Flyktningene klamret seg til den synkende båten. Så kom den norske redningsskøyta

RS Peter Henry von Koss har gjennomført sitt første redningsoppdrag i Middelhavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var mandag morgen at redningsskøyta oppdaget en liten gummibåt øst i Middelhavet på grensen til Tyrkia.

Som bildene viser, var båten punktert og flere av migrantene, som oppgir å være fra Syria, var havnet i vannet.

Flyktningene oppgir ifølge Kripos, som leder den norske innsatsen i «Operasjon Poseidon», å være fra Syria. De skal alle være mellom 14 og 25 år gamle.

Flyktningene ble tatt om bord i den norske redningsskøyta og brakt i land i Mytilini på den greske øya Lesbos hvor de ble tatt hånd om av greske myndigheter.

– Vi ser at det er et stort behov for oss, og at både fartøy og utstyr passer godt til det farvannet vi arbeider i. Redningen vi gjennomførte mandag morgen bekreftet også at mannskapet jobber godt sammen, sier beredskapssjef i Redningsselkapet, Ronny Pedersen, i en pressemelding.

Redningsselskapet måtte tåle en del kritikk da det ble kjent at stiftelsen for første gang skulle sende en redningsskøyte utenlands, og mottok flere utmeldinger.

Som reaksjon på dette, opplevde Redningsselskapet deretter massiv støtte og stor pågang av nye medlemmer og støttemedlemmer.

Det første norske bidraget til innsatsen knyttet til flyktningstrømmen til Europa var skipet «Siem Pilot», som ble spesialbygd for å kunne ta om bord mange flyktninger på en gang.

I utgangspunktet skal dette skipet være i tjeneste i 6 måneder i operasjon Triton Frontex, som er en EU-operasjon som skal støtte Italias redningsarbeid i Middelhavet. Båten bemannes av polititjenestemenn som også utøver grensekontroll.

Redningsskøyta Peter Henry von Koss skal patruljere de østlige deler av middelhavet frem til desember 2015.