Kultursjokk i 
«God Sommer Norge»

Hoppet du i sofaen da Arill Riise kalte sunnmørsredaktøren «tidligere feit» på direktesendt TV?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hva skal jeg si, han var jo det, ler Arill Riise når TV 2 konfronterer ham med videoklippet som spres på bildetjenesten Instagram.

PROGRAMLEDERPAR: Arill Riise og Katarina Flatland leder «God sommer Norge» denne uken. Foto: TV 2
PROGRAMLEDERPAR: Arill Riise og Katarina Flatland leder «God sommer Norge» denne uken. Foto: TV 2

– Sånn vi snakker 

I går kveld var redaktør for Møre-Nytt, Rune Sæbønes, gjest hos «God sommer Norge» på TV 2. Sæbønes var invitert for å fortelle om hvordan han gikk ned 55 kilo på ett år. På slutten av intervjuet spør programlederen:

– Britisk forskning viser, at de som har vært så feite, unnskyld uttrykket, som du har vært, faller tilbake igjen?

– Han reagerte ikke på det, mener Riise i dag. 

– Det er sånn vi snakker der vi er fra. Vi snakker direkte til hverandre, utdyper han. Programlederen og redaktøren kjenner hverandre godt fra før, og er fra samme bygd - på Sunnmøre.

Og Sæbønes bekrefter.

– Nei, jeg reagerte ikke der og da, han mente ikke noe nedsettende. Det er sånn man snakker om det der vi er fra, jeg tenker ikke noe på det. For oss sunnmøringer er det naturlig å snakke på den måten, sier han til TV 2.

Mye følelser

Begge har imidlertid forståelse for at flere seere reagerer. 

– Jeg kan forstå at folk reagerer, og jeg beklager hvis jeg har støtt noen. Når det gjelder Rune: vi er fra samme bygd, slik snakker vi, sier Riise.

– Jeg forstår at andre reagerer, det er mye følelser blant folk. Du skal være den du er, samme hvordan du ser ut og er, så er det mange kvaliteter som teller for et menneske. Der og da var ikke dette noe vondt ment, sier redaktøren og legger til at det nok ville vært annerledes om ordet ble brukt da han fremdeles var overvektig.

– Det å gå gjennom det jeg har gjort, det er en prosess med mye følelser.

– Kulturelt betinget

Toppblogger Suzanne Aabel, kjent fra Bloggerne på TV 2 Bliss, var en av dem som hoppet i sofaen da Riise stilte spørsmålet. Hun har også delt klippet på sin Instagram-konto.

– Jeg satt og så på og jeg ble helt paff. Jeg syns feit er så stygt å si, sier Aabel.

– Jeg tenkte 'det her er kanskje bare dialekt.' Men jeg som østlending hadde blitt litt fornærmet. Det var litt klønete formulert, men ikke noe å bli sinna for. Det er jo helt fair, forteller hun, og legger til at hun syns det hele egentlig er bare morsomt.

Forfatter og tidligere sinnablogger Linnéa Myhre var den første som la ut klippet på Instagram. 

– Jeg elsker GSN og er verken sint eller overrasket. Dette er i ekte GSN-stil. Hva folk skriver i kommentarfeltet for stå for deres regning, skriver hun i en SMS til TV 2 på spørsmål om hvorfor hun publiserte videoen. 

Riise, som til vanlig er å se som nyhetsanker på TV 2, tror mange er veldig vant til å «gå rundt grøten».

– Vi er ikke vant til et sånt direkte språk, men pleier vanligvis å pakke inn ting litt mer. Eldre kalles for eksempel ikke for gamle, det blir det samme, sier programlederen. Han er uenig i at talemåten har noe med dialekt å gjøre, men mener det er kulturelt betinget.

– Vi er direkte med hverandre på Sunnmøre, akkurat som i Nord-Norge. At det blir sagt at en på 147 kilo er feit er helt innafor. Og han er en fyr som har vunnet kampen mot fedme. At noen mener det er feil å si ting som det er, det lever jeg godt med, sier han. 

Se «God sommer Norge» på TV 2 mandag, tirsdag, onsdag og fredag fra kl. 20.