DRØMMEFERIE? Mange par sliter med forholdet etter en ferie full av krangel.  FOTO: KZENON / COLOURBOX
DRØMMEFERIE? Mange par sliter med forholdet etter en ferie full av krangel.  FOTO: KZENON / COLOURBOX

Slik redder du forholdet etter feriekrangelen  

Budsjett eller kos, storby eller stranda? Sommerferien er en stor påkjenning for mange parforhold, ifølge samlivs-terapeut.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

August er høysesong for samliv- og familieterapeuter. 

I sommerferien får mange tid til å tenke over hvordan det egentlig står til med parforholdet. 

– Den etterlengtede drømmeferien ble kanskje ikke som forventet, man blir skuffet og lar det gå utover hverandre, sier par- og familieterapeut Kate Elin Søyland ved Åpen Dialog til TV 2. 

Stor skuffelse 

Nå begynner timebestillingene å tikke inn fra par som trenger hjelp med å fikse et skadet forhold etter sommerferien. 

– Det er alltid slik etter ferien. Man er tettere oppå hverandre noe som ofte fører til mer krangling, sier Søyland. 

– Vi har sett for oss den perfekte ferien, mens så blir det ikke slik. Man forventer ofte at man skal gjøre alt sammen, noe som fører til konflikter. For mange er sommerferien en stor skuffelse i parforholdet. 

Glemmer kjærligheten

Pengebruk, barn, forventninger og ulike ønsker er de vanligste årsakene til feriekrangel ifølge Søyland.

FORTSATT HÅP:  – Vi er ikke på topp hele tiden og det blir ofte mer utfordrende om sommeren
fordi man ofte er tettere på hverandre, sier par- og familieterapeut Kate Elin Søyland.
FORTSATT HÅP:  – Vi er ikke på topp hele tiden og det blir ofte mer utfordrende om sommeren fordi man ofte er tettere på hverandre, sier par- og familieterapeut Kate Elin Søyland.

– Det er mange faktorer som kan føre til krangel i ferien. Man kan føle seg oversett av partneren eller man begynner å irritere seg over ting man ellers ikke tenker over i hverdagen.

– Ulike interesser og preferanser er typiske irritasjons-punkter. I ferien blir vi kanskje litt ekstra opptatt av våre egne preferanser og ser ikke den andre. Det er viktig å møte hverandre på midten og ikke bare kritisere eller bli taus.  

Snakk sammen

Selv om sommerferien ble en skuffelse betyr ikke det at forholdet ikke kan fikses, mener Søyland.

Hun har flere råd til hvordan man skal komme seg helskinnet ut av det, samt hvordan man kan unngå å havne i en ond sirkel hvor man gjentar skuffelsen neste sommer. 

– Sett dere ned og snakk sammen om hva som gikk galt. Hva kranglet dere egentlig om og hvorfor er spørsmål man må stille både seg selv og partneren. Her er det viktig at man lytter og er åpen for den andres følelser og meninger. 

– For mange kan det være så enkelt at man rett og slett var sliten eller at man ikke hadde de samme forventningene. Den ene ønsket kanskje litt spontan ferie-sex, mens den andre drømte om å slappe av alene. 

Finn årsaken

Ifølge Søyland handler mange av feriekranglene om småting som blir irritasjonsmomenter når man er tett oppå hverandre.

Men disse småtingene kommer ofte av noe mer alvorlig. 

– Man går kanskje rundt å overser problemer i hverdagen, så kommer ferien og problemene dere imellom blir mye klarere. Bruk tiden etter ferien til å se på om det som fører til krangel stikker dypere eller om det bare var ufarlig feriestress. 

Gå på date 

Intimitet er en viktig del av et godt parforhold. Hvis sommerferien fylles opp med barn og familiebesøk blir det fort lite tid til overs til å pleie forholdet. 

– Sett av tid til hverandre etter ferien. Avtal å gjøre noe hyggelig med jevne mellomrom. Det kan for eksempel være å gå på kino eller lage middag sammen og kle på seg noe fint. Kyss og klem litt på hverandre. 

Ifølge Søyland betyr ikke krangel nødvendigvis at et forhold ikke fungerer. 

– Husk at selv om dere kranglet i sommerferien så det betyr ikke det at forholdet er dårlig av den grunn. Det viktige er at man bruker tiden etter ferien til å finne tilbake til hverandre, i stede for å skille lag eller late som at alt er greit. Ikke grav ned de dårlige følelsene dere fikk i ferien, bruk de til å bli sterkere sammen.