Per-Mathias Høgmo kunne glise lenge, men til slutt ble det ikke mer enn en ganske god gruppe. Norge må nemlig til Tyskland i VM-kvaliken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Per-Mathias Høgmo kunne glise lenge, men til slutt ble det ikke mer enn en ganske god gruppe. Norge må nemlig til Tyskland i VM-kvaliken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Norge møter verdensmesterne i kvalifiseringen til VM 2018

– Vi kunne fått en mye verre gruppe, sier likevel Drillo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge møter San Marino, Aserbajdsjan, Nord-Irland, Tsjekkia og Tyskland i kvalifiseringen til 2018-VM i Russland.

Det lå lenge an til å bli en fenomenalt god trekning for Norge, men fra øverste seedingnivå ble de regjerende verdensmesterne Tyskland trukket i samme gruppe. Med litt mer flaks kunne man i stedet trukket Romania eller Wales.

– Vi kunne definitivt fått en mye verre gruppe, var likevel Drillos umiddelbare reaksjon etter trekningen.

Høgmo: – Innenfor rekkevidde

Også Høgmo tok trekningen med et smil, selv om han gjerne skulle hatt et annet lag enn Tyskland fra øverste seedingnivå.

– Totalt sett en morsom gruppe med mange spennende kamper. Vi fikk veldig tøff motstand fra seedingsnivå en. Det at vi møter den regjerende verdensmesteren gjør at det blir svært vanskelig å vinne gruppen. Fra nivå to og tre var det en ok trekning. For oss er andreplassen og play off-spill et naturlig mål. Det bør være innenfor rekkevidde, sier landslagssjefen til fotball.no.

Første kamp i kvalifiseringen spilles i september 2016 og i mellomtiden har Høgmo en EM-kvalik å henge fingrene i.

Tøffe premisser

Vinneren av hver gruppe er direkte kvalifisert for mesterskapet. Det samme er den beste gruppetoeren, mens de resterende åtte gruppetoerne spiller play-off.

Veien til VM var altså lang nok fra før, om ikke Norge i tillegg også var fjerdeseedet og dermed dømt til å få tøff motstand i kvalifiseringen. Likevel gikk det altså ganske bra for Norge.

Bak Tyskland, som etter all sannsynlighet vil vinne gruppen, står det mellom Tsjekkia, Nord-Irland og Norge i kampen om en andreplass.

Tsjekkia ligger for øyeblikket på andreplass i EM-kvaliken – bak Island, men foran Nederland. Nord-Irland ligger på andreplass i sin gruppe, poenget bak Romania.

«Dødens gruppe» for svenskene

Mens det fortsatt venter en stor oppgave for Per-Mathias Høgmo og Norge, trenger man ikke se lenger enn til gruppe A for å se hvor ille det kunne gått. For svenskene blir nemlig veien til VM lang – svært lang.

I gruppe A ble Nederland trukket fra seedingnivå en, mens Frankrike ble trukket fra seedingnivå to. Svenskene var seedet på tredjenivå og fikk i tillegg tøffe motstandere som Bulgaria og Hviterussland fra henholdsvis nivå fire og fem.

Danskene, som riktignok var seedet på andrenivå, var derimot betydelig heldigere i sin trekning. I kvaliken venter Kasakhstan, Armenia, Montenegro, Polen og Romania.

Tøft blir det også i gruppe F, der Spania og Italia barker sammen til kamp om VM-billett. På de britiske øyer venter et prestisjeoppgjør mellom England og Skottland.

Slik ble de europeiske gruppene

Showet ble åpnet av den kontroversielle duoen Vladimir Putin og Sepp Blatter, som begge – kanskje ikke så overraskende – snakket varmt om Russlands forutsetninger for å avholde et flott VM.

Etter å ha trukket oppsettet for de øvrige kontinentene, ble FIFA-tilstelningen avsluttet med en trekning av UEFA-nasjonene. Det ga følgende grupper:

Gruppe A: Luxembourg, Hviterussland, Bulgaria, Sverige, Frankrike, Nederland.

Gruppe B: Andorra, Latvia, Færøyene, Ungarn, Sveits, Portugal.

Gruppe C: San Marino, Aserbajdsjan, Norge, Nord-Irland, Tsjekkia, Tyskland. 

Gruppe D: Georgia, Moldova, Irland, Serbia, Østerrike, Wales.

Gruppe E: Kasakhstan, Armenia, Montenegro, Polen, Danmark, Romania.

Gruppe F: Malta, Lithauen, Slovenia, Skottland, Slovakia, England.

Gruppe G: Liechtenstein, Makedonia, Israel, Albania, Italia, Spania.

Gruppe H: Kypros, Estland, Hellas, Bosnia, Belgia.

Gruppe I: Finland, Tyrkia, Ukraina, Island, Kroatia.