SMILER ENDA: Marte Bjerke har ikke fått en relevant jobb etter endte studier, men slutter ikke å smile av den grunn. (Foto: privat)
SMILER ENDA: Marte Bjerke har ikke fått en relevant jobb etter endte studier, men slutter ikke å smile av den grunn. (Foto: privat)

Marte (26) har mastergrad i ledelse, men jobber i barnehage

– Ingen del av pensum kunne forberedt meg på hverdagen som ventet etter studiene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Marte Johanne Lie Bjerke (26) var en av dem som valgte med hjertet da hun skulle ta utdanning.

Hun tok en bachelorgrad i statsvitenskap ved universitetet i Tromsø, og en master i endringsledelse ved universitetet i Stavanger. 

Likevel var det ingen deler av pensum som kunne forberedt henne på hverdagen som ventet.

Har søkt siden mars

– Jeg har alltid hatt et brennende engasjement for samfunnet, og ville studere noe som kunne gi meg en jobb der jeg kan bidra til demokratiet, sier Marte til TV 2. 

Hun har både gode karakterer og relevant erfaring fra da hun var ansatt som førstekonsulent ved Universitetet i Stavanger.

Marte begynte å søke på jobber i mars. Fem måneder og over hundre søknader senere, sitter hun uten jobb – med unntak av noen oppdrag hun får i barnehager gjennom diverse bemanningsbyråer. 

– Til å begynne med søkte jeg bare jobber som var relevante for utdanningen, men etter hvert innså jeg at jeg måtte utvide søket for å kunne betale regningene, sier hun. 

– Likevel er det få napp. Servicenæringen regner vel med at jeg forsvinner med en gang jeg får noe relevant, så der er det heller ikke mye å hente, legger hun fortvilet til.

Tærer på selvtilliten

Å gå uten relevant jobb over en lengre periode har satt sine spor i selvtilliten til jenta fra Fredrikstad.

– Jeg gråter ofte fordi jeg ikke føler meg god nok. Jeg føler at jeg ikke har noen funksjon i samfunnet, eller noe å bidra med, sier hun. 

Tidligere i sommer offentliggjorde Statistisk sentralbyrå den såkalte Arbeidskraftsundesøkelsen (AKU) for andre kvartal i 2015. Undersøkelsen viser en sesongjustert arbeidsledighet på 122.000 og en total  ledighet på 4,4 prosent.

I løpet av det siste året har 31.000 nye mennesker blitt arbeidsledige, og av disse er halvparten ungdom.

Selv om arbeidsledigheten har økt den siste tiden, tror likevel Even Bolstad, daglig leder i HR Norge, at fremtiden har mye godt i vente for nyutdannede 

– I Norge har vi en tradisjon og økonomiske ressurser for å sette inn tiltak for å holde ledigheten nede, særlig blant unge, sier han til TV 2. 

Tror på lysere tider

Bolstad har i tillegg stor tro på at fremtidens pensjonsbølge også vil skape mange nye arbeidsplasser for nyutdannede. 

POSITIV: Even Bolstad i HR Norge ser lyst på fremtiden. (Foto: privat)
POSITIV: Even Bolstad i HR Norge ser lyst på fremtiden. (Foto: privat)

Likevel mener han at unge mennesker som kommer rett fra studier må senke kravene og ikke forvente for mye av seg selv, da dette kan få psykiske konsekvenser.

– Å møte veggen i jobbrelatert sammenheng, igjen og igjen, er tøft for de fleste og kan være ødeleggende for noen. Det er derfor viktig å finne en balanse, sier Bolstad.

Han oppfordrer arbeidssøkende til å finne tilbake gnisten de hadde da de søkte studiet.

– Å søke jobb er en fulltidsjobb, og passitivitet kan lett bringe deg inn i en negativ spiral. At man har tatt i et tak selv når man ikke har fått drømmejobben ser alltid godt ut for fremtidige arbeidsgivere, og i tillegg føler man seg som en bidragsyter i samfunnet, avslutter han.