swansea-spillerne da laget var på treningsleir i juli. FOTO: www.swanseacity.net

Swanseas suksessformel: Droner, GPS og oppblåsbare soverom

– Jeg hadde syntes det var fantastisk å ha et slikt tilbud.

Premier League-starten er like rundt hjørnet: Skaff deg tilgang her!

Swansea åpner Premier League-sesongen på tøffest mulig vis. Lørdag drar de nemlig til Stamford Bridge for å møte de regjerende seriemesterne.

Trolig vil de være godt forberedt for oppgaven, ettersom manager Garry Monk ikke overlater noe som helst til tilfeldighetene. I sommer har også klubben fått mye oppmerksomhet for sitt svært intrikate treningsregime.

Alt er nøye gjennomtenkt

Under Monks ledelse har Swansea innført en rekke tiltak for å sikre at de er best mulig forberedt.

The Guardian fikk et innblikk i de spesielle metodene da avisen besøkte klubbens treningsleir tidligere i sommer.

Treningene ble filmet av en drone, slik at både spillere og støtteapparat i etterkant kunne evaluere prestasjonene fra fugleperspektiv. I tillegg er spillerne utstyrt med GPS-trackere for å måle hvordan den enkelte presterer på ulike fysiske øvelser. 

– Vi prøver å holde øvelsene korte og eksplosive. Vi vet at den gjennomsnittlige spilleren løper mellom ti og tolv kilometer i løpet av en kamp, men det er aldri lange løp. I moderne fotball ser man at den totale avstanden er på vei ned, mens sprintavstander er på vei opp. Det er alltid retningsforandringer og hopp, så vi prøver å gjøre treningen mest mulig kampspesifikk, fortalte Jonny Northeast, som arbeider under tittelen «head of sport science and fitness».

Klubbens forhold til søvn er kanskje det som vekker aller mest oppsikt. Mens sesongen pågår blir spillerne utstyrt med målere når de legger seg hjemme. I sommer, da spillerne var på treningsleir, tok klubben med oppblåsbare soverom (!) slik at de kunne hvile mellom øktene.

Jonny Northeast viser frem innsiden av de mye omtalte soverommene. FOTO: www.swanseacity.net
Jonny Northeast viser frem innsiden av de mye omtalte soverommene. FOTO: www.swanseacity.net

– Et fantastisk tilbud

TV 2s ekspert Erik Thorstvedt liker den vitenskapelige tilnærmingen og omtaler kontrastene fra hans egen tid i England som «enorme». I tillegg til at de hadde to måneders ferie, der ingen stilte krav til dem, er Premier League-klubbenes oppfølging nå av en helt annen sort.

– Jeg hadde syntes det var helt fantastisk å ha et slikt tilbud mellom øktene, sier han om soverommene.

Men hvor mange poeng er det egentlig verdt i løpet av en sesong? Er man i ferd med å gjøre fotball vanskeligere enn det egentlig er?

TV 2 har tidligere omtalt Southamptons nye treningsanlegg, hvor vaskeriet er utstyrt med teknologi som angivelig reduserer bakterieforekomsten i treningstøyet. Materialforvalteren er også utstyrt med et spesielt tørkerom for å sikre seg at skoene tørker fort og godt.

– Alle klubber prøver jo å finne de små løsningene som gir dem et fortrinn, enten det dreier seg om optimal restitusjon eller effektiv evaluering av prestasjoner. Denne tilnærmingen krever helt åpenbart gode vurderinger om hva som faktisk lønner seg. Jeg antar at det også er krevende å koordinere et slikt arbeid. Hvem vet? Om 20 år vil man gjerne se tilbake til 2015 og tenke at vi var amatører, sier Thorstvedt.

Én ting er uansett sikkert. Premier League-klubbene legger ned enorme ressurser for å sikre seg et konkurransefortrinn. Snart får vi se hvem som lykkes best.

FOTO: www.swanseacity.net
FOTO: www.swanseacity.net