Allan (20) flyktet fra Rwanda til Namsos:
– Jeg blir redd av dette

NAMSOS (TV 2): Norsk-rwandiske Allan (20) sier at han vil se seg litt mer over skulderen i Namsos etter voldsvideoen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 møter Allan Junior Kaleba (20) like ved stedet i Namsos hvor en syrisk flyktning brutalt ble banket opp natt til 5. juli. 

Voldshandlingen, som to tenåringer er pågrepet og siktet for, ble filmet, og videoen ble delt på sosiale medier.

– Jeg ble sjokkert. Rett og slett uvel. Det er en brutal og hensynsløs voldshandling, sier kommunepolitiker Tor Jørgen Olsen.  FOTO: ADRIAN NYHAMMER OLSEN / TV 2
– Jeg ble sjokkert. Rett og slett uvel. Det er en brutal og hensynsløs voldshandling, sier kommunepolitiker Tor Jørgen Olsen. FOTO: ADRIAN NYHAMMER OLSEN / TV 2

– Aldri opplevd noe vold som i videoen

Kaleba kom til Norge fra Rwanda i 2009. Han har bodd i Namsos de siste fem årene, og har aldri opplevd noe slikt som kommer frem i videoen.

Namsos er en kongeby! Selvfølgelig har det vært litt tøft som innvandrer på skolen og sånn, men jeg har aldri opplevd noe vold slik som i videoen, sier han.

Selv fikk han videoen tilsendt av en venn, og sier at den har blitt sendt rundt blant ungdommene i Namsos før den kom på Facebook og TV 2 fikk den tilsendt torsdag formiddag.

– Jeg ble sjokkert. Rett og slett uvel

Tor Jørgen Olsen (58) er lokalpolitiker. Han ble kjent med videoen da TV 2 snakket med ham torsdag ettermiddag.

– Jeg ble sjokkert. Rett og slett uvel. Det er en brutal og hensynsløs voldshandling som jeg aldri hadde trodd at kunne skje i Namsos, sier han.

Han sitter selv i Namsos kommunestyre for SV og har et veldig godt inntrykk av hvordan lokalsamfunnet tar imot flyktninger og innvandrere. Han er redd for at denne handlingen skal gjøre Namsos mer utrygg.

– Skal liksom føle oss trygge

– Dette skaper en frykt. Uansett om man er etnisk norsk eller innvandrer eller hva, så skal man føle seg trygg i Namsos. Det skal være et godt sted å leve, som også er mottoet til kommunen, sier han.

– Det som er ekstra pikant her er at fornærmede er en syrisk flyktning. Vi kjenner jo situasjonen der nede, og nå kommer han hit til trygge Norge også blir han banket opp, sier han.

Kaleba sier at han vil se se litt mer over skulderen etter videoen som er kommet frem.

– Vi innvandrere skal liksom begynne å føle oss trygge, men jeg blir redd av dette. Jeg pleier å være ute på kvelden og nå ser jeg jo at dette kan skje, og at man vet aldri, sier 20-åringen.

Ordføreren er rystet

Ordfører Morten Stene (Ap) i Namsos er rystet over videoen.

Han trodde ikke det var slike hendelser i kommunen hans.

– Vi har jo over 1000 innbyggere som er flyktninger og har aldri opplevd makan, sier han til TV 2.