– Uten tvil det råeste talentet jeg har vært med på å utvikle

Statoils talentpris: Første kandidat i delfinale to har allerede tatt Tippeligaen med storm.

Jakten på årets største fotballtalent er allerede godt i gang. Sander Svendsen (Molde) vant den første delfinalen etter hard konkurranse med Johanne Fridlund (Vålerenga) og Sondre Rossbach (Odd).

Nå starter delfinale to – med 17-åringen Kristoffer Ajer (Start) som den første av totalt tre kandidater.

– Han er uten tvil det største talentet jeg har vært med på å utvikle, sier Start-trener Mons Ivar Mjelde.

Stem på din favoritt her på tv2.no fra 23.august!

Drømmesesong for supertalentet

Sesongen hittil har vært en eneste lang opptur for Kristoffer Ajer, som hittil har notert seg for totalt ni mål i Tippeligaen og cupen.

– Det har vært en drøm, innrømmer stortalentet.

Han drømmer imidlertid om å spille på et langt høyere nivå enn Tippeligaen.

– Drømmen min er å høre Champions League-hymnen komme på idet jeg går utpå matten for å spille finale. Da kunne jeg lagt meg og vært utrolig stolt over det jeg hadde oppnådd, smiler 17-åringen.

TV 2s ekspert Ole Martin Årst ser lyst på sjansene for at nettopp dét kan skje i fremtiden.

– Kristoffer Ajer har vært en av de mest markante spillerne i Tippeligaen så langt i år. Grunnen til det er at han er fotballklok, at han har en vinnermentalitet av de sjeldne og at han er en leder i gruppen. Om han fortsetter den utviklingen han har hatt det siste året, så er det bare et tidsspørsmål før han havner i en av de fem store ligaene, sier han.

Ekstrem treningsvilje

Etter forrige sesong var unggutten på besøk hos AS Roma. Denne sesongen har han tatt store steg, mye takket være vilje til å yte maksimalt både på trening og i kamp. Ajer forteller selv at han er rasende i flere dager dersom laget taper.

– Jeg har utviklet meg mer enn det jeg hadde håpet på. Jeg er blitt tøffere fysisk og tåler bedre nærdueller. Jeg har også blitt bedre foran mål, sier Ajer, som over vinteren la på seg flere kilo med muskler.

Verken talent eller fremgang har kommet gratis, sier 17-åringen.

– Som barn trente jeg utrolig mye. Tre-fire timer for dagen hver eneste dag hele året og fokus på at treningen skulle holde topp kvalitet. Mamma og pappa fortalte meg at hvis jeg skulle nå Tippeligaen, og senere utlandet, så var jeg nødt til å trene utrolig mye. Ettersom det var det jeg ville, så har jeg også gjort det, smiler han.

Etter den store gjennombruddssesongen har sjansene for utenlandsopphold neppe blitt dårligere.

– Jeg føler at jeg har tatt store steg og kommet nærmere utenlandsdrømmen. Jeg håper at jeg i fremtiden kan spille i en stor liga.

Om kåringen:

Årets fotballtalent er et samarbeidsprosjekt mellom Statoil, Norges Fotballforbund og TV 2. Kandidatene plukkes ut av en jury i Norges Fotballforbund bestående av Nils Johan Semb, Gøril Kringen og Leif Gunnar Smerud, og vinneren kåres av TV 2s brukere.

Finalistene stemmes frem gjennom tre delfinaler vår, sommer og høst 2015. Vinner av delfinalene blir premiert med 50.000 kroner fra Statoil Morgendagens helter som doneres til den klubben som talentet mener har hatt mest betydning for egen utvikling. De to andre kandidatene får 25.000 kroner hver til samme formål.

Sander Svendsen (Molde) vant den første delfinalen. Kandidatene i delfinale to vil bli presentert i FotballXtra og Fotballkveld på TV 2 Zebra utover sensommeren. Vinneren avgjøres av TV2.nos brukere.

Årets talent blir kåret i oktober og blir tildelt 50.000 kroner til å donere klubben som har betydd mest for karriereutviklingen.

Dette er tidligere vinnere:

2014 Martin Ødegaard (Strømsgodset)
2013 Mads Møller Dæhli (Molde)
2012 Håvard Nielsen (Vålerenga) og Caroline Graham Hansen (Stabæk)
2011 Melissa Bjånesøy (Sandviken) og Valon Berisha (Viking)
2010 Markus Henriksen (Rosenborg)