Faadumo har knapt gått på skole, nå går hun på kurs for å hjelpe barna med lekser

TØYEN, OSLO (TV 2): For første gang kan foreldre i Oslo gå på kurs for å lære hvordan de hjelper barna sine på skolen. Gjennom norsk-opplæring og kunnskap om skolen skal barna og foreldrene få en bedre start.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Vahl skole i Oslo er Faadumo Osman Suudi på kurs. For snart starter tvillingsønnene hennes på skolen og hun har lyst til å være forberedt.

– Jeg skal øve på alfabetet så jeg kan hjelpe barna mine, sier hun til TV 2.

Selv har hun bare halvannet års skolegang fra Somalia, men vil lære mer om hva sønnene skal lære og hvordan hun kan bidra.

– Jeg tror det er veldig viktig at man forstår hvordan man hjelper barna hjemme, sier hun.

Nytt tilbud

Foreldrekurset er et nytt tilbud i Oslo kommune der foreldrene lærer språk, men også om lekseplaner, timeplaner og hvordan de kan hjelpe med leksene.

– Vi har savnet dette i mange år. Dette gjelder jo ikke bare språk, men også kulturuttrykk fra skolen og skolekultur. Hva kan foreldrene forvente av oss og hva forventer vi av dem, sier rektor Terje Andersen ved Vahl og Tøyen skole.

Statsminister Erna Solberg (H) på besøk på Vahl skole i Oslo hvor foreldre med utenlands bakgrunn får lære om barnas kommende skolehverdag. FOTO: PER HAUGEN / TV 2
Statsminister Erna Solberg (H) på besøk på Vahl skole i Oslo hvor foreldre med utenlands bakgrunn får lære om barnas kommende skolehverdag. FOTO: PER HAUGEN / TV 2

I tillegg satser åtte skoler i Oslo på egne skolestartkurs for seks-åringene.
Fadoumes sønn Hudeyfa ramser opp alfabetet når TV 2 spør ham hva han har lært.

– Jeg elsker å være på skolen og har ventet lenge på å komme hit, forteller 6-åringen.

Utjevner forskjeller

I dag var statsministeren på besøk på Vahl og hun mener kursene i Oslo kan innføres i andre kommuner.

– Det å forberede foreldre på at barna deres begynner i første klasse, det er noe vi i et litt mer flerkulturelt samfunn er nødt til å gjøre fordi det er mange skolesystem som er helt forskjellige og det er jo faktisk også noen foreldre som aldri selv har gått på skole, sier statsminister Erna Solberg som er overbevist om at slike kurs bidrar til å utjevne forskjeller.

Anbefales

Faadumo vil anbefale kurset til andre foreldre.

– Jeg tror det er bra for mammaer og pappaer å være her å lære og forstå hva barna trenger. Jeg har anbefalt kurset for andre, men mange sier de er opptatt dessverre. Men hvis de visste hva jeg vet nå ville de nok ha kommet, sier Osman Suudi til TV 2.