Siste: To gjerningsmenn på frifot etter vekter ble skutt

 Politiets bombegruppe ufarliggjorde gjenstand
 Fant grov pistolammunisjon på Blindern i helgen

SISTE NYTT: Politiet opplyser torsdag morgen at vekteren skjøt selv og plasserte ut narrebomben. Les mer her.

– Det stemmer at det ble funnet en sekk med ammunisjon, men vi har ingen grunn til å sette dette i sammenheng med det som skjedde i området i natt, sier jourhavende jurist Gjermund Hanssen ved Majorstua politistasjon til avisen.

Ingen ekte bombe

Politiet forteller at den bombelignende gjenstanden ikke inneholdt reelt sprengstoff. De betegner den som en såkalt «hoax» – en bløff.

SØKER MED HUNDER: Politiet søker med hunder langs husveggene på universitetsområdet på Blindern. FOTO: ALEXANDER KLANDERUD / TV 2
SØKER MED HUNDER: Politiet søker med hunder langs husveggene på universitetsområdet på Blindern. FOTO: ALEXANDER KLANDERUD / TV 2
JAKKE: Politiet mistenker at denne jakken, som ble funnet på Blindern t-banestasjon, kan tilhøre en av gjerningsmennene. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
JAKKE: Politiet mistenker at denne jakken, som ble funnet på Blindern t-banestasjon, kan tilhøre en av gjerningsmennene. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SPERRET AV: Politiet har sperret av en stor del av universitetsområdet på Blindern i Oslo onsdag morgen etter at en bombelignende gjenstand er funnet.
FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SPERRET AV: Politiet har sperret av en stor del av universitetsområdet på Blindern i Oslo onsdag morgen etter at en bombelignende gjenstand er funnet. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SKUTT: Vekterens bil står onsdag morgen parkert inne på universitetsområdet på Blindern. FOTO: Tom Rune Orset/ TV 2
SKUTT: Vekterens bil står onsdag morgen parkert inne på universitetsområdet på Blindern. FOTO: Tom Rune Orset/ TV 2

– Den skaper frykt i seg selv. Den er en konstruksjon tilsynelatende identisk med en gjenstand som kan eksplodere, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt.

Gjenstanden ble ufarliggjort av politiets bombegruppe, og det skal ikke være noe fare på universitetsområdet på Blindern i Oslo.

Fredriksen forteller at gjenstanden vil bli undersøkt nærmere.

Snakket engelsk

Politiet fikk klokken 02.43 natt til onsdag melding om at en vekter var skutt på universitetsområdet på Blindern i Oslo. Vekteren gikk runden sin da han å to mistenkelige menn. Da han prøvde å ta kontakt med dem, la de på sprang og skjøt mellom fire og fem skudd mot vekteren.

Vekteren skal ha blitt truffet av fire-fem prosjektiler, skriver NTB.

Det skal ha blitt brukt et kaliber 22-våpen under skytingen. Vekteren fikk lettere skader, etter å ha blitt truffet i pannen, armen og i brystet. Han hadde på seg skuddsikker vest.

Voldavsnittet etterforsker skytingen som drapsforsøk. De to mistenkte løp fra stedet.

– Store politimannskaper søker nå i området etter dem, forteller Pedersen.

Vekteren har beskrevet mannen som skjøt ham som rundt 175 cm høy og hvit i huden. Han skal ha snakket engelsk, og ha vært iført rød caps, svart jakke og grå sko.

I november i fjor ble en vekter overfalt av to menn ved samme bygning. Vekteren fra Norsk kontantservice ble angrepet med sjokkpistol og forsøkt kvalt.

Funnet i pose

Klokken 06.55 onsdag morgen meldte politiet at det var gjort funn av en mistenkelig gjenstand.

Gjenstanden ble funnet i en pose ikke langt fra stedet hvor vekteren ble skutt, opplyser innsatsleder Torgeir Brenden i Oslo politidistrikt.

