Jaguar gjør som Porsche – og tar et kontroversielt steg ved å utvide modellutvalget sitt med en SUV. Og ikke bare en. Planene er at Jaguar skal få en hel SUV-familie på bena med tiden. Dette offisielle bildet av Jaguar er av F-Pace på testing i Dubai.
Jaguar gjør som Porsche – og tar et kontroversielt steg ved å utvide modellutvalget sitt med en SUV. Og ikke bare en. Planene er at Jaguar skal få en hel SUV-familie på bena med tiden. Dette offisielle bildet av Jaguar er av F-Pace på testing i Dubai.

Dette blir SUV for de med tykk lommebok

Har aldri laget høyreist bil før – men forventningene er skyhøye!

Det britiske bilmerket Jaguar, som eies av indiske Tata og er del av Jaguar Land Rover-familien, er ikke akkurat kjent for å lage høyreiste off road-modeller.

Men nå har også det tradisjonsrike, og litt konservative merket bestemt seg for å kaste seg inn i SUV-segmentet. De nye eierne har nemlig voldsomme ambisjoner, og Jaguars søster-merke, Land Rover, har hatt stor suksess med modeller som Range Rover Evoque og Land Rover Discovery Sport. Nå vil Jaguar ha sin del av kaken.

Det er nok ikke alle som synes den beslutningen er riktig. Men rent økonomisk kan det være helt avgjørende for merkets eksistens.

I forbindelse med bilutstillingen i Frankfurt i høst, vil de derfor avduke den nye modellen sin. Men her kan du allerede få se noen ganske så avslørende bilder av bilen, tatt under testing.

Les også: Denne Jaguaren skapte også kontroverser

Grace, space and pace

F-Pace blir navnet. Bakgrunnen for akkurat den betegnelsen skal være både tilknytningen til F-Type og et tilbakeblikk på Jaguars slagord på 50- og 60-tallet: "Grace, space and pace".

Den bilen vi ser bilder av her, har en 3-liters V6-motor under panseret. Det er ventet å bli topputgaven, selv om noen (deriblant oss!) også krysser fingrene for at den råsterke, 5-liters V8-eren vi kjenner fra blant andre F-Type, også finner veien inn i denne SUVen etterhvert.

Slik så konseptbilen ut. Vi tipper produksjonsmodellen ikke blir veldig ulik ...
Slik så konseptbilen ut. Vi tipper produksjonsmodellen ikke blir veldig ulik ...

F-Pace blir 4,72 cm lang, altså ca 400 mm lengre enn Evoque.

Sporty utseende

I kjent stil vil Jaguar sørge for at design står høyt prioritert. Selv om den nye modellen er godt kamuflert, er det åpenbart svært mange likheter med konseptbilen de viste i fjor: C-X17. Det lover godt.

Riktignok er ikke bilen like strømlinjeformet som de andre modellene. Men den skarpe vinkelen på bakluka, avslører at de ikke lar praktiske hensyn ødelegge for lekre linjer.

Fronten domineres av en store grillen og en fanger med store luftinntak. 

Panseret har fått tydelige profiler som gir et muskuløst utseende, mens lyktene blir lave og brede slik at det aggressive utseendet understrekes.

Les også: Dette skal bli sportsbil og SUV i ett

Slik er interiøret i konseptbilen C-X17.
Slik er interiøret i konseptbilen C-X17.

Nytt interiør

Innvendig kan vi vente oss noe helt nytt. Foreløpig har vi bare sett interiøret som ble vist i konseptbilen C-X17 og noen glimt som er tatt av spionfotografer. Men begge deler bærer i alle fall løfter om nytenkning. 

Det er bra – i alle fall om du betyr at vi får et bedre infotainmentsystem enn vi har blitt vant med så langt.

Her trengs det en skikkelig oppgradring, både for å gi et mer moderne og eksklusivt inntrykk, men ikke minst for å bedre brukervennligheten.

Det kommer flere SUVer

Jaguar forventer ellers at dette skal bli et av merkets to bestselgere. Den skal gå rett i strupen på modeller som Porsche Macan og BMW X4, og vil bli ekstra viktig i markeder som Kina og USA.

Det er dessuten ikke meningen å stoppe med denne. Jaguar har planer om en hel familie med SUV-er – der den mest interessante for folk flest, vil være en direkte konkurrent til Audi Q3, BMW X1 og Mercedes GLA.

F-Pace skal produseres på fabrikken til Jaguar i Solihull, som blant annet produserer Land Rover Defender.

Les også: Denne klassiske Jaguaren stod bortgjemt på en låve ..