Kontroversielle Beijing fikk vinter-OL i 2022

Omstridte Beijing blir OL-arrangør for vinterlekene i 2022.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo var som kjent lenge med i kampen om å få arrangere OL i 2022, men trakk søknaden 1. oktober i fjor høst.

Se opptak av tildelingen øverst!

IOC-pampenes vanvittige krav, pengebruken og et klart nei fra politisk hold ble avgjørende for at Norge ikke lenger ville være i kampen om å arrangere det rådyre mesterskapet.

Valget falt på Kina
Til slutt stod de kontroversielle kandidatene Beijing i Kina og Almaty i Kasakhstan igjen som de eneste kandidatene til å arrangere vinter-OL om sju år.

– Begge er jo autoritære land som kommer dårlig ut med tanke på brudd på menneskerettigheter, og sånn sett var det jo et valg mellom pest eller kolera, sa TV 2-ekspert Randi Gustad til TV 2 Sporten før avgjørelsen.

Fredag ble det avgjort IOC hvem av de to omstridte søkerne som skal arrangere vinter-OL i 2022 etter at 85 IOC medlemmer hadde avgitt sin stemme.

IOC-president Thomas Bach kunne til slutt offentliggjøre at Beijing fikk mesterskapet i 2022. Kinas hovedstad blir dermed den første byen til å ha arrangert både sommer- og vinter-OL.

Hylles av idrettstoppene
Generalsekretær Inge Andersen i Idrettsforbundet er noe overraskende svært positiv til at Beijing fikk vinter-OL.

– Det har vært to veldig gode presentasjoner. Men vi var forberedt på at Beijing kom til å vinne, for de var favoritter. Så det er bare å gratulere Kina og Beijing som er første by som får arrangere både sommer- og vinter-OL, sier Andersen til TV 2 Sporten.

Og legger til:

– Kina har masse god erfaring ved å arrangere så store idrettsarrangementer. De hadde sommer-OL senest i 2008, så det vil bli gjenbruk av mange anlegg fra de lekene. I tillegg vil det bli en betydelig utvikling i infrastruktur i fjellene, mener han.

– Kan bidra til mer åpenhet
Kina har ikke akkurat gode vintersportstradisjoner, men det tror Andersen vil endre seg etter at milliardnasjonen ble tildelt vinter-OL.

– Kina er et av verdens største land med rundt 1,5 milliarder innbyggere, og dette vil åpne helt nye markeder for vinteridrettene der. Per dags dato er Kina dyktige i enkelte vinteridretter, men at de kommer til å satse på flere vinteridretter de neste syv årene trenger vi ikke tvile på. Sånn sett er det positivt at vinteridrett får sin utbredelse over hele verden, mener Andersen – som synes det var leit at Norge ikke var med i kampen om å utfordre kineserne.

– Når det er sagt skulle Norge gjerne vært med, og vi hadde et stort ønske om å ta OL hjem til Norge. Slik ble det dessverre ikke, så nå har vi fullt fokus på ungdoms-OL på Lillehammer i 2016, mener han.

Kina er kjent for omfattende brudd på grunnleggende menneskerettigheter. Inge Andersen tror tildelingen av OL bidra positivt til endringer i nasjonen.

– Jeg tror slike store idrettsarrangementer bidrar til å åpne opp. Jeg opplever et vinter-OL i Beijing i 2022 som en gradvis åpning fra kina til verdenssamfunnet. Det er bra at de er med og tar et internasjonalt ansvar for slike store idrettsarrangementer. Dette vil bidra til å integrere Kina mer i verdenssamfunnet.

IOC: – «Eksepsjonelle» søknader
IOC-president Thomas Bach beskriver Beijing og Almatys søknader som «eksepsjonelle».

– Begge søkerne oste av kvalitet. Dere har jobbet hardt og gjort deres byer kjent over hele verden, og levert eksepsjonelle søknader. Men det kunne bare være én vinner, sa IOC-presidenten på podiet i Kuala Lumpur. 

Ifølge Reuters stemte 44 på Beijing, mens 40 stemte på Almaty.

Selv om Kinas hovedstad ble sett på som langt fra en ideell kandidat til å arrangere et vinter-OL, hylles avgjørelsen av Norges idrettspresident Tom Tvedt.

– Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité gratulerer Beijing med tildelingen av OL og Paralympics i 2022. Tildelingen gir store muligheter til å utvikle vinteridretten i en del av verden som ikke har de samme idrettstradisjonene på snø og is som oss her Norge, sier Idrettspresident Tom Tvedt i en pressemelding.

Leder i Sveriges olympiske komité, Stefan Lindeberg, er imidlertid mer kritisk enn Norges representanter.

– Mangler vintersportstradisjoner
– Det er bristen på tradisjon med vinteridrett, avstander, hurtigtog, helt nye skiområder som må opprettes og de store tekniske utfordringene som venter. Men det er nok ingen som tviler på at Kina vil løse dette så godt de kan, sier Lindeberg til svt.se.

Brasov i Romania og sveitsiske Lausanne kjempet om ungdoms-OL i 2020. Den avstemningen gikk i favør Lausanne. Lillehammer skal som kjent arrangere ungdoms-OL i 2016.

TV 2-ekspert Randi Gustad tror Kina stakk av med seieren på grunn av fokuset på gjenbruk av tidligere OL-arenaer.

– Gjenbruksaspektet i Beijing, der kineserne vil bruke de samme arenaene som under sommer-OL, talte for Kina. Og Kina har vært med på fokuset som vil komme med tanke på brudd på menneskerettigheter tidligere, og kan ha lært av dette, sa Gustad.

Var forhåndsfavoritter
Den kinesiske hovedstaden Beijing var favoritt på forhånd, og hadde fordel av å ha gjennomført et vellykket sommer-OL i 2008.

– La meg forsikre dere. Velger dere Beijing, vil det kinesiske folk arrangere et fantastisk OL, sa den kinesiske presidenten Xi Jinping via en videomelding.

I Beijing-leiren avviser de at mangel på snø blir et problem.

– Vi vil bruke våre kunnskaper til å lage snø sammen med det naturlige snøfallet. Det vil ikke ha en stor innvirkning på miljøet, sa landets idrettsminister, Liu Peng.

Det krevdes kun enkelt flertall for å vinne avstemningen. Norge hadde ingen representanter tilstede på valget i Kuala Lumpur. IOC-medlem Gerhard Heiberg var syk og Ole Einar Bjørndalen hadde fått fritak fordi han fortsatt er aktiv idrettsutøver.

Omfattende brudd på menneskerettighetene
Ifølge en rapport fra Human Rights Watch er Kina et land med omfattende brudd på menneskerettighetene.

– Kinesiske myndigheter er åpent fientlige til media og aktivister som kritiserer myndighetene, og mislykkes i å beskytte ytringsfrihet, retten til å samles og organisere seg og andre grunnleggende menneskerettigheter, fastlår Human Rights Watch.

Kina er også det landet som gjennomfører flere dødsstraffer enn resten av verden til sammen. Ifølge Nettavisen finnes ikke helt nøyaktige tall, men den humanitære organisasjonen Dui Hua anslår at det årlig henrettes over 5.000 mennesker i landet.

(©NTB/TV 2 Sporten)