SKUTT: Politiet undersøker bilen til vekteren som ble skutt på Blindern natt til onsdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SKUTT: Politiet undersøker bilen til vekteren som ble skutt på Blindern natt til onsdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Skytingen på Blindern:

Samme vekter utsatt for tre drapsforsøk på tre år

Forsøkt kvalt med tau  Angrepet med elektrosjokkvåpen Knivstukket  Skutt med pistol

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oppdatering 6. august 2015: Vekteren har erkjent at han selv har påført seg skadene omtalt i denne artikkelen, inkludert skuddskadene onsdag. Les mer om den oppsiktsvekkende utviklingen i denne ferske artikkelen.

 

Etter det TV 2 får opplyst har den samme vekteren blitt utsatt for drapsforsøk hele tre ganger på tre år. Alle episodene skjedde på Blindern hvor han har jobbet som vekter i flere år.

Den siste hendelsen skjedde natt til idag. Da ble han skutt.

Onsdag kveld er vekteren i nye avhør hos politiet.

Vekteren selv bekrefter overfor TV 2 de tre alvorlige hendelsene.

Ble truffet tre steder

Vekteren var ute på vaktrunden sin like før klokken 03 da han oppdaget to personer på universitetsområdet ved fysikkbygningen på Blindern.

Han har forklart at da han forsøkte å ta kontakt med dem, begynte de å løpe fra stedet.

En av mennene snudde seg og avfyrte fire til fem skudd mot ham. Han ble truffet tre steder. I armen, pannen og i brystet. Ammunisjonen som ble brukt var finkalibret.

Vekteren var utstyrt med vernevest.

TV 2 var i kontakt med vekteren mens han fortsatt var på sykehuset onsdag ettermiddag.

NARREBOMBE: Politiet sperret av en stor del av universitetsområdet på Blindern i Oslo onsdag morgen etter at en bombelignende gjenstand ble funnet. Gjenstanden var laget for å ligne en bombe, men var ufarlig.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
NARREBOMBE: Politiet sperret av en stor del av universitetsområdet på Blindern i Oslo onsdag morgen etter at en bombelignende gjenstand ble funnet. Gjenstanden var laget for å ligne en bombe, men var ufarlig. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Jeg ble truffet i pannen, armen og brystet, forteller han til TV 2.

– Hvordan går det med deg nå?

– Det går mye bedre. Alt skjedde så fort. Jeg venter nå på å bli utskrevet.

Onsdag kveld var vekteren i nye avhør hos politiet. TV 2 vet at politiet vil gjennomføre flere avhør med mannen.

Fant narrebombe

I etterkant av skyteepisoden ble det også funnet en bombelignende gjenstand ikke langt fra åstedet for skytingen.

Denne gjenstanden var ifølge politiet laget for å se ut som en bombe, men inneholdt ikke sprengstoff. Den ble uskadeliggjort av politiets bombegruppe i 12-tiden.

Ifølge Oslo-politiets stabssjef, Johan Fredriksen, var gjenstanden en såkalt «hoax». Med andre ord en narrebombe. Den inneholdt alle komponenter som trengs i en bombe, utenom sprengstoff.

Vekteren ble ikke alvorlig skadet av skuddene. 

Da samme vekteren var på jobb på Blindern i 2013 ble han knivstukket og måtte sy mange sting i armen. 

Politiet sperret av en stor del av universitetsområdet på Blindern i Oslo onsdag morgen etter at en bombelignende gjenstand ble funnet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Politiet sperret av en stor del av universitetsområdet på Blindern i Oslo onsdag morgen etter at en bombelignende gjenstand ble funnet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Forsøkt kvalt og knivstukket

I november 2014 ble samme vekter skutt med elektrosjokkpistol og forsøkt kvalt med et tau og knivstukket av to menn på universitetsområdet på Blindern i Oslo.

Også denne episoden skjedde klokken 03 på natten, samme tidspunkt som hendelsen natt til idag. Ifølge forklaringen vekteren ga til politiet den gang, kom den ene personen på ham bakfra og brukte sjokkpistol mot nakken hans før han strammet til et tau rundt halsen hans.

Samtidig forsøkte den andre gjerningspersonen å knivstikke vekteren forfra.

Vekteren forklarte at han klarte å avverge knivstikkingen ved å ta tak i bladet på kniven, før han svimte av.

Både kniven og tauet ble liggende igjen på åstedet. I tillegg skal de to mennene ha forsøkt å stjele vekterbilen. En dirk sto igjen i låsen da politiet undersøkte bilen. Denne hendelsen skjedde rett ved fysikkbygget på nedre Blindern.

Etter det TV 2 får opplyst har verken episoden fra 2013 eller 2014 blitt oppklart.

Uvanlig ammunisjon

Ifølge TV 2s kilder er ammunisjonen som ble brukt i nattens skyteepisode en finkalibret shotshell-ammunisjon, kaliber 22.

Patronen er fylt av små hagl og har en plasthette i tuppen. Dette er ammunisjon som det selges lite av i Norge.

Ifølge Willy Røgeberg som er daglig leder ved Oslo skytesenter, skal det svært mye til for at ammunisjonen skal gjøre noe betydelig skade på mennesker.

– Dette er haglammunisjon som stort sett brukes til å skremme trost og skjærer i hagen og den er svært lite presis. Den kan brukes i både pistol og rifle, sier Røgeberg.

Den har en maksimal rekkevidde på 25 meter.

FALSK BOMBE: Politiet brukte robot for å undersøke den bombelignende gjenstanden som ble funnet etter skyteepisoden på Blindern i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
FALSK BOMBE: Politiet brukte robot for å undersøke den bombelignende gjenstanden som ble funnet etter skyteepisoden på Blindern i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Politiet har gjort flere funn

Onsdag kveld sitteren vekteren som ble skutt i nytt avhør hos politiet.

– Det pågår nå avhør av mannen. Dette er et veldig viktig avhør som vi har forsøkt å få til i hele dag. Han er et veldig sentralt vitne, sier Grete Lien Metlid som er leder for seksjonen for vold- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Så langt er offeret selv det eneste kjente vitnet til nattens hendelse. Politiets etterforskere håper nå at mannen kan komme med ytterligere opplysninger som kan bidra til en oppklaring.

Metlid opplyser til TV 2 at de har gjort flere funn som kriminalteknikere har sikret for videre analyser.

Kameraovervåkingen på universitetsområdet på Blindern står også sentralt i etterforskningen.

– Det pågår for fullt nå og det er en av tingene det jobbes med nå ikveld.

– Ser dere etter noe i noen spesielle miljø?

– Nei, det kan vi ikke si at vi gjør.