Kan ha avslørt enorm dopingskandale

Lekket fil skaper store mistanker i internasjonal friidrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

1. august slapp den tyske kringkastingskanalen ARD/WRD dokumentaren «Doping - Top Secret: The Shadowy World of Athletics», som inneholdt nye påstander om verdensomspennende dopingbruk i internasjonal friidrett.

I samarbeid med den engelske avisen Sunday Times har kanalen fått tilgang på resultater fra 12 000 ulike blodprøver fordelt på 5000 idrettsutøvere.

Se reportasje øverst i saken!

Testresultatene tilhører det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), men filen har blitt lekket av en ukjent kilde.

Ifølge de to mediene avslører prøvene et «ekstraordinært omfang av juks». Prøvene er tatt av utøvere fra flere av verdens største idrettsarrangementer.

Verdens Antidopingorganisasjon, med president Sir Craig Reedle i spissen, sier de er «svært opprørt» av disse nye påstandene i en pressemelding.

Sunday Times og ARD/WRD brukte to av verdens fremste antidoping-eksperter, forskerne Robin Parisotto og Michael Ashenden, til å gå gjennom alle testene.

– Overrasker meg ikke i det hele tatt

TV 2s dopingekspert Johan Kaggestad er ikke overrasket over funnene.

– Dette er for meg ikke noe oppsiktsvekkende. Dette er en fortsettelse på det friidretten var kjent for på 80- og 90-tallet. Det internasjonale friidrettsforbundet hadde et antidopingsystem som gjorde at det var lett å jukse seg til medaljer i internasjonale mesterskap. Forbundet har rett og slett ikke vært gode nok på å stoppe det.

Men hvorfor har man ikke klart å stoppe det?

– Når ledelsen i forbundene ikke er interesserte i å avdekke juks, så blir det ikke avdekket. Årsaken til det er at man ønsker strålende resultater, som gir medieinteresse, større publikumsmasser og større inntekter. Da er det bedre å stikke hodet i sanden enn å få bukt med problemene.

Kaggestad viser til problemene fra en annen idrett.

– Det var jo også en kjempestort dopingproblem i langrennssporten rundt år 2000 med masse finner og ikke minst Johan Mühlegg, som vi alle husker.

Etterlyser «overstatlig» antidopingapparat

Snart skal det velges ny president i det internasjonale friidrettsforbundet. En av kandidatene er Lord Sebastian Coe, som har foreslått å opprette et uavhengig testorgan i friidretten. Det mener Kaggestad ikke vil løse problemene.

– Jeg forstår godt at han ønsker en renest mulig friidrett, men da kan den ikke kontrollere seg selv. Jeg ville etterlyst et «overstatlig» antidopingapparat som sørger for uniforme antidopingprosedyrer i hvert av de internasjonale særforbundene.

Kaggestad har selv forsket på friidretten, og kunne så sent som i 2012 komme med egne konklusjoner på området.

– Jeg gjorde selv en undersøkelse, hvor jeg fant over 200 medaljevinnere fra 2000 til 2012 som hadde avlagt positiv prøve en eller annen gang. Nå har Sunday Times skaffet kjøtt på beinet, og jeg beundrer arbeidet de har gjort.

– Nå må IOC bidra med nødvendige midler og få dette realisert. Det er på tide å gjøre noe!, avslutter Kaggestad.

Ifølge Parisotto og Ashenden, avslører testene blant annet følgende:

  • En tredjedel av medaljene (146, inkludert 55 gull) i utholdenhetskonkurranser i OL og VM mellom 2001 og 2012 ble vunnet av utøvere som har avlagt mistenkelige tester. Det hevdes at ingen av disse utøverne har blitt fratatt medaljene.
  • Mer enn 800 utøvere - én av sju som var navngitt i testen - har avgitt blodprøver som minner svært mye om doping, eller i det minste er høyst tvilsomme.
  • Ti medaljer i London-OL i 2012 ble vunnet av utøvere som er i kategorien «tvilsomme».
  • Russland fremstår som den verste nasjonen, med over 80% av landets medaljer vunnet av tvilsomme utøvere.