ÅRLIG SLAKT: Lokalbefolkningen strømmer til havet når den årlige hvalslaktingen gjennomføres.  FOTO (BRUKT MED TILLATELSE): ELIZA MUIRHEAD / SEA SHEPHERD GLOBAL
ÅRLIG SLAKT: Lokalbefolkningen strømmer til havet når den årlige hvalslaktingen gjennomføres. FOTO (BRUKT MED TILLATELSE): ELIZA MUIRHEAD / SEA SHEPHERD GLOBAL

Raser mot blodig hvaljakt på Færøyene 

Masseslaktingen av hval er en årlig begivenhet på Færøyene, men miljøorganisasjonen Sea Sheperd raser mot tradisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uka ble den årlige slaktingen av hvaler gjennomført på Færøyene. 

Store deler av øyas befolkning deltok i slaktingen, som innebærer at hvalene blir jaget og dratt inn på land, og deretter drept.

BLODIG: Over 100 drepte grindhvaler etterlot havet blorødt.  FOTO (MED TILLATELSE): WENDT / SEA SHEPERD GLOBAL
BLODIG: Over 100 drepte grindhvaler etterlot havet blorødt. FOTO (MED TILLATELSE): WENDT / SEA SHEPERD GLOBAL

Det er uklart nøyaktig hvor mange hvaler som ble drept, men en rekke utenlandske medier opererer med et antall på mellom 150 og 250 hvaler. 

Forsvarer hvaldrapene

Slaktingen er en årlig begivenhet på øya, og er en tradisjon som har overlevd mer enn tusen år. Blant lokalbefolkningen er slaktingen kjent som «grindadráp».

Til tross for at aktiviteten har fått hard kritikk av flere organisasjoner i lang tid, forsvarer myndighetene slaktingen som en viktig del av færøysk kultur og anskaffelse av mat. 

Hvalkjøttet fra slaktingen kan ifølge nyhetsbyrået Reuters ikke selges, men fordeles mellom hvalfangerne og resten av lokalsamfunnet. 

Aktivister arrestert

Den amerikanske miljøorganisasjonen Sea Sheperd var i år tilstede under det de beskriver som «masseslakt» av hvaler.

Organisasjonen var tidligere i sommer i Tromsø for å aksjonere mot hvalfangst

Under hvalfangsten på Færøyene ble to aktivister fra Sea Sheperd arrestert av lokalt politi på øya. Ifølge avisen The Guardian, risikerer de to års fengselsstraff. 

– Traumatisk død

Hvalene som drepes er av typen grindhval. De kan veie opp mot 3800 kilo og bli rundt 7 meter lange.

I forkant av aksjonen skrev Sea Sheperd-fartøyet Sam Simon en pressemelding hvor de forklarte hvorfor de fordømmer slaktingen av grindhvaler:

«Stressede dyr strander seg selv eller blir dratt på land av kroker. De blir deretter slaktet ned foran familiemedlemmer. Undersøkelser viser at det kan ta opp til fire minutter før de dør. For disse havpattedyrene, med dokumentert evne til å føle smerte og intime familiebånd, er grindadrapet en traumatisk død. I tillegg til fysisk smerte, blir hvalene skadet fra jakten begynner til dødstidspunktet.»