Politiet undersøker overvåkingskameraer på jakt etter bilder av de to gjerningsmennene. Alt tilgjengelig personell er ute og søker etter gjerningsmennene.

– Vi ser ikke bort fra en sammenheng mellom funnet av gjenstanden og skytingen, sier Brenden.

Politiet har også funnet en sort jakke ved Blindern t-banestasjon. Politiet mistenker at jakken tilhører en av gjerningspersonene og har sikret seg funnet.

TV 2s fotograf forteller at det er både brannbiler, ambulanser og en rekke politibiler på stedet.

Laget for å se ut som en bombe

Operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Tor Jøkling, sier til TV 2 like før 10.30 at gjenstanden har et utseende som helt klart likner en bombe.

– Gjenstanden er åpenbart laget for å se ut som bombe, eller er eventuelt en bombe. Dette er ikke en «erteboks», det er en bevisst handling, sier han.

Politiet på stedet ufarliggjorde gjenstanden i 12:00-tiden onsdag.

Justisdepartementet forsterker beredskap

Justis- og beredskapsdepartementet har forsterket beredskapen sin etter skytingen og funnet av den bombelignende gjenstanden på Blindern i Oslo.

– Justis- og beredskapsdepartementet blir fortløpende orientert om situasjonen på Universitetet i Oslo fra Politidirektoratet, og har styrket stabsfunksjonen gjennom forsterket linjeledelsen, skriver departementet i en pressemelding.

TV 2 får opplyst at de forsterker arbeidet i forbindelse med situasjonen.

Statsråd Anders Anundsen er orientert om situasjonen, og følger den gjennom Oslo-politiets arbeid.

PST: Ingenting tyder på terror

Oslo-politiet har opprettet dialog med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Kripos i forbindelse med hendelsene.

PST sier at de har hatt et møte med Oslo politidistrikt som etterforsker saken. De forteller at de ikke sitter på konkrete trusler fremsatt mot univesitetet.

– Det er ingenting ved denne hendelsen som peker mot et ekstremistisk miljø, og det er ingenting som tyder på at det er terror, sier stabssjef Erik Haugland i PST.

Ber ansatte holde seg hjemme

Beredskapsledelsen ved Universitetet i Oslo er innkalt og samarbeider med politiet.

– Vi har satt beredskapsledelese som nå er samlet på Universitetet og vi holder kontakt med de ulike fakultetene. De som kommer på jobb ber vi gå hjem, og vi sender ut mail til alle ansatte om å holde seg hjemme, sier universitetsdirektør Gunn Elin Bjørneboe til TV 2.

Også studenter blir bedt om å gå hjem dersom de kommer til Blindern.

Fire bygg er sperret av, deriblant fysikk- og kjemibygningen, som inneholder rom med kjemikalier.

– Det skjer ikke noe dramatikk i forhold til dette. Bygningene er avsperret, sier Bjørneboe.

Ledelsen vil ha kontinuerlig kontakt med politiet utover dagen.

Opprettet flyforbudssone

Det er også opprettet en flyforbudssone over Blindern, med en radius på 2 nautiske mil fra universitetet. Dette gjelder også droner, skriver politiet på Twitter.

– Vi vil at politiet skal konsentrere seg om jobben de skal gjøre. Vi har sett med andre tilfeller, for eksempel i Lærdal, at arbeidet ble forstyrret, sier flyoperativ inspektør i Luftfartstilsynet, Bente Heggedal, til TV 2.

Politiet tok kontakt med Luftfartstilsynet like før klokken 11.

Studenthjem ikke evakuert

Blindern Studenterhjem ligger på universitetsområdet. De er foreløpig ikke berørt av hendelsen og har ikke vært i kontakt med politiet.

– Vi hører ingenting og ser ingenting, sier daglig leder Gro Osland til TV 2.

I forbindelse med hendelsen har politiet opprettet et eget tips-telefonnummer: 22 66 96 00.

Vi oppdaterer saken.