Den amerikanske elbilen Tesla er i ferd med å få fart på svenske bilkjøpere også. I juni måned ble det rekordhøyt antall Model S-registreringer. Illustrasjonsfoto
Den amerikanske elbilen Tesla er i ferd med å få fart på svenske bilkjøpere også. I juni måned ble det rekordhøyt antall Model S-registreringer. Illustrasjonsfoto

Nå er det rekordhøyt Tesla-salg – i Sverige

Sommeren byr på interessant utvikling i nybilmarkedet.

Tesla har for lengst gjort et uutslettelig inntrykk på den norske bilparken. De florerer ikke minst i kollektivfeltene rundt Oslo – og vi har uten tvil verdens høyeste andel av Tesla Model S per innbygger. 

Forklaringen er naturligvis alle fordelene knyttet til det å kjøpe- og eie elbil i Norge, samt at dette er noe så sjeldent som linjelekker, ekstremt rask, romslig bil, som nå også tilbyr muligheten for 4x4.

Men blant våre naboer i øst, har det vært ganske stille på elbilmarkedet. Heller ikke Tesla har klart gjøre de helt store forskjellene. Inntil i sommer. For nå begynner det å skje ting ...

Les også: Derfor kan brukt elbil være en dårlig investering

Sammenlignes med Porsche

I juni ble det nemlig levert ut rekordmange Tesla Model S i Sverige. Det tradisjonsrike nettstedet Teknikens Värld skriver at 142 eksemplarer av elbilen fikk nye, svenske eiere i juni. Dette avsløres av den offisielle statitstikken for nyregistreringer.

Teknikens Värld sammenligner Model S-salget med Porsche 911. Den ikoniske, tyske sportsbilen ble det registrert 113 eksemplarer av, fordelt på de ulike modellene den kan leveres som.

Men også om en sammenligner med den langt mer folkelige Nissan Leaf, er det svenske Tesla-salget nå i skikkelig medvind. Juni-registreringen viser nemlig at de også har slått den langt mer folkelige modelen til Nissan ned i støvlene. 89 Leafer ble registrert i juni.

Les også: 

Mens i Norge ...

Totalt er det per juni levert 715 eksemplarer av Model S til svenske eiere. 

Når dette i Sverige kan omtales som mye, og rekordsalg, sier det naturligvis noe om hvor ekstremt elbilmarkedet i Norge er. Her er nemlig Model S den neste mest solgte modellen av alle i juni. 566 biler ble registrert på norske skilter forrige måned. 

Totalt for året har det blitt registrert hele 2.674 av disse bilene i Norge. Det er for eksempel over 300 eksemplarer flere enn den langt rimeligere storselgeren Toyota Auris ...

Les også: Arne byttet til elbil - sparer 40.000 kroner i året

Høy andel av nullutslippsbiler

I Sverige er den totale andelen av elbiler solgt i juni på under 10 prosent. 322 av et totalmarkedet på 32.257.

Hjemme i Norge er det helt andre tall som gjelder. Per juni var registreringen av nullutslippsbiler, som i stor grad utgjør elbiler, på hele 18,4 prosent (2.617 eksemplarer) av totalmarkedet. Det er en økning fra i fjor, da dette segmentet utgjorde 12,6 prosent (1.446 eksemplarer). 

Også importen av elbiler øker – med så mye som 45,2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. I antall biler blir det 286 i år, mot 89 i fjor.

Les også: – Elbiler er skattelette for de rike