FÅR KRITIKK: Den norske kirke blir kritisert for å ha feil i medlemsregisteret sitt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Den norske kirke blir kritisert for å ha feil i medlemsregisteret sitt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Raser mot medlemsrot i Den norske kirke: – Frekt, rett og slett

Flere vet ikke at de er medlem i kirken, og reagerer etter å ha mottatt valgkort til høstens kirkevalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg blir faktisk ganske provosert. Jeg er ikke-troende, og man føler jo at man får dette prakket på seg. Jeg synes det er frekt, rett og slett, sier Hallvard Stensland til TV 2.

Stensland er én av flere som de siste dagene har oppdaget at de er registrert som medlemmer av Den norske kirke – selv om de tidligere har meldt seg ut, eller rett og slett ikke vet at de er medlem. Stensland, som ikke er døpt, har stått som medlem i kirken siden november 1998. Det fant han ut da han tok kontakt med sitt lokale menighetskontor i Bodø, etter at han mottok et valgkort til høstens kirkevalg, noe kun medlemmer av kirken skal motta.

REAGERER: Hallvard Stensland er en av flere som feilaktig har vært registrert som medlem i Den norske kirke. Foto: Privat
REAGERER: Hallvard Stensland er en av flere som feilaktig har vært registrert som medlem i Den norske kirke. Foto: Privat

– Jeg ble rett og slett sjokkert. Da damen på kirkekontoret fortalte meg at jeg hadde vært medlem i nesten 20 år, trodde jeg ikke mine egne ører, sier Stensland.

Kirken beklager

TV 2 har vært i kontakt med flere personer som har mottatt valgkort til kirkevalget denne høsten, selv om de ikke skulle ha stått registrert som medlem av Den norske kirke. Også i sosiale medier har mange delt historier om at de har fått valgkort uten at de skulle ha vært medlem.

Kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet, Ingeborg Dybvig, forstår folks frustrasjon. 

– Det er mellom 50 og 100 personer som har henvendt seg til oss i forbindelse med at de feilaktig skal ha mottatt valgkort. Målt opp mot de 3,1 millionene som totalt skal ha mottatt valgkort, er det en svært lav andel. Like fullt er det jo feil, og det beklager vi, sier Dybvig til TV 2.

BEKLAGER: Kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet, Ingeborg Dybvig. Foto: Kirkerådet
BEKLAGER: Kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet, Ingeborg Dybvig. Foto: Kirkerådet

– Hva sier folk når de tar kontakt med dere?

– Noen er indignert og litt oppgitt, og jeg kan godt skjønne at det er irriterende å stå feilaktig oppført som medlem, sier Dybvig.

Tilbake i Bodø ber Stensland kirken om å rydde opp i medlemsrotet.

– Hvilken rett har de til å opptre på den måten de gjør? Dette med tro er jo veldig personlig, og de kan ikke ha et register der folk står som medlemmer uten å være klar over det. Dette må jo ryddes opp i, for det er tydeligvis et ganske omfattende problem, sier Stensland.

Register-rot

Kirkerådet mener problemene kan være etterdønninger fra da Den norske kirke fikk sentralt medlemsregister i 1998. Frem til da hadde medlemmene kun vært registrert lokalt. Folkeregisteret ble brukt som grunnlag for det nye registeret. Dermed ble mange innmeldt i kirken til tross for at de ikke var døpt, og måtte derfor selv aktivt melde seg ut. Mange som nå har mottatt valgkort sier de har gjort nettopp dette, men likevel står oppført som medlem.

– Det er veldig rart, og det skal ikke være sånn. Du skal ikke være registrert som medlem hvis du ikke er døpt, og det skal holde å melde seg ut av kirken én gang. Man skal ikke måtte behøve å melde seg ut flere ganger, sier Dybvig.

Kirken jobber nå med å finne ut av hva som er årsaken til feilen.

– Vi lurer på om det kan være en teknisk feil, og dette jobber vi nå med å finne ut av, sier Dybvig.

– Er det medlemstallet dere opererer med i dag reelt?

– Vi har ingen grunn til å tro at det er noen stor feilmargin der, men med et så stort medlemstall, og med den historikken til medlemsregisteret, tror jeg det er realistisk at det kan være feil der, sier Dybvig.

Den norske kirke mottar ikke direkte støtte per medlem, som andre tros- og livsynsorganisasjoner, men over statsbudsjettet.

– I utgangspunktet er ikke vår finansiering knyttet opp mot medlemmer overhodet. Vi har ingen ting å hente på å ha feil i medlemsregisteret. Vi er takknemlig for at folk som mener de er feilaktig registrert som medlem tar kontakt, sier Dybvig